Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena Yagi pe baza de "lighean"

alexu_0687w

Postări Recomandate

normal ca o sa renunte la cablu, ca a inceput sa nu-i mai creada lumea pe mancatorii de kk TV, gen...., in cazul asta ma duc sa fac cerere de restituire bani pentru lunile in care nu a fost TV analogic in aer

Editat de alexu_0687w
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alexu_0687w

9

• ndor

4

• elmar

4

• Savu Vio

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

"- la ce te referi : iluminat cat mai optim ?

- frecventa de lucru : pt posturile ce emit sau au emis analog free terestru.

momentan inca nu am dimensiunile, dar la ce proiect te ai gandit ?"

Cand spun iluminat fi sigur ca nu la aprinde un bec ma refer . Orice parabola are un focar si un element radiant montat in focarul parabolei trebuie sa "vada" parabola pe toata suprafata ei .Nici mai mult , nici mai putin ! Si pentru asta este nevoie sa cunosti dimensiunile fizice ale reflectorului parabolic ,diametru ,raport f/d ...etc.

Si un element radiant , ca orice antena , va rezona ,va lucra cel mai bine la o anumita frecventa . Care frecventa este .....??? Aia pe care vrei tu sa folosesti antena !

Editat de ndor
Link spre comentariu

normal ca o sa renunte la cablu, ca a inceput sa nu-i mai creada lumea pe mancatorii de kk TV, gen...., in cazul asta ma duc sa fac cerere de restituire bani pentru lunile in care nu a fost TV analogic in aer

Da...dar legea e de  partea lor ! Şi nu vei face nimic! Ai tv? Ai radio? Consumi curent? ...plăteşti abonament radio -tv! :rade:​ 

Editat de elmar
Link spre comentariu

In acest moment am , pe masa de lucru , un televizor CRT reparat, aflat in teste ,care receptioneaza TVR1 - analogic- cu o antena YAGI cu 14 elementi pe canalul 8, VHF3..si se vede bine...nu mai retin unde a fost difuzata informatia dar , se pare ca , pt. TVR1 a fost prelungita perioada de emisie terestra pana la 1 decembrie....dar care 1 decembrie...nu stiu!

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator b66cdk

SalutareRevenind la topic.....de ce nu încerci o antena fractala. Pe google găsești tot ce îți trebuie. Si daca tot vrei sa folosești reflectorul parabolic, este mult mai ușor de realizat decât un yagi.Si daca tot vrei un yagi, acesta trebuie sa aibă max 3 elemente (reflector, vibrator si elementul pasiv). Cel mai simplu e cu 2 elemente, cu reflectorul antenei yagi îndreptat spre emițător. Dar te complici....Mama lor de electroni :)

Editat de b66cdk
Link spre comentariu

Nu vă complicaţi să puneţi o  antenă Yagi-Uda în focarul unei parabolice de satelit, diferenţa de lungime de undă e foarte mare, nu va avea un efect vizibil....pentru frecvenţele alocate bezilor FIF+UIF antena parabolică necesară ar trebui să aibă dimensiuni destul de mari, deci extrem de grea. 

Link spre comentariu

Lungimea de unda a semnalului trebuie sa fie muuult mai mica decat diametrul oglinzii pentru a fi focalizat. Reflectorul Yagi clasic este mai eficace decat un lighean oarecare, mai ales daca este multiplu (2 - 4 buc.). Elementele directoare sunt mai eficace decat reflectorul. Importanta este amplasarea, orientarea si dimensionarea antenei. Daca este de banda mai larga este si mai bine.

Link spre comentariu

Aha, adica un simplu dipol caruia i se ataseaza un reflector in unghi diedru.

Daca nu e o constructie industriala, cum se rezolva adaptarea de impedante intre dipol si linia coaxiala de 75 ohmi?

Link spre comentariu

Cel mai simplu se adapteaza cu meroda clasica- o bucla de cablu exista pe internet metode si calcule nu le mai postam aici. Daca vrei amplificare mai mare folosesti o placuta de amplificator eu am vazut in Iasi intr-un magazin acum trei luni care amplifica semnalul si adapteaza si impedanta. Daca vrei mai simplu  exista si mufe de antena  care au incorporat un adaptor de la 300 la 75 ohmi, eu am cumparat vreo 5 luna trecuta, e in jur de 2 lei una.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Se poate utiliza o antena logaritmica.

Antenele de satelit sunt de 0,6m sau 0,9m dar offset.

Asta inseamna ca focarul, fizic, nu este in centrul antenei, de fapt antena nu este rotunda ci mai mult ovala.

La o antena parabolica clasica, folosita pe post de reflector, focarul este in prelungirea centrului antenei, automat o antena yagi montata este orizontala.

La o antena offset, parabolica este inclinata iar focarul se afla in partea de jos (cam la 1/3), iar randamentul este mai mic, antena yagi nu are acoperire suficienta.

In plus, este montata mai aproape de parabola, ceea ce dezacordeaza antena yagi.

Despre partea mecanica, o antena yagi clasica este cu rezistenta mica la vant, dar daca montezi in spatele ei o parabola, care este din tabla plina, rezistenta la vant creste semnificativ.Iar suportul si elementele de montare trebuie dimensionate cu mult mai mari decat pentru un LNB.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări