Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator cu tuburi pp, "lampi" mici sau mari

gusti_73

Postări Recomandate

Buna seara,

doresc sa construiesc un amplificator cu tuburi, pp cu tuburi. Am la dispozitie urmatoarele variante de tuburi:

1. Tuburi mari: 6p3s-e finale , "conduse" de 6n1p sau la nevoie de 6n6p

2. Tuburi mici: 6p14p-ev finale, "conduse" de 6n2p sau 6n1p la nevoie

3. Tuburi mici el86 (polam) finale, "conduse" de 6n2p sau 6n1p la nevoie

Amplificatorul va fi folosit in casa, o camera de 20 mp, de apartament. Accentul va fi pus pe fidelitate si muzicalitate, nu pe putere.

Ce ma sfatuiti, sa folosesc tuburile mari sau cele mici?

Trafurile de iesire pot fi alese intre unele de 9cmp si altele de 13cmp...inca nu stiu la care sa ma opresc.

Multumesc tuturor celor care pot si doresc sa dea un sfat!

Link spre comentariu

Io sînt ptr cele mari întotdeauna. Ca schemă orice din familia 6L6 pînă la +500V.

Dar trafo de ieşire sînt anemice, merg doar cu cele mici. Dacă sînt de firmă cele de 13cm2, merită făcut un amplif cu 6n14n.

Editat de zal
Link spre comentariu

De ce PP si nu SE ...pentru camera asta de 20mp e nevoie de doua boxe cu SPL mare si un SE de maximum 10Wsin. Ca sa nu mai vorbim despre calitatea sunetului SE verso PP !

Editat de romicap
Link spre comentariu

E bine de stiu de ce trafuri de iesire dispui. Plecam tot timpul de la traful de iesire daca il avem (deci din start se stie daca va fi PP sau SE) si apoi alegem lampa care ii corespunde. 

De ce PP si nu SE ...pentru camera asta de 20mp e nevoie de doua boxe cu SPL mare si un SE de maximum 10Wsin. Ca sa nu mai vorbim despre calitatea sunetului SE verso PP !

Un SE de 10W nu-i usor de facut. Este bine de specificat si lampa la care ne-am gandit cand avansam 10W in configuratie SE. La fel este bine de specificat si un SPL la boxe cand facem o recomandare nu doar de precizat: boxe cu SPL mare. 

Link spre comentariu

Ce am uitat sa specific este ca trafurile de iesire sunt "miezuri"......le voi bobina functie de alegerea ce o voi face.

SE, am unul cu el 84 finale si trafuri de 8cmp.....pare "lesinat".....Schema, ceva derivat din Mullard EL84 si EF86..suna bine pentru auditii nocturne. Schema simulata de Dl. Lazaroiu aici pe forum.

Boxele sunt cu SPL mic, bass reflex cu difuri WESTRA pe bass, diametrul de 16cm (echivalente oarecum cu celebrele Tesla de 15W).

El86 sunt Polam.....adica nu cine stie ce lampi totusi (nu se compara cu suratele vestice)

Daca trafurile de iesire le fac pentru EL86, cel mai probabil nu le voi putea folosi pentru alt tip de lampi (am 10 bucati lampi care par ok, dar neverificate inca).

Multumesc tuturor pentru sfaturi.

Link spre comentariu

E bine de stiu de ce trafuri de iesire dispui. Plecam tot timpul de la traful de iesire daca il avem (deci din start se stie daca va fi PP sau SE) si apoi alegem lampa care ii corespunde. 

Un SE de 10W nu-i usor de facut. Este bine de specificat si lampa la care ne-am gandit cand avansam 10W in configuratie SE. La fel este bine de specificat si un SPL la boxe cand facem o recomandare nu doar de precizat: boxe cu SPL mare. 

Este adevarat ca un SE cu putere de circa 10W nu se face usor dar daca il faci renunti cu siguranta la orice PP (asta este parerea mea si ma duc pana`n panzele albe cu ea :))

Sugerez boxe cu spl>90Db (ex. Focal , Leak, si mai sunt... asta asa ...daca vrei sa stai in fata! )iar ca tub final un EL502 (PL502).

P.S. Este bine de stiut ca atunci cand vrei sa abordezi varianta single ended indiferent de tubul final folosit , prima investitie se face in boxe  nu in transformatoare sau lampi .  Bineinteles, daca sunt si urechi demne de asa investitii,atunci totul este Ok.

Editat de romicap
Link spre comentariu

Cu GU50 in SE se obtin cam 10w, ca tot e laudata muzicalitatea tubului pe forum. Eu am un kit pt GU50 SE dar am renuntat la el si am facut un SE cu 6B4G care are numai 4.3w si sunt convins ca am facut o afacere buna (la cum suna). Aaaaaaa am uitat, boxele au SPL 98dB Kenwood Kl333 iar camera de auditie cam 18mp

Link spre comentariu

Sigur ca da ... un asemenea tub(6b4g), relativ echivalent cu 2A3,  costa in jur de 100USD trimis acasa .Despre difuzoare ce sa mai vorbim...sunt facute prin anii`74 si daca au fost exploatate frumos , sunt adevarate bijuterii.

Editat de romicap
Link spre comentariu
http://www.ebay.com/itm/2St-Svetlana-6S4S-6C4C-6B4G-2A3-6A3-Audio-Triode-NOS-/141820775827?hash=item21052d4d93:g:LoEAAOSwBahVcCuM72€ transport inclusCa fapt divers nu inteleg de ce multi useri se limiteaza doar la furnizorii din Romania. Eu am preferat sa comand din USA 2 rezistente atat mi-a trebuit si am asteptat 3 saptamani sa vina decat sa cumpar obligat ceea ce ofereau furnizorii romaniceva mai ieftin si mai bunhttp://www.ebay.com/itm/2x-6S4S-tubes-6A3-6B4G-6C4C-Same-Date-1978-Svetlana-NEW-NOS-/252037372339?hash=item3aae9919b3:g:AJoAAOSwDNdVs5fn Editat de klauss00
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări