Blacksmith Postat Noiembrie 5, 2015 Partajează Postat Noiembrie 5, 2015 Nustiu daca ati observat dar exista o conspiratie (glumesc) in ceea ce priveste unele dintre cele mai bune tranzistoare VAS: KSC3503 & KSA1381. La toate firmele de exista si la noi si in afara, KSC-ul se gaseste numai din grupa D iar KSA-ul numai din grupa E ! Hfe-ul la unu e 74 si la celalalt e 147, adica dublu ! Hai, cand ai VAS darlington nu mai conteaza asa mult, dar cand ai un singur tranzistor eu zic ca nu e in regula. E tare ciudata treaba asta. Am mai gasit pe net o lista, facuta de cineva de pe diyaudio care tot asa ca mine e in cautarea celor mai buni tranzistori pt VAS: http://users.tpg.com.au/gerskine/greg/VAS%20Transistors.htm Alta surpriza ! Acesti tranzistor sint numai vechituri care nu se mai gasesc. Tot ce e cu 2SC 2SA nu ii gasesti nicaieri, chiar si BF-ul ala. Eu nu inteleg ce se intampla. De ce nu se mai fabrica acesti tranzistori ? Chiar sa nu existe pe lumea asta niste tranzistor buni pt VAS care sa fie in productie si sa se gaseasca ? Cum sint de exemplu finalii aia de la OnSemi. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 5, 2015 Partajează Postat Noiembrie 5, 2015 Ce este interesant este faptul ca in peste 90% din amplificatoarele PRO ce mi-au trecut prin miini, VAS erau ori MJE (KSE) 340-350 sau BF-uri complementare. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Noiembrie 5, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 5, 2015 Pai daca nu se gasesc tranzistoare bune. Eu nu inteleg cum sa opresti productia la cel mai tare tranzistor de VAS. Dar poate s-au facut altele mai bune si nu stim noi. Desi am o presimtire ca nu e asa... Link spre comentariu
atupi Postat Noiembrie 5, 2015 Partajează Postat Noiembrie 5, 2015 http://www.diyaudio.com/forums/swap-meet/247222-vas-transistors-sale-2sa1360y-2sc3423y-2sa1209s-2sc2911s-ksa1381e-ksc3503e.html Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 5, 2015 Partajează Postat Noiembrie 5, 2015 Eu nu inteleg cum sa opresti productia la cel mai tare tranzistor de VAS. N-au oprit productia celui mai tare tranzistor de VAS, ci productia unui tranzistor pentru etaje finale video destinate televizoarelor si monitoarelor cu cinescop. Daca nu-i cerere, nu va fi nici oferta. Link spre comentariu
flomar60 Postat Noiembrie 5, 2015 Partajează Postat Noiembrie 5, 2015 Pai , si fratii lui ?...nu pot fi folositi ? Aici : ....toti sunt folositi in amplifuri video... Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 5, 2015 Partajează Postat Noiembrie 5, 2015 S-au dezvoltat soluții complementare care rezolva problema : cascodarea etajului VAS , etaj suplimentar in intrarea VAS tip repetor EF sau CFP etc .Rezultate benefice : Micsoreaza Cob total , introduce un pol local ușor de exploatat , tranzistori pământeni ( nu extratereștri ) încă low cost .Atenție : soluția de mai sus nu se adresează habarniștilor ! Link spre comentariu
DRACU Postat Noiembrie 5, 2015 Partajează Postat Noiembrie 5, 2015 (editat) tranzistoarele cu cob mic de alta data veneau si cu hfe mare la pachet si asta conteaza .exista inca destui tranzistori cu cob acceptabil si hfe mare, dar sunt smd. Editat Noiembrie 5, 2015 de DRACU Link spre comentariu
Blacksmith Postat Noiembrie 5, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 5, 2015 Super tare daca sint SMD. Chiar te rog sa-mi zici ! Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 6, 2015 Partajează Postat Noiembrie 6, 2015 Amplifica mai mult in etajul de intrare si redu amplificarea in VAS liniarizandu-l. Link spre comentariu
DRACU Postat Noiembrie 7, 2015 Partajează Postat Noiembrie 7, 2015 vas-ul e aproape obligatoriu din doi tranzistori daca vrei o adaptare de impedanta buna cu intrarea si iesirea asa ca hfe mare si cob mare plus hfe mic si cob mic dau hfe mare, banda numai buna si distorsiuni foarte mici...nefiind obligat sa aplici un nfb urias ca sa liniarizezi intrarea...de altfel ma gandesc demult la un concept ciudat pt care am gasit , cu ajutorul unui coleg de pe forum ,o solutie :cascoda cu castig subunitar sau unitar. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Noiembrie 7, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 7, 2015 Bine, si daca vreau sa fac ampliful asta ? http://www.elforum.info/topic/109059-amplificator-simetric-simpludarlington/?p=1261300 Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 7, 2015 Partajează Postat Noiembrie 7, 2015 O idee ( nu știu dacă e neapărat bună ) . KSA1220(A)Y/KSC2690(A)Y. Se gasesc și la Far.... și la Mou... Link spre comentariu
DRACU Postat Noiembrie 7, 2015 Partajează Postat Noiembrie 7, 2015 nu se mai gasesc tranzistorii aia cumva?... Bine, si daca vreau sa fac ampliful asta ?http://www.elforum.info/topic/109059-amplificator-simetric-simpludarlington/?p=1261300 Link spre comentariu
Blacksmith Postat Noiembrie 7, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 7, 2015 (editat) @UDAR: Ar fi fost perfecti dar au Cob mare: 20pF. Eu zic ca e mare in comparatie cu cel de la KSC3503 care e 1-2pF... dar defapt nici nu stiu cat ar trebui sa fie. Vad ca in datasheet zice ca sint tranzistori speciali de audio... Si atunci daca nici pe astia nu-i folosim... atunci pe care ? Cred ca ar merita incercat. Pacat ca nu da Cob-ul si la MJE340 ca sa facem o comparatie. @DRACU Se gasesc, dar as fi vrut ceva mai bun. Editat Noiembrie 7, 2015 de Dudikoff Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum