Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru subwoofer pasiv

Tomsa Cosmin

Postări Recomandate

• Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Tomsa Cosmin

4

• Shambala

2

• sesebe

1

• Dominicue

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Salutare,trebuie sa fac un filtru subwoofer pentru un difuzor dibeisi

- Impedanta: 8 Ohm

- Raspuns in frecventa: 35 Hz - 5 kHz

am calculat cu programul acesta 

http://www.erseaudio.com/Second-Order-2-Way

Mi-a dat asa

L2:60.027 mh

C2 :468.75 Uf

Este bine? 60 mh sunt 60 m sarma?

Ce grosime ar trebui sa aiba sarma?

:rade: Bobina se masoara in metri de sirma? Daca e sa o luam asa ....60mH ar corespunde la vreo 60Km de sirma.

Vezi ca nu-s bune calculele. Ori ai gresit tu ceva ori nu-i bun calculatorul ce-l folosesti.

Bobina n-ar trebui sa treaca de 2-5mH daca vrei sa treaca si semnal de 5KHz.

Citeste putin si pe aici: inductance

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Valoarea bobinei in microhenri ,nu reprezinta lungimea sarmei din bobinaj si /sau diametrul acesteia, valoarea in microhenri reprezinta inductanta acesteia (care este o marime electrica)Diametrul sarmei ar fi bine sa nu fie sub 1mm,pentru ca bobina sa aiba o rezistenta cat mai mica.Dimensiunile bobinei (diametru exterior,diametru interior,inaltimea si nr. de spire) se pot stabili cu ajutorul calculatoarelor pentru inductante ...se gasesc destule pe net.Insa parerea mea ar fi ca , daca nu ai mai facut asa ceva (bobine pt. filtre) sa cauti pe cineva care a mai facut asa ceva sau sa-ti gata facute ...desi cele gata facute este posibil sa nu fie ce trebuie pentru difuzorul pe care il deti.

Link spre comentariu

Valoarea bobinei in microhenri ,nu reprezinta lungimea sarmei din bobinaj si /sau diametrul acesteia, valoarea in microhenri reprezinta inductanta acesteia (care este o marime electrica)Diametrul sarmei ar fi bine sa nu fie sub 1mm,pentru ca bobina sa aiba o rezistenta cat mai mica.Dimensiunile bobinei (diametru exterior,diametru interior,inaltimea si nr. de spire) se pot stabili cu ajutorul calculatoarelor pentru inductante ...se gasesc destule pe net.Insa parerea mea ar fi ca , daca nu ai mai facut asa ceva (bobine pt. filtre) sa cauti pe cineva care a mai facut asa ceva sau sa-ti gata facute ...desi cele gata facute este posibil sa nu fie ce trebuie pentru difuzorul pe care il deti.

Cum as putea face sa mai tau putin din medii? difuzorul il voi folosi pentru un sistem 2.1

Link spre comentariu

Nu.

Filtrele pasive pt subwoofere se fac pt a taia mediile care mai sunt reproduse de acestea, sau eventual si basul superior.

Nu se fac pt a limita frecventa minima de raspuns [!]

Tu ai calculat un filtru pt 30hz, ceea ce este gresit / fara sens si nerealist de realizat.

Late edit:  - exact ce spuneam.

Cam cat vrei sa tai din medii - pe la ce frecventa ?

Pt un 2.1 de casa  probabil s-ar potrivi o L = 7-9mH si un C = 50uF. Atentie, ne-electrolitic.

@ Dominicue - sarma de 1mm la o bobina de subwoofer este gresit, cu exceptia uneia pe miez de tole, si numai pt un sub mic, amarat si fara nici un fel de pretentii.

Regula este aceeasi ca la toate bobinele - Rdc maxim la bobina sa fie < 1/10 din Rdc dif.

Pt puteri mari, e bine sa se ia 1/15 iar pt hi-fi chiar 1/20.

Din acest motiv se aleg bobine pe miez din tole. Generos,  pt a nu se satura.

Editat de shambala
Link spre comentariu

Inductance 16.07 mH DC Resistance 1.22 Ohms Wire Gauge 16 AWG Wire Diameter 50.8 mils (1 mil = .001 in) Coil Length 1 in Coil Inner Diameter 1 in Coil Outer Diameter 3.64 in Average Turn Diameter 2.25 in Wire Length 298.44 feet Copper Weight 2.33 pounds Turns 506 Levels 25.7 Turns/Level 19.69

La sarma de 1.2mm, la 75Hz 8ohm, la o panta de 6dB/oct.

Diam. interior 25.4mm, lungimea bobinei, sau latimea cum vrei, 25.4mm, 506 spire.

O sa te coste cat difuzorul. Cauta sa cumperi una gata facuta cu miez...

Sau, filtru activ, blabla.

Link spre comentariu

Imi pare rau, Nomikos, dar un filtru de 6dB e cam apa de ploaie  pt un sub.

Iar a il calcula la 75Hz este gresit. Plus ca, cu sarma de 1,2mm  pe aer rezulta o Rdc mult prea mare si va castra mult din dinamica.

Solutia [pasiva] corecta este cea pe care am scris-o mai sus.  

Sau, asa cum zici si tu, filtru activ si amplificare separata.

Editat de shambala
Link spre comentariu

Bogdan , nu te mai osteni , majoritatea userilor vor informatiiile pe care le-ai obtinut in timpul experientei de viata , privind experienta ta de  probabil  peste 80%  din solutiile tehnice privind filtrele pasive din Romania , restul fiind in marea majorititate realizate de @DNA sau de catre CBI : , fara ca cineva sa aiba intentia  sa plateasca in mod corect aceasta experienta de viata .

Respect pentru realizarile lui @CBI si @DNA ...

Link spre comentariu

:rade: Bobina se masoara in metri de sirma? Daca e sa o luam asa ....60mH ar corespunde la vreo 60Km de sirma.

Vezi ca nu-s bune calculele. Ori ai gresit tu ceva ori nu-i bun calculatorul ce-l folosesti.

Bobina n-ar trebui sa treaca de 2-5mH daca vrei sa treaca si semnal de 5KHz.

Citeste putin si pe aici: inductance

Mersi am sa ma uit peste ce mi-ai dat

Va multumesc ,dupa cele citite voi alege un filtru pasiv.

Cine imi da o schema simpla?

Link spre comentariu

Imi pare rau, Nomikos, dar un filtru de 6dB e cam apa de ploaie  pt un sub.

Iar a il calcula la 75Hz este gresit. Plus ca, cu sarma de 1,2mm  pe aer rezulta o Rdc mult prea mare si va castra mult din dinamica.

Solutia [pasiva] corecta este cea pe care am scris-o mai sus.  

Sau, asa cum zici si tu, filtru activ si amplificare separata.

Scuze, n-am vazut postul tau... am pus la viteza, dintr-un calculator. Si nici n-am sperat ca are sarma mai groasa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări