Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare operational pt circuit

costy

Postări Recomandate

Salutare. am nevoie de o recomandare de op-amp rail to rail  cat mai ieftin si usor de gasit sau de o solutie pt urmatorul circuit

Posted Image

De bine de rau, semnalul triunghiular il generez cu un operational normal.  Problema e ca apoi pt realizarea semnalului pwm imi cam trebuie raportarea la acei 5v intrucat in locul acelui potentiometru voi conecta iesirea 0-5v de la un alt aparat.

Deci imi cam trebuie ca U1B sa fie un operational cu intrare rail to rail si alimentare simpla  daca am gandit eu bine. sau sa gasesc o alta solutie tinand cont ca  voi comanda dracovenia cu o tensiune 0-5v.  

Ce operational ieftin si usor de gasit(spre exemplu la tme) pot pune in acest circuit? sau daca aveti vreo sugestie pt modificarea circuitului.

Multumesc

Link spre comentariu

Salut,Schema are atatea gaini, ca nu stiu de unde sa incep. Nu iti trebuie operational rail-to-rail, nu ai nevoie de sursa auxiliara de 5V ptr ca se poate centra dintele de fierastrau pe 2.5V cu amplitudine de 2.5V, triggerul schmitt are rezistentele incorecte ... in fine.Asta e tema de scoala sau trebuie facut si practic? Asta ca sa stiu cat de riguros abordez.

Editat de cirip
Link spre comentariu

@cirip Ai dreptate cu excepția afirmației că rezistențele de la trigger-ul Schmitt sunt incorecte . De ce ? 

@costy Dacă te decizi să urmezi ideea ta , găsești , acolo unde ai sugerat , operaționale de la Microchip pe alese . Sugerez (de exemplu)  MCP6022 sau 6282, 6292 ca să mă refer doar la cele duble și relativ rapide . Pot merge și mai lente la aplicația asta .

@sesebe Mai complicat cu UC384x , mai degrabă cu TL494, SG3525 .

Editat de UDAR
Link spre comentariu
  La 10.11.2015 la 5:51, UDAR a spus:

@cirip Ai dreptate cu excepția afirmației că rezistențele de la trigger-ul Schmitt sunt incorecte . De ce ? 

@costy Dacă te decizi să urmezi ideea ta , găsești , acolo unde ai sugerat , operaționale de la Microchip pe alese . Sugerez (de exemplu)  MCP6022 sau 6282, 6292 ca să mă refer doar la cele duble și relativ rapide . Pot merge și mai lente la aplicația asta .

@sesebe Mai complicat cu UC384x , mai degrabă cu TL494, SG3525 .

Da, ai dreptate dar astea mi-au venit in minte atunci.

Oricum cu un circuit dedicat se face mai simplu si iese si mai fiabil.

Link spre comentariu

nu este o tema de scoala, va fi un proiect practic,.

Defapt mie imi trebuie sa fac un controller pt un motor de cc 24v . 

In functie de o tensiune  de comanda 0-5v montajul va trebui sa varieze factorul de umplere 0-100%  

Multumesc tuturor pt ajutor, ma gandeam si eu la o o solutie un controller dedicat pwm dar date fiind cerintele pwm 0-100% si tensiune de comanda 0-5v nu stiu daca era usor de realizat

Editat de costy
Link spre comentariu

MCP6282 dar si eu cred ca nu iti trebuie un rail to rail, cred ca e suficient si un LM358.

Pentru un circuit simplu PWM te poti inspira de aici:

http://www.circuitdiagramworld.com/uploads/allimg/201411/Articlsimple-pwm-circuit_lit.gif

Poti folosi CD4049 , celelalte 2 poti le pui in paralel la iesirea circuitului. Astfel poti alimenta la 12V si poti folosi un banal tranzistor mosfet.

Editat de one
Link spre comentariu

ar fi bine doar ca am nevoie sa comand  turatia cu o tensiune 0-5v, in schema asta nu se poate chestia asta.

In linkul lui sesebe apare o schema cu un sg3525  ce pare sa intruneasca conditiile, daca nu ma insel acolo e folosit comparatorul si o referinta de 5v din integrat

Link spre comentariu

Schema de la mine cu CD4049 este cea mai simpla (am si testat-o), dar trebuie sa tii cont ca daca folosesti IRF520 pentru a comanda motorul, acesta s-ar putea sa nu se deschida complet cu 5V (sau mai putin, cat ii ajunge de la integrat).

Uite un alt izvor de inspiratie:

http://www.robotroom.com/PWM.html

Am gasit principiul initial:

http://www.sciencezero.org/files/thumb/a/a6/Flashlight-dimmer.png/600px-Flashlight-dimmer.png

http://www.sonelec-musique.com/images2/electronique_gene_pwm_001.gif

dar eu imi amintesc ca am montat un CD4049 si parca a mers.

Editat de one
Link spre comentariu

O solutie simplificata (nu simpla insa, pentru oricine): un PIC de 8 pini cu ADC si PWM; se adauga un driver de MOSFET.Accepta cei 0-5V si asigura factor de umplere intre 0 si 100%. PS: Se poate adauga protectia la supracurent relativ usor.

Link spre comentariu

Sincer nu înțeleg de ce atâtea  opoziții la schema inițială ? Doar pentru că trebuie un OpAmp mai decent - ( de 4-5 lei ) ? Nici una dintre alternative nu este superioară ! Ba nu asigură 1-100% , ba nu acceptă gama de tensiune cerută la intrare ... 

Să le luăm pe rând . Schema de la postul #7 și cea de la postul #9 nu permit 0-100%. Schema de la postul #12 este altceva decât ceea ce se cere . Schemele cu TL494 , etc nu sunt cu mult mai simple în schimb impun unele constrângeri . Deci ?

Soluția cu PIC - da , dar să zicem că nu intră aici . Deși se poate face cu un PIC de 4 lei .

Link spre comentariu

oo da, solutia cu un microcontroller ar fi fost cea mai usoara dar este o preferinta personala ca in cazul asta sa folosesc electronica analogica. Daca ca se strica ceva, se schimba piese simple nu piese ce trebuie si programate.

Momentan o sa merg pe schema initiala si vad ce iese, daca nu, o sa incerc schema asta

Posted Image

N-am studiat prea mult dar pare sa foloseasca referinta de 5v a cipului si cred ca voi putea folosi o tensiune externa pt control

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări