Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistoare pentru VAS, cu Cob mic

Postări Recomandate

Cob nu e neapărat/totdeauna relevant . Cel puțin pe schema cu care ai exemplificat .... Cre este mai important dar efectul acestuia nu depinde numai de valoarea lui ci și de a parametrului Rie - sau omologul.

Nu poți avea - la tranzistori din aceeași clasă - Cob la fel la curent de colector de 10 ori mai mare .

Tot îți place să simulezi - pune ( dacă găsești modelele , desigur ) în schema pomenită sau în alta 2SC2690 în loc de 2SC3503 și vezi diferențele. 

Sigur însă că , la curenți de 10-20mA , 2SC3503 este superior. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

mai binele binelui e raul...o tot repetam dar degeaba...mje340 e foarte bun .la c-dil are hfe semnificativ mai mare decat ce gasesti la sgs.matale locuiesti in sudul tarii...daca eu la cuca macaii , unde s-agata harta-n cui gasesc orice in bazaruri sau pe net....Pe elforum se gasesc mai mult indicatii...poate ar fi timpul sa mai dai o tura prin oras...si sa pui mana si pe letcon sa vezi daca sunt chiar asa rai bd139-140 sau mje.Eu as zice ca bd139,140, pt aplicatii de tensiune mica, amplif pana in 100w/8 ohmi sunt foarte , foarte , foarte buni.eu am gasit bd139-140 in drivere la fix 100khz pt triace speciale la aparatura de radiologie.erau telefunken si hfe nu era prea mare.Acolo frontul impulsului trebuie sa fie clar ca lacrima, altfel, la 20kw pe triac se duce dracului tot in 10ms.

Link spre comentariu

BD139:  THD = 0.163%

Pai ce detalii sa mai dau... ? Am simulat schema aia (modificata de mine) de la topicul lui Letcon, pe rand, cu fiecare dintre perechile de tranzistoare mentionate, in VAS. Si mi-a dat THD-ul ala. Daca doriti sa va mai spun ceva, intrebati-ma.

Chestia e valorile sint destul de apropiate incat, daca luam in calcul ca moddelele din simulare au si ele o marja de eroare, practic nu putem face nici o diferenta.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Sincer , mai voiam să știu la ce frecvență și la ce nivel . Așa, ca teorie . Dacă e la 10/20kHz diferența poate să fie din capacități - mă îndoiesc , pe schema aia . Dacă e la 1kHz , nivel mare , ( cum cred că e ) , atunci e din nelinearitatea hfe = f(Ic) . În acest caz o mărire a Ic l-ar putea ajuta pe SC2960.

În fine , testele confirma ceea ce se spune pe forumuri , dar , vorba ta diferențele sunt mici 2:1 de la cel mai prost la cel mai bun .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Prea mic curentul prin VAS chiar si pentru un triplet in final...

Incearca cu un 12-15mA VAS

Pe vremuri, cind nu aveam osciloscop, si nici alte chestii "sa vad", la amplificatoarele pina in +/- 50Vcc, mergeam pe o regula, 1mA/diff, 10mA/VAS si 50-60mA/finali.

Totul era ok, cu BD139-140 in VAS si BD237-238 ca prefinali, rareori BD441/442, fiind mai greu de gasit...

Link spre comentariu

Curentul prin VAS se alege in asa fel incat tranzistorul sa lucreze tot timpul in clasa A. Adica atunci cand ii dai semnal maxim, alternanta negativa (a curentului) sa nu ajunga la zero. Dupa cum se vede in imagine, la VAS-ul meu polarizat cu 4,5mA, e cale lunga pana alternanta negativa sa ajunga la zero.

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări