Kytan666 Postat Noiembrie 8, 2015 Partajează Postat Noiembrie 8, 2015 ma chinui sa fac un variator pentru un transformator de pirogravura , cel romanesc in cutie metalica albastruie cu 4 trepte. stiu ca normal nu sa pun variatoare pe sarcini inductive m-am gandit sa fac ceva pwm pe iesire dar tensiunea e de 2v am 2 variatoare , unul pentru becuri de ceva firma frantuzeasca si unul de aspirator , scheme simple . cel de becuri are tensiunea cea mai buna la borne 160v dar e prea putin ( ansa de nichelina se incalzeste dar nu arde) iar ce de aspirator abia daca da 100v conectat la traf am schimbat condensatorul de pe diac la jumatate de valoare pe cel pentru becuri, se aude ca a crescut frecventa , tensiunea a urcat la 190 v dar bobina (cea de pe placa ) se incinge groaznic si tot e prea mica tensiunea idei ? am tot vazut oameni pe net ca iau transformatoare , trag niste spire groase in secundar , un variator de becuri si merge ... ar trebui sa ma apuc sa scad din spirele primarului la trafu de pirogravura dar ma gandesc ca e o solutie totusi .. pe google am cautat scheme dar nimic concludent in legatura cu transformatoare Link spre comentariu
briobit Postat Noiembrie 8, 2015 Partajează Postat Noiembrie 8, 2015 Intreb si eu ca nu stiu (eu pirogravam cu ansa de la pistolul de lipit cu diferite sarme) ce tensiune ii trebuie la bucata aia din varf? Link spre comentariu
Kytan666 Postat Noiembrie 8, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 8, 2015 tensiunea e mica ,pe carcasa aparatului scrie ca tensiunea de iesire e de 1,94v , amperi insa sunt multi Link spre comentariu
digix Postat Noiembrie 8, 2015 Partajează Postat Noiembrie 8, 2015 Pe placile de baza de la un PC vechi gasesti mosfeti care lucreaza la tensiuni mici si curenti uriasi. Daca iti poti permite sa mai pierzi 2x0.7V prin redresare (poate mergi pe o treapta superioara si ai mai mult de 2V) poti folosi asta: http://tahmidmc.blogspot.ro/2012/11/controlling-ac-load-with-mosfet.html Puntea redresoare trebuie sa suporte curentul ce trece prin nichelina. Pentru impulsurile PWM ai mai multe alternative, depinde de cat de sofisticata vrei sa devina scula. Link spre comentariu
leo 17 Postat Noiembrie 8, 2015 Partajează Postat Noiembrie 8, 2015 poi de ce nu folosesti ansa aia pt aparat mai groasa sau mai subtire dupa nevoie ..si plus ai si reglajul in trepte a aparatului Link spre comentariu
Kytan666 Postat Noiembrie 8, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 8, 2015 se doreste un control fin. Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Noiembrie 8, 2015 Partajează Postat Noiembrie 8, 2015 O solutie mai simpla cu un autotransformator la care scoti prize cu tensiuni mai mici decat cea de la retea. Solutie mai taraneasca dar mai simpla si fiabila Link spre comentariu
MifTy Postat Noiembrie 21, 2015 Partajează Postat Noiembrie 21, 2015 ... un pwm cu 555, şi la ieşire pui partea de comandă de la letconul wolf?aka mocul şi triacul, cu "creionul" de pirogravat ca sarcină?s-ar putea să mai ai nevoie de un traf suplimentar, sau să mai bobinezi un secundar, cât să alimenteze 555-ul... dar aşa comanzi direct tensiunea din înfăşurarea de 2 volţi pe sarcină... Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 21, 2015 Partajează Postat Noiembrie 21, 2015 Poți încerca și extinderea numărului de trepte discrete de reglaj, prin înserierea cu prizele din primar a unor condensatori nepolarizați cu valoarea tatonată în funcție de necesități.Estimativ valori între 1 - 5uF/275Vc.a. Link spre comentariu
MifTy Postat Noiembrie 21, 2015 Partajează Postat Noiembrie 21, 2015 şi-i mai trebuie un comutator cu mai multe poziţii ca cel din prezent, în stare să ducă "amperii ăia mulţi" de care are nevoie să încingă ansa...dacă are de unde-l scoate, e bine, dacă nu... Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 21, 2015 Partajează Postat Noiembrie 21, 2015 Comutatorul nu suportă un curent mare, fiind conectat de obicei în primarul trafului și comută curenți mici de ordinul zecilor de miliAmperi... Link spre comentariu
MifTy Postat Noiembrie 21, 2015 Partajează Postat Noiembrie 21, 2015 hmmm... înseamnă că e alt transformator de pirogravură, nu ca cele pe care le ştiam eu... primar unic, de 220V, şi secundar cu mai multe prize... practic, din jumătate în jumătate de volt...tipul care l-a conceput avea ceva răbdare, dat fiind că erau bobinate manual... O solutie mai simpla cu un autotransformator la care scoti prize cu tensiuni mai mici decat cea de la retea. Solutie mai taraneasca dar mai simpla si fiabila asta ar fi cea mai potrivită, atunci... Link spre comentariu
Kytan666 Postat Februarie 20, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2016 s-a rezolvat prin adaugarea unui condensator in comanda diacului , condensator ...rezistor ...condensator , prin experimente cu valori am gasit o varianta in care merge foarte bine Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum