Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator auto Blaupunkt BSA 247 in clasa A


cuza

Postări Recomandate

Buna seara,

 

Am reparat un amplificator audio auto vintage Blaupunkt BSA 247, si as vrea sa-l trec in clasa A, ce parere aveti??

 

Eu ma gandeam daca ma joc la curentul de mers in gol, sa deschid mai mult tranzistorii finali, teoria zice ca tranzistorul in clasa A conduce pe tot timpul alternantelor, iar clasa de functionare a unui amplificator se regleaza in functie de polarizare.

 

Asa ii deschideam mai mult si, aveam clasa A.

 

Ce parere veti, ce ar trebui sa fac?? Sau nu am ce face si sa-l las asa, am observat ca am un radator destul de solid, amplificatorul dispune de 2 surse identice, cate una pe fiecar canal, tensiunea de alimentare fiind de +-45V.

 

Va multumesc mult!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cuza

    6

  • George

    4

  • ari_panterra

    2

Zile populare

Conform manualului de service acel amplificator este un amplificator push-pull clasa AB, capabil de o putere de 2x120W rms pe 4 ohmi.

Daca tot ai vorbit mai sus de teorie, tot ea spune ca in cazul unui amplificator clasa A push-pull, curentul maxim de iesire (peak) poate fi, maxim, de doua ori mai mare decat curentul de repaus. Deci sa nu crezi ca daca maresti curentul de repaus, sa zicem, la 1-1,5 amperi acel amplificator va lucra in clasa A pana la ultimul watt din cei 120W rms la care este cotat pe 4 ohmi.

De exemplu, la 2 amperi curent de repaus acel amplificator va lucra in clasa A doar pana pe la 32W rms pe 4 ohmi, dupa care va trece in clasa AB. Asta inseamna ca in gol (adica fara semnal audio la intrare) amplificatorul va disipa numai pe un singur canal 180w, clasa A avand cel mai mic randament dintre toate clasele de functionare ale amplificatorelor.

Eu zic sa renunti la aceasta idee, cu acea carcasa vei putea utiliza amplificatorul in clasa A doar pentru cativa wati.

Pentru amplificatoare capabile de puteri mai mari de 100W rms in clasa A e nevoie de carcase serioase :) sau carcase mai mici dar cu racire fortata (cu ventilatoare).

 

Posted Image

Link spre comentariu

Vezi ca in sarcina ,sursa coboara la 42Vcc.

Etajul final foloseste drivere uPC1298 care nu sunt montate pe radiatorul principal si sunt limitate la disipatie termica.

Lasa-l asa si foloseste-l pt auditii de calitate.

Pt experiente de genul propus ,ar fi mai indicat un amp vechi cu smps gandit pt mai multe canale la care elimini complet etajul final si montezi altul gandit special pt A.

Link spre comentariu

Buna ziua va multumesc mult pentru ajutorul acordat.Insa as mai vrea sa va intreb ceva, poate aveti idee. Aceat amplificator are protectie pe iesire, impotriva curentului continuu, o protectie termica cu un integrat upc1237h.Nu inteleg dece atunci cnd il conectez, prin conector imi taie alimentarea(opreste sursa) atata timp cat ambele canale sunt bune.Nu inteleg cum isi face initializarea, din am vazut atunci cnd este alimentat, imj intoarce un 12v pe pinul de iesire(pinul 6)Am vazut ca este o rezistenta de 1,2k si pinul de out, care mi aduc tensiunea de 12v ce mi comanda oprirea lui tl494c.CAveti o parere cum lucreazA astea, nu am mai vazut asa ceva pana acum

Link spre comentariu

Sunt mai bine de 5 ani de cand am umblat cu ele,unul reusind sa-l fac iar altul ajungand bucati(inca mai am smps-ul).Din ce-mi aduc aminte ,la cel reparat,problema era cativa condensatori electrolitici care duceau la aceasi simptome ca cele descrise de dvs mai sus.Nu-mi mai reamintesc sa-ti spun exact ce am schimbat dar dupa ce am vazut ca nu reusesc cu logica,am luat-o babeste (verificat tot ce mi se parea mie ca poate duce la acele simptome).

Link spre comentariu

Condensatori, din sursa,??? Sau preamp(decuplare alimemtare) asa totul pare ok, mai putin ceva pe intrarw, o sa trimit niste poze mai tarziu.Am mai avut imca unul dar 4 canale cu 2 im punte 2x100w, care prima data pornea si mergea cum trebuie, iar a 2 oara numai mergea deloc.Tot un integrat de protectie de dif,care-mi punea integratele acelea drivere upc pe mute.L am dat afara si pe ala.Ma gandesc: amplificatorul la.pornire baga o componenta continua pe dif, integratil de protectie sa ziceam ca o vede; dar de ce nu i da drumul :))).Pinul de reset(pinul 3 ) este legat la masa, adixa automatic reset.Ciudate protectiile astea.

Link spre comentariu

Fara sarcina (difuzor) la iesire si cu intrarea in scurt sau cu volumul dat la minim, masurati cu voltmetrul ce tensiune continua aveti fata de masa pe iesirea etajului final. Pe ambele canale face asa cu membrana difuzorului sau doar pe unul?

Link spre comentariu

Salut,tin sa va multumesc mult pt ca ma ajutati.Fiti atent, am masurat la start 13-14v dar pt ff scurt timp apoi am 0,02v, la oprire am 4v.Avand in vedere ca am 2 canale si fac puntea am considerat ca 2 pini sunt la masa . De acolo am luat o borna, adica minusulDaca scurt-circuitez intrarea tot cam la fel.Nu mi dau seama de ce apare offsetul, de unde se regleaza ma gandesc sa vina dintr un integrat din preamp sau chiar driver.Celalalt amplificator blaupunkt avea aceiasi problema la start si oprire un curent continuu in dif

Link spre comentariu

E mare acel offset de 4V. In mod normal trebuie sa fie cat mai aproape de 0V. De aia cupleaza releul de la protectie. In primul mesaj ziceati ca ati reparat amplificatorul. Ce ati schimbat la el si ce piese erau defecte? Daca aveti manualul de service verificati tensiunile de pe pinii integratelor upc1298V, fara sarcina (difuzor) la iesire.

Link spre comentariu

Pai pe intrare, avea cablajul ars , niste rezistente incinse si nu aveam putere, nu mergea un canal, doar in suturi, iar de fapt, amplificatorul nu pornea deloc, atasez niste poze

http://tinypic.com/r/2i7wcjk/9

 

 

http://tinypic.com/r/6q88zp/9

 

Le am dat pe astea afara(cele 4 rezistente, si am curatat cablajul cat sa putut) si am observat ca circuitul acela integrat imi tinea sursele in loc

Am masurat, tensiunile de conectorul acela cu protectia, este un conector ce are PWr1, PWr2, BTL switch, Fstop, etc, si gasisem tensiunile astea.

 

http://tinypic.com/r/5p51de/9

 

 

Din pacate ce tensiune am pe cel 2 upc 1298V, vazusem ca ar fi normale, insa nu masurasem pe iesiri, ff bine la initiere, sa vad daca ele sunt de vina 

Practic, nu decupleaza niciun releu, taie frecventa de lucru din sursa, nu da voie la tl 494 sa trimita impulsurile la tranzistori

am incercat sa scot o schema in zona circuitului de protectie, ci circuitul scos, tot protectie imi da(intoarce 12V prin resistenta de 1,2K), cu rezistorul afara si inegratul , tot imi intoarce 12V pe pinul 3

 

http://tinypic.com/r/20tj5sk/9

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări