Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Termometru pana la 400 grade cu atmega si termocuplu K

mirceacra

Postări Recomandate

nu se schimba nimic. am facut asta de mai multe ori, apoi verificat cu aparatul, la 2 zecimale e "originala"...

ce e sonda K ? doua sarme din aliaje diferite..

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

5

• mirceacra

5

• elmar

3

• amudsen

3

Top autori în acest subiect

dar nu sonda in sine e problema ci ...cu ce o citesti.

daca folosesc MAX6675, pretul pe proiect sare nebuneste cu >70Ron

Variante ar fi MAX31855 , care e ceva mai ieftin, dar pe langa el mai ai nevoie si de o sursa de 3V3 si un convertor de la 5V la 3.3... daca ai proiectul pe 5V.

Ce mai ramane AO ? Cate reglaje ai face tot altfel va fi. Cand e frig, semiregrabilul va avea denaturari, chiar si rezistorii aia de 1%...etc..

Hmm...mi-ar trebuii o solutie pana la vreo 300-400 grade sa citesc o sonda, chiar si la nivel de 10-20 grade eroare, dar sa fie putine piese..

Link spre comentariu

10-20 de grade eroare la 400 cap de scală ar trebui să nu fie prea dificil. Puțină cunoaștere a funcționării electronicii analogice aferente și puțină atenție la proiectare ar trebui să ajungă. Sigur , dacă avem un AO cu offset inițial de 10mV și încercăm să-l compensăm cu un singur semireglabil cu peliculă de carbon ( ca să fie puține piese... ) nu ne putem aștepta la performanță. 

Și apopo , și sonda contează . O sondă ”ieftină”  dă ușor erori de neliniaritate de 3-4 sau mai multe grade chiar etalonată la , să zicem , 25°C și 400°C.

Link spre comentariu

nu zic ca nu am nici macar atatea cunostinte in electronica analog sa fac un AO (indiscutabil la fel cum o faci tu. serios vorbind),

dar ma simt cam aiurea sa tot fac teste. sti la ce ma refer.

stai incalzesti , astepti...dute la frigider...mai stai, plimba-te inapoi :) ...ma rog.

am gasit o solutie pentru Max6675. O sa-l iau din HK, iau mai multe bucati astept o luna dar iasa pe la vreo 11Ron/Bucata ceea ce e prea bine. cu tot cu drum.

si marea problema: nu pot sa pun semireglabili in proiect. trebuie sa fie compact, incapsulat...si ca sa testez fiecare placa in parte pentru ajustare..sa stiu ce R (pe care oricum nu-l ai exact)...

Cand am facut incercarile am testat schema cu LM358AN

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu e musai nevoie de circuit specializat dacă nu te interesează erorile de la temperaturi joase . O compensare simplă cu diodă e suficientă. Trebuie observat că eroarea introdusă de necompensarea joncțiunii reci e absolută , nu relativă.  Să presupunem că joncțiunea rece stă la temperatura ambiantă 5 .... 35°C . Asta ar însemna eroare de ±15°C față de temperatura de etalonare , fie 20°C. O compensare destul de brută , fără niciun reglaj, reduce această eroare la ±3°C ( de exemplu ) . Dar asta e eroarea și la măsurarea a 35°C și a 400°C.

O adua sursă de erori - eliminare reglaj . Folosești un operațional cu offset mic și mai ales cu drift mic . (OP07C de la TI de exemplu care e foarte ieftin - e drept , trebuie alimentare cu + și - )  Un drift de 1µV/°C la intervalul de ambiant specificat duce la mai puțin de 1°C eroare. 

Și în fine , eliminarea reglajului de cap de scală . Folosești o sondă de calitate decentă ( o verifici eventual comparativ cu una cunoscută , eventual cu una livrată cu un multimetru decent ) .

În acest fel poți ține erorile într-un interval acceptabil , fără reglaje. Sigur , va trebui să folosești rezistențe de anumite valori dar asta nu e o problemă - pui eventual două sau trei în serie . 

Link spre comentariu

Intrebare cam aiurea, recunosc - voi vreti sa bagati tot montajul in cuptorul cu 400 de grade?Ca daca nu, intervalul de temperaturi de "stabilizat" se mai reduce. Nu?

Link spre comentariu

ok, UDAR. o sa fac din nou azi teste. nu pot folosi insa tensiune negativa pentru ca sunt alimentat din baterie, si nici loc de doua surse nu mai am. trebuie sa folosesc un AO la 5V. schema aia mea e cam incompleta, si am vazut ca in a ta e o sursa de referință parca, nu cred ca am in laborator, dar vad eu.

Link spre comentariu

Exista multimetre digitale cu 7106 (sub 50 RON) care au si functia de masurare a temperaturii cu termocuplul K inclus in pret. Se poate folosi unul ca atare sau se poate copia din schema si reproduce partea ce masoara temperatura si o afiseaza.

Link spre comentariu

nu pot folosi insa tensiune negativa pentru ca sunt alimentat din baterie, si nici loc de doua surse nu mai am. trebuie sa folosesc un AO la 5V.

De ce nu tensiune negativa pentru OPAMP?

-5V se poate obtine foarte usor din sursa ta de +5V (si nu consuma spatiu mult pe PCB) folosind ICL7660. Ieftin pe la amicii chinezi.

Editat de mars01
Link spre comentariu

multumesc, dar nu mai ma complic.

o sa merg inapoi pe max6675, ca am deja facut cablajul asa. si o sa am la pana in 15 lei/bucata.

de unde >70Ron ? de la TME.  mai baga TVA si transport la ce vezi acolo.

la ei unele piese sunt ok, dar unele ramai prost cand vezi pretul. oricum nu renunt la ei, imi place prea mult calitatea.

Link spre comentariu

tocmai imi trebuia repede o sonda K, si am zis sa fac niste poze, pentru cei care doresc repede o sonda si nu au de unde :)

si rezultatul. pe ap. de masura, sus este sonda lui originala, jos cea facuta.

Total timp de executie, 6 minute. Va dura mai mult pana se intareste siliconul (1600ºC)

a se scuza calitatea vasturilor :)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Merg facute sondele asa, am facut si eu cateva in urma cu cativa ani doar ca le-am "sudat" la flacara oxihidrica.

Montate pe niste regulatoare de temperatura de la Adelai** indicau si se comportau identic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări