Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Curatarea aparatelor tranzistorizate. Cum ?

yo9hnf

Postări Recomandate

Banuiesc ca in "Audio pe tuburi" s-a vorbit despre restaurarea aparatelor pe tuburi. Radiorecetoarele de exemplu au majoritatea carcaselor de lemn iar panoul de comenzi din sticla si deci sunt oarecum usor de curatat.

Aparatele tranzistorizate au carcasele de plastic, plastic poate sensibil la anumiti solventi iar etichetele comenzilor de multe ori sunt serigrafiate cu vopsea. 

Cum se curata un astfel de aparat ?

Cum se curata mizeria de pe ele ? Cum se curata praful aproape lipit de zeci de ani ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hnf

1

• feri.visky

1

• doru3160

1

• ianhus

1

Top autori în acest subiect

Carpa umezita si detergent.Daca se ia scrisul la aceasta operatiune,se ia si fara sa-l speli,deci oricum e compromis.Mai ales butoanele de la aparate tinute in bucatarie,au un slin de mai mare dragul...pe alea le tin in apa calduta cu putin detergent de spalat vase(pur de ex) si dupa cateva ore se duce tot fara nici un pic de efort.Pot exista particularitati,dar in general apa si detergent am folosit(se poate proba pe suprafata mica si constata daca dizolva sau nu substantele cu care a fost tratata carcasa).Se mai poate cu alcool si alte mofturi,insa doar in cazuri de exceptie,cand apa sau umezeala in exces dauneaza carcasei.

Link spre comentariu

Am avut si eu de a face cu o carcasa care la origine a fost alba si acum era galbuie spre gri pe alocuri, am rezolvat problema cu succes cu CIF (cu lamaie:)). Foarte frumos s a curatat. Desi nu e de recomandat pentru inscrisuri si aluminiu satinat.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator silviu62

Buna ziua,

Cum se curata (pe interior)  scala unui radio Selena B211 ? Trebuie scos tot sasiul sau exista si alta metoda ?

Exista deosebiri calitative intre varianta Okean si varianta Selena ? Multumesc !

Link spre comentariu

Scala de plastic a aparatelor de radio mai moderne se poate cu apă călduţă cu pţin detergent folosind o cârpă care să nu se scămoşeze... Înite însă vom testa procedeul pe un colţ al scalei. Numai atunci când acesta nu influenţează scala, se va putea continua procedura cu grijă.

Scalele de sticlă mai vechi sunt mult mai pretenţioase eu le curăţ doar pe partea nescrisă...

Nu cunosc date tehnice comparative ale aparatelor Dvs. dar cu siguranţă le puteţi găsi "gugălând"...

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Bagati "ruginăturile" într-un pahar cu apă călduţă+bicarbonat de sodiu (o linguriţă dizolvată în 250ml apă -de ploaie preferabil), legate la polul negativ al unui încarcator de telefon mobil sau orice sursă de 5-6V, iar ca electrod pozitiv, unii zic cărbune de retortă, eu zic inox alimentar, apar imediat să ţipe "Hiroshima-crom triatomic-cancer-râie-ebola", etc, etc. :rade:

Rezultatele sunt foarte bune, nu numai ca scapati de rugina, dar nici nu mai rugineste vreodata acel obiect de fier.Evident, nu la metoda cu anod de carbune ma refer...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări