Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

variator sau dimmer traf pirogravura

Kytan666

Postări Recomandate

ma chinui sa fac un variator pentru un transformator de pirogravura , cel romanesc in cutie metalica albastruie  cu 4 trepte. stiu ca normal nu sa pun variatoare pe sarcini inductive 

m-am gandit sa fac ceva pwm pe iesire dar tensiunea e de 2v 

am 2 variatoare , unul pentru becuri de ceva firma frantuzeasca si unul de aspirator , scheme simple . cel de becuri are tensiunea cea mai buna la borne 160v dar e prea putin ( ansa de nichelina se incalzeste dar nu arde) iar ce de aspirator abia daca da 100v conectat la traf

am schimbat condensatorul de pe diac la jumatate de valoare pe cel pentru becuri, se aude ca a crescut frecventa , tensiunea a urcat la 190 v dar bobina (cea de pe placa ) se incinge groaznic si tot e prea mica tensiunea  

idei ? 

am tot vazut oameni pe net ca iau transformatoare , trag niste spire groase in secundar  , un variator de becuri si merge ... ar trebui sa ma apuc sa scad din spirele primarului la trafu de pirogravura  dar ma gandesc ca e o solutie totusi .. 

pe google am cautat scheme dar nimic concludent in legatura cu transformatoare

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kytan666

4

• MifTy

3

• validae

2

• briobit

1

Top autori în acest subiect

Pe placile de baza de la un PC vechi gasesti mosfeti care lucreaza la tensiuni mici si curenti uriasi.

Daca iti poti permite sa mai pierzi 2x0.7V prin redresare (poate mergi pe o treapta superioara si ai mai mult de 2V) poti folosi asta:

http://tahmidmc.blogspot.ro/2012/11/controlling-ac-load-with-mosfet.html

Puntea redresoare trebuie sa suporte curentul ce trece prin nichelina.

Pentru impulsurile PWM ai mai multe alternative, depinde de cat de sofisticata vrei sa devina scula.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

... un pwm cu 555, şi la ieşire pui partea de comandă de la letconul wolf?aka mocul şi triacul, cu "creionul" de pirogravat ca sarcină?s-ar putea să mai ai nevoie de un traf suplimentar, sau să mai bobinezi un secundar, cât să alimenteze 555-ul... dar aşa comanzi direct tensiunea din înfăşurarea de 2 volţi pe sarcină...

Link spre comentariu

Poți încerca și extinderea numărului de trepte discrete de reglaj, prin înserierea cu prizele din primar a unor condensatori nepolarizați cu valoarea tatonată în funcție de necesități.Estimativ valori între 1 - 5uF/275Vc.a.

Link spre comentariu

şi-i mai trebuie un comutator cu mai multe poziţii ca cel din prezent, în stare să ducă "amperii ăia mulţi" de care are nevoie să încingă ansa...dacă are de unde-l scoate, e bine, dacă nu...

Link spre comentariu

hmmm... înseamnă că e alt transformator de pirogravură, nu ca cele pe care le ştiam eu... primar unic, de 220V, şi secundar cu mai multe prize... practic, din jumătate în jumătate de volt...tipul care l-a conceput avea ceva răbdare, dat fiind că erau bobinate manual...

O solutie mai simpla cu un autotransformator la care scoti prize cu tensiuni mai mici decat cea de la retea. Solutie mai taraneasca dar mai simpla si fiabila

asta ar fi cea mai potrivită, atunci...

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

s-a rezolvat prin adaugarea unui condensator in comanda diacului ,  condensator  ...rezistor ...condensator , prin experimente cu valori am gasit o varianta in care merge foarte bine 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări