Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Parametri electrici pentru VU-metre, microampermetre,miliampermetre analogice

flomar60

Postări Recomandate

Majoritatea electronistilor amatori nu cunosc caracteristicile electrice de baza ale acestor instrumente de masura analogice , si astfel apar probleme de adaptare la o schema data...in special la VU-metre apar probleme , amatorii construiesc o schema si aceasta nu functioneaza pt. ca curentul necesar actionarii respectivului indicator este cu totul altul decat cel pt. care a fost conceputa schema....

De asemenea, aceleasi probleme apar si la mico si miliampermetrele ieftine ce se gasesc in comert - cele care au scala gradata direct in amperi si amatorii le folosesc ca indicatoare de consum la diferite dispozitive electronice si in surse de alimentare...

Dispun de cateva astfel de aparate de masura si m-am gandit sa masor :

- curentul maxim la cap de scala

- caderea de tensiune pe instrument pt. acest curent maxim

- valoarea rezistentei interne pt. curentul maxim

Aveti , aici o poza cu aparatele pe care le-am gasit prin sertare numerotate de la 1 la 8:

post-228380-0-19911300-1446927810_thumb.jpg

....si valorile obtinute:

1) VU-metru recuperat  :  240microA ;  131mV ;  4,9 Kohmi

2) VU-metru nou   :  520microA  ; 411mV  ;  1,35 Kohmi

3) VU-metru Electronica 302  :  166microA ;  87mV ;  7,6 Kohmi

4) VU-metru Maiak   :  199microA  ;  105mV  ;  6,2 Kohmi

5) VU-metru recuperat   :  265 microA  ;  215mV  ;  4,25 Kohmi

6) ampermetru Miv....om  :  10mA  ;  73mV  ;  150 ohmi

7) ampermetru Miv...om  :   13,3mA  ;  191mV  ;  100 ohmi

8)ampermetru Teh....lectric  :  5,2mA  ;  79mV  ;  190 ohmi

Am folosit un multimetru analogic ca sursa de tensiune pus pe domeniul rezistente pe care am citit si valoarea rezistentei interne si 2 multimetre digitale pt curent si tensiune plus un semireglabil din care am reglat capatul de scala....

Daca cineva dintre dumneavoastra detine astfel de aparate - altele decat cele prezentate de mine, si cunoaste si provenienta- si este dispus sa efectueze masuratori , il rog sa posteze in acest topic rezultatele...

In speranta ca v-am fost de folos cu aceste masuratori va doresc cele bune!

Link spre comentariu

... nu mă mai mir de ce vechile scheme de "multimetru pe genunchi în baie" nu mai funcţionează corect cu "acometrele" noi, "made in china".diferenţa uriaşă de rezistenţă internă spune tot.

Link spre comentariu

La trecerea unui curent continuu prin bobina mobila, ca urmare a interacţiunii curentului cu câmpul magnetic al magnetului permanent,  ia naştere un cuplulu care roteşte bobina mobila.

Dimensiunile bobinei mobile si inductia magnetica din intrefier difera de la instrument la instrument,sunt instrumente de 100uA care au 100ohmi si 100uA care au si 2Kohmi sau mai mult!

Problema ar fi daca masuram 20 VU-metre Maiak sau 20 microampermetre identice,acelasi tip (standardizat) sa zicem M1690A ___100uA/50mV/300ohmi si gasim diferente mari !  http://myphone.info/photo/a/137911899_1.jpg

Editat de vio2007
Link spre comentariu

de acord, dar schemele de care vorbeam eu considerau că ai un microampermetru cu rezistenţa bobinei mobile mai mare de 1 kohm, şi rezistenţele adiţionale şi amplificatoarele de instrumentaţie (dacă erau) ţineau seama de asta.cu un microampermetru cu rezistenţa bobinei mobile de 100-200 de ohmi trebuie recalculată toată povestea, şi în unele cazuri faci recalcularea degeaba, pentru că-şi pierde utilitatea: pe atunci făceai "testere" simple cu 5-6 rezistenţe şi tot atâtea mufe cu aşa ceva pentru că-ţi era frică să nu prăjeşti mavo 35-ul "pe inventar", sau cumpărat cu o gălăgie de bani.acum nu prea mai e cazul, dat fiind că ai la dispoziţie oricând un m890 cu 15-20 de lei...dar dacă, de dragul vremilor trecute sau din curiozitate, te apuci să faci una din schemele alea folosind un microampermetru nou, îţi iese pe nas "activitatea", mai ales dacă e prima oară când te joci cu aşa ceva... şi consideri că schema e "mincinoasă", că nu-ţi iese cu un microampermetru de fabricaţie nouă decât cu mari eforturi şi/sau modificări de-a dreptul radicale...vedeţi aici despre ce vorbeam, la secţiunea "amc": http://documents.tips/documents/supliment-electronistul.html

Link spre comentariu

La trecerea unui curent continuu prin bobina mobila, ca urmare a interacţiunii curentului cu câmpul magnetic al magnetului permanent,  ia naştere un cuplulu care roteşte bobina mobila.

Dimensiunile bobinei mobile si inductia magnetica din intrefier difera de la instrument la instrument,sunt instrumente de 100uA care au 100ohmi si 100uA care au si 2Kohmi sau mai mult!

Problema ar fi daca masuram 20 VU-metre Maiak sau 20 microampermetre identice,acelasi tip (standardizat) sa zicem M1690A ___100uA/50mV/300ohmi si gasim diferente mari ! 

Absolut de acord cu dvs! Din acest motiv am si specificat ca aceste masuratori s-au raportat la curentul maxim pt. cap de scala...

Pe masura ce mai 'descopar' astfel de instrumente analogice , postez rezultatele aici...

Link spre comentariu

Eu as "  incepe " o schema cu instrument analogic cu ac numai dupa ce as avea caracteristicile instrumentului ... ma rog , chestie de abordare . Dar astfel se elimina timpul pierdut , si eventualele esecuri . Oricum , corespondenta marimii masurate cu indicatiile scalei este esential a fi verificata , multe instrumente vechi au degradata sensibilitatea . Un exemplu relevant este microampermetrul folosit la MAVO - 35 . Pentru determinarea rezistentei interne la instrumentele sensibile ( sub 100 microamperi ) , exista metode specifice . Previn aplicarea unei tensiuni prea mari , care poate avea efecte nedorite , nu neaparat " arderea " instrumentului ... se pot deforma resorturile care duc la bobina mobila , dezechilibrarea echipajului mobil , deteriorarea acului indicator ( de multe ori din fibra de sticla ... ) etc . Nu este o corectie , doar o completare ... 

P . S . - un serial excelent privind cam tot ce se poate " face " cu instrumentele cu ac , inclusiv proiectarea , si cum se poate masura " orice "  la ele , a fost prezentat in revista Tehnium , inainte de 1989 .

Editat de gauss
Link spre comentariu

... corespondenta marimii masurate cu indicatiile scalei este esential a fi verificata , multe instrumente vechi au degradata sensibilitatea . Un exemplu relevant este microampermetrul folosit la MAVO - 35 . Pentru determinarea rezistentei interne la instrumentele sensibile ( sub 100 microamperi ) , exista metode specifice . Previn aplicarea unei tensiuni prea mari , care poate avea efecte nedorite , nu neaparat " arderea " instrumentului ... se pot deforma resorturile care duc la bobina mobila , dezechilibrarea echipajului mobil , deteriorarea acului indicator ( de multe ori din fibra de sticla ... ) etc .

Asa este ,multi ani am lucrat ca PRAM-ist (inainte de revolutie) si, cum multimetrul de baza in acea perioada,era MAVO-35 , cele 10 bucati pe care le aveam in dotare ajungeau la metrologie macar o data la 2 ani...din pacate nu lucram doar eu cu ele...ale mele(vorba vine!) erau in cutie cu buret si, macar o data pe saptamana imi faceam timp sa le curat ....

Link spre comentariu

Sigur era cu buret cutia aia?Pt ca daca da,era o gramada de treaba sa dezelectrizezi "geamul" de la scala :rade:

Si ca fapt divers,a prins careva un instrument MAVO 35 in alt ambalaj decat cofrajul din polistiren expandat?Primul l-am avut prin 84, dar nu l-am dezechipat eu,l-am primit pe inventar.In acele vremuri ambalajul nu era ceva care trebuia pastrat,erai bucuros de instrument,mai ales daca era nou,nepipait de altii.Ambalaj original din polistiren am,ma refeream la cutie sau ceva asemanator,daca a avut asa ceva.Spunea cineva ca a gasit la ocazie un instrument nou in cutia originala,insa dupa ce i-am cerut o poza a dat-o la intors.E doar o curiozitate.

Link spre comentariu

Tot ce am vazut era cu cofrajul de polistiren . Am vazut sute de bucati ( noi ) , am fost si la fabrica producatoare , dupa piese de schimb ... Am avut colegi de studii acolo , am scris in alt topic  ... nu am vazut decat in " scartaitoarea " aceea alba ... 

Link spre comentariu

Si eu le-am primit tot desfacute , nu aveau ambalajul original!...Dar , la 4 dintre ele , le-am facut cutii din placaj TEGO , cu capac( o ruda de-a mea avea atelier de tamplarie!), si am lipit pe interior si pe capac folie de buret ( asemanator cu cel de la saltele!)....a fost nevoie de asa ceva , 8 luni pe an faceam teren cu tot felul de masini care mai de care mai obosite...vremuri, vremuri!

Link spre comentariu

Pe masura ce mai 'descopar' astfel de instrumente analogice , postez rezultatele aici...

La vumetrele recuperate ar fi necesare si pozele lor ,iar la cele de la pozitiile 6,7 si 8 specificati tipul sau denumirea lor.

Link spre comentariu

Tot ce am vazut era cu cofrajul de polistiren  ... nu am vazut decat in " scartaitoarea " aceea alba ... 

Asa am banuit si eu,mi-au trecut prin mana cateva zeci de bc dar nici unul nu a avut altceva decat polistiren,care s-a mai pastrat.

M-am convins ca gascanul ala a vorbit pe nas,desi ma bagase la ganduri. :rade:

Teren am servit si eu in tinerete,insa in perioada aia aveam si Supertester 680R,personal, ala m-a scutit de carat caramida in spate.Facea cam tot ce facea si MAVO, insa la dimensiuni si greutate mai putin de jumate.Cu timpul am renuntat la teren si m-am obisnuit cu MAVO pe masa...din respect inca il mai tin la indemana,sunt destule situatii(chiar daca nu multe) cand imi e mai usor sa masor cu analogic decat cu digital. 

La ce va folosesc acele date?Cred ca daca ma otelesc putin, as putea aduna cateva care nu le-am vazut pe aici,insa nu stiu la ce va folosesc acele date.Mie de ex mi-ar veni mai usor sa identific ce echipaj mobil am pe un acometru decat sa vin sa-l caut pe net :rade:

Link spre comentariu

Pozele cu pozitiile 1 si 5....1 in stanga si 5 in dreapta:

post-228380-0-43840300-1447182501_thumb.jpg

post-228380-0-10416000-1447182531_thumb.jpg

...pozitia 6 :http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/ampermetru-analogic-30a-p-10213

...pozitia 7 :http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/ampermetru-analogic-15a-p-8019

aici , vad ca nu mai este cel de 10A, doar cel de 15A...

....pozitia 8 :http://www.tehnoelectric.ro/produse/ap_1462_aparat_de_masura_analogic_15_a_c_c...

Lipsa totala a datelor la pozitiile 6,7 si 8 m-au determinat sa le masor si pe acestea....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări