Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Termometru pana la 400 grade cu termocuplu K

mirceacra

Postări Recomandate

1.Pe schemă am scris 1V la 400°C deci 2,5mV/°C . Rămăsesem pe ideea că folosești un voltmetru de 100V modificat care ar indica 100 la circa 2,5V si deci 40.0 la circa 1V. ( procent de ocupare a domeniului1V din 2,5 adică 40%)

Pentru voltmetru de 2V întradevăr trebuie 1mV/°C dar reducând atât de mult domeniul util pierzi și mai mult din precizie . Procent de ocupare a domeniului 400mV din 2V adică 20%. 

Oricum , aproape de zero grade , unde ar trebui să fie zero volți apar erori pentru că operaționalul nu poate coborâ chiar la zero . Cu cât e domeniul limitat mai mult , cu atât mai mari erorile.

2. Odată ce am zis de 1% , evident că influențează - la compensarea joncțiunii reci care va fi mai puțin exactă . 

3. Descrie , te rog , în ce mod e sensibil la variațiile tensiunii de alimentare .

Editat de UDAR
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

21

• mirceacra

20

• one

1

• lrai

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1.Am testat un voltmetru de 100 modificat insa nu stiu de ce dar nu e liniar, toate testele prealabile le am facut pe multimetru pe scala de 2v...asa ca am zis ca voi face un v oltmetru cu 7107 cu capăt 2V..2. montajul e alimentat dintr o sursA de laborator reglabila iar daca modific tensiunea de alimentare se modifică si tensiunea de iesire...si vorbesc de modificari mici de + - 0.5v

Link spre comentariu

Ceva mai concret la punctul 2 aș fi dorit . De exemplu : la 5V alimentare am 2,495V pe TL431 și 100mV la ieșire . La 6V alimentare am xxx V pe TL431 și yyy mV la ieșire.

Și , eventual , ceva poze cu ce ai făcut . Nu ar trebui să varieze cu alimentarea .

Link spre comentariu

Revin cu rezultatele:

Teniune alimentare 4V TL: 2.43V   OUT: 20.3mV

4.5v 2.44V 21.6mV

5v 2.44V   22.9mV

5.5V   2.44V 24.3mV

6V 2,44V   25.8mV

Modificari :R5 nu am avut 62ohmi si am pus 68ohmi, rezistenta de feedback R3 am pus-o dupa tatonari de 42Ko, R2 am pus 2.2K

Link spre comentariu

Tensiunile pe TL431  se încadrează oarecum la limita de jos și fiind constante nu e o problemă .

Variațiile ieșirii sunt probabil determinate de ceea ce spuneam mai sus - imposibilitatea unui operațional alimentat cu o singură sursă să dea zero perfect . Cu valorile sugerate de mine , tensiunea la temperatura ambiantă ar fi fost de circa 60mV și efectul ar fi fost atenuat , așa este mai pronunțat . Oricum , mă aștept să alimentezi dintr-o sursă de 5V stabilizată , deci nu ar trebui să fie probleme și oricum domeniul de interes este la temperaturi mari , acolo efectul despre care vorbesc este mult mai puțin resimțit.

Link spre comentariu

voi folosi acest amplificcator împreună cu un voltmetru cu 7107 cu scala de 200mV pe care l am realizat si functioneaza perfect.....insa acesta are nevoie de + - 5v ....pot alimenta si amplificatorul din aceiasi sursa + - a voltmetrului? cum se modifica schema?

Link spre comentariu

Păi în acest caz s-ar preta schema de la postul #13 , desigur cu modificarea R3 și P1 pentru domeniul dorit .

Și schema cu TLC271 se poate adapta , pur și simplu deconectând pinul 4 de la masă și conectându-l la -5V. Un C2 tot de 100n este recomandat și între -5V și masă . Dacă însă TLC271 este aproape de ICL7107 și acesta are cele două condensatoare montate atunci C1 și C2 se pot omite . 

Link spre comentariu

As vrea sa folosesc schema cu TL271 deoarece am luat deja integratele acestea, deci se pot alimenta ambele din aceiasi sursa fara probleme? Inca odata multumesc #UDAR pentru sprijinul acordat ...

Link spre comentariu

Da , se pot . Consumul pe -5V este foarte mic , zeci de µA. Consumul pe +5V este ceva mai mare ( Circa 2mA cu TL431 cu tot ) dar de acolo bănuiesc că se alimentează și LED-urile deci nu e o problemă 

Link spre comentariu

Termometrele digitale sunt precise si mai scumpe. Exista destule multimetre digitale ieftine cu scala de temperatura pentru termocuplu K (cromel - alumel). Se alimentraza la cca. 9V nestabilizat si functioneaza onorabil in domeniul 0 - 400 grade.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Pentru colegul UDAR: Am facut in forma finala montajul amplificatorului pt termocuplu precum si voltmetru cu 7107, functioneaza bine, ambele sunt alimentate din +/- 5V , as fi vrut sa stiu daca creste tempeartura diodei de compensare a jonctiunii reci ce ar trebui sa indice voltmetru > crestere de temperatura sau scadere....Intreb asta deoarece daca pun totul in aceiasi carcasa si in interiorul acesteia creste temperatura datorita stabilizatorului 7805 si a integratului 7107 insemana ca se v-a indica o temperatura mai mare?

Acum daca pun mana pe dioda adica o incalzesc usor imediat creste si temperatura afisata....e oka asa? Multumesc

Link spre comentariu

Am spus , cred , undeva mai sus chestia asta . Dacă nu , cu scuzele de rigoare , o spun acuma . Dioda pentru compensarea temperaturii joncțiunii reci trebuie să aibă , desigur, aceași temperatură cu joncțiunea rece. Ea ar trebui deci să fie în contact termic cât mai bun cu conectorul unde se leagă termocuplul .

Da , comportarea descrisă mai sus e normală.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Aveti si un cablaj functional  si unde ati  montat dioda, fizic sa faca contact termic cu firul de minus de la termocupla sau cu toate firele din cupla unde se monteaza termocupla.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări