Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ajustare temperatura indicata de termometru digital


Vizitator aliontes

Postări Recomandate

Vizitator aliontes

As dori sa stiu cum se poate ajusta temperatura indicata de un termometru digital , in sensul scaderii sau cresterii temperaturii aratate pe display.

Am citeva termometre digitala ,parte din statii meteo digitale, care arata mai mult sau mai putin decit este temperatura reala.

Multumesc

Link spre comentariu

Inseriezi o rezistenta cu termistorul sau o pui in paralel cu el,in functie de cum indica temperatura fata de valoarea reala.

Despre precizie nu pot sa ma pronunt.

Daca valoarea indicata e mai mare,pui in serie rezistenta.

Invers faci pt valoare mai mica.

Poti sa folosesti si un potentiometru sau semireglabil si invarti pana indica temperatura reala(ai nevoie de un termometru calibrat).

Termistor:

Posted Image

Editat de Electronicserver
Link spre comentariu

Corectia e bine sa o faci la temperatura care este "de cel mai mare interes", fiindca e foarte posibil ca la temperaturi sub si peste valoarea corectata sa apara totusi erori.

Link spre comentariu
Vizitator aliontes

Legat de acelasi subiect ,as mai avea doua intrebari: cam ce valoare ar trebui sa aiba semireglabilul?Daca nu permite montajul punerea unui semireglabil(din cauza spatiului),cam de ce valori ar trebui sa fie rezistentele?Unde gasesc un termometru de precizie sa pot face comparatie?

Link spre comentariu

Firesc ar fi fost sa puneti vreo poza cu termometrul in cauza sau cel putin sa identificati ce este pe post de senzor, intrucit acesta poate fi digital sau analogic. Deci calibrarea cu potentiometru sau rezistoare este valabila doar in cazul celui analogic, exclusa in cazul unui senzor digital.Edit: pentru calibrarea senzorului analogic, va recomand topologia din schitele anexate. Daca este termistor, atunci valoarea potentiometrului trebuie sa fie cit mai apropiata de cea maxima a termistorului, in caz contrar veti avea date eronate fata de punctul in care ati realizat calibrarea. Daca este senzor analogic, deja faceti calculul in dependenta de varierea tensiunii furnizate de senzor, pentru ca rezistenta potentiometrului poate șunta tensiunea data de senzor sau viciversa.

post-230973-0-90379200-1446992481_thumb.jpg

post-230973-0-20350700-1446992494_thumb.jpg

Editat de adryano
Link spre comentariu

Pai afisarea/procesarea poate fi digitala, dar achizitia datelor se poate face pe doua cai, asa cum am specificat mai sus.Daca e senzor digital, uitati de calibrare, pentru ca aceasta doar din soft poate fi facuta.

Editat de adryano
Link spre comentariu

Legat de acelasi subiect ,as mai avea doua intrebari: cam ce valoare ar trebui sa aiba semireglabilul?Daca nu permite montajul punerea unui semireglabil(din cauza spatiului),cam de ce valori ar trebui sa fie rezistentele?Unde gasesc un termometru de precizie sa pot face comparatie?

Termometrul considerat etalon trebuie procurat sau imprumutat de undeva. Nu ai indicat locatia, poate te ajuta un coleg.Ai grija sa plasezi termometrul alaturi de senzor si sa astepti vreo 10 minute stabilizarea temperaturii. In acest timp nu deschizi usi/ferestre. Chiar respiratia in apropierea termometrelor modifica temperatura cu cateva zecimi de grad.

E nevoie de multa rabdare si ar mai trebui o incinta cu temperatura controlata, ca sa verifici indicatiile pe tot domeniul de masurare...Valoarea rezistentei de corectie in serie sau paralel depinde de rezistenta termistorului si de modul de conectare.De exemplu: daca termistorul NTC are rezistenta 10kohm la temperatura T=25 gradeC, atunci:- putem sa o marim cu 1k prin inseriere cu 1k; termometrul "va crede" ca temperatura este mai mica si va indica mai putin.- o putem micsora cu 1k prin legare in paralel cu 90k; termometrul va crede ca temperatura este mai mare si va indica mai mult.In grafic este data curba initiala (neagra) de variatie a rezistentei in functie de temperatura. Prin inseriere se obtine curba albastra, iar prin legare in paralel - curba rosie. Amintesc ca doua rezistente in paralel au valoarea R=(R1xR2)/(R1+R2).Se vede ca nu e vorba de o simpla translatare a curbei; apare si o modificare a formei acesteia.De aceea spuneam in postarea anterioara ca nu se va pastra calibrarea pe tot domeniul; ea este valabila doar in punctul (temperatura) la care s-a facut corectia. Spre capatul superior si inferior al domeniului de masura, corectia va fi diferita.

In concluzie, nu te astepta la o precizie prea mare.

post-184838-0-48408500-1447080154_thumb.png

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări