Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Egalizator IEI eq350

marius75

Postări Recomandate

E bun de ceva? Intreb pentru ca n-as vrea sa arunc banii pe un lucru care nu se merita (ineficient).

In caz ca-l cumpar, vreau sa-l folosesc cu ampliful A350...evident are nevoie de un recap...

Multumesc!

Editat de marius75
Link spre comentariu

Depinde ce inseamna pt tine daca este bun sau nu....

Din cite imi amintesc eu este facut cu 741 dar binenteles ca pot fi si ei schimbati.

Daca nu-i scump si esti dispus sa schimbi componentele indoielnice ca performante cu unele noi si de calitate, atunci este bun, chiar foarte bun, dar nu-i chiar pt "audiofili".

Cred ca se va "pupa" foarte bine cu un A350.

Link spre comentariu

Doar ca nu arata la fel la fata.

Am impresia ca vorbesti despre egalizatorul cel plin de bobine in oale de ferita.

Daca acela e, l-am ascultat candva, cand concurenta nu prea exista. Suna chiar bine. Desigur asta e relativ de la om la om.

Trebuie sa vezi si starea optica si functionala intai.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri. Este vorba despre modelul asta. Are ceva mici defecte, ramane sa-l vad pe viu...O proba de sunet poate fi luata in considerare abia dupa inlocuirea condensatorilor electrolitici (butoiasele gri in special)

Posted Image

Editat de marius75
Link spre comentariu

E bun de ceva? Intreb pentru ca n-as vrea sa arunc banii pe un lucru care nu se merita (ineficient).

In caz ca-l cumpar, vreau sa-l folosesc cu ampliful A350...evident are nevoie de un recap...

Multumesc!

Am si eu un egalizor din asta in posesie ,si pot spune despre el ca nu suna rau deloc si avand in vedere ca este tranzistorizat pe partea de egalizare zgomotul de fond este aproape inexistent , are si  un integrat ( LM324) pe partea de semnalizare overload .

Acuma daca egalizorul pe care vrei vrei sa-l achizitionezi ( depinde si de pret ) are cel putin potentiometrii in regula , atunci merita sa-l iei schimbi prin el condensatorii polarizati si cei nepolarizati ( eu la al meu asa am facut ) si o sa fi multumit de el .

Depinde ce inseamna pt tine daca este bun sau nu....

Din cite imi amintesc eu este facut cu 741 dar binenteles ca pot fi si ei schimbati.

Daca nu-i scump si esti dispus sa schimbi componentele indoielnice ca performante cu unele noi si de calitate, atunci este bun, chiar foarte bun, dar nu-i chiar pt "audiofili".

Cred ca se va "pupa" foarte bine cu un A350.

IEI EQ - 350 este full tranzistorizat .

Cred ca il confunzi cu egalizorul IPRS .

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Am si eu un egalizor din asta in posesie ,si pot spune despre el ca nu suna rau deloc si avand in vedere ca este tranzistorizat pe partea de egalizare zgomotul de fond este aproape inexistent , are si  un integrat ( LM324) pe partea de semnalizare overload .

Acuma daca egalizorul pe care vrei vrei sa-l achizitionezi ( depinde si de pret ) are cel putin potentiometrii in regula , atunci merita sa-l iei schimbi prin el condensatorii polarizati si cei nepolarizati ( eu la al meu asa am facut ) si o sa fi multumit de el .

IEI EQ - 350 este full tranzistorizat .

Cred ca il confunzi cu egalizorul IPRS .

Cred ca da.

Totusi la acesta este o mica problemuta cu bobinele. Valorile lor nu erau prea precise chiar din fabrica si posibil sa nu bata frecventele de reglaj exact pe cele afisate.

Ar trebui verificata si starea lor. a bobinelor - sa nu se fi umblat la ele.

Link spre comentariu

Cred ca da.

Totusi la acesta este o mica problemuta cu bobinele. Valorile lor nu erau prea precise chiar din fabrica si posibil sa nu bata frecventele de reglaj exact pe cele afisate.

Ar trebui verificata si starea lor. a bobinelor - sa nu se fi umblat la ele.

Daca s-a umblat la bobine se poate observa foarte usor pentru ca original erau sigilate cu ceara .

Daca s-a umblat la ele atunci e musai nevoie de osciloscop pentru reglarea lor .

Link spre comentariu

Daca s-a umblat la bobine se poate observa foarte usor pentru ca original erau sigilate cu ceara .

Daca s-a umblat la ele atunci e musai nevoie de osciloscop pentru reglarea lor .

EXACT!

Link spre comentariu

Un inductanţmetru pînă la 20H din comerţ e suficient, de regulă valorile sînt mai mici decît cele din schemă şi se corectează cu şuruburi lipite în găurile oalelor de ferită.

Care sînt lipite cu răşină, nu ceară. 

Alte probleme descoperite la disecarea unuia:

- valorile puţometrilor sînt în bălării, dar fiind grupate cîte 5 ptr o secţiune cu un preu, se pot împerechea cumva să rezulte o valoare cît de cît egală între secţiuni.

- neapărat schimbaţi cond electrolitici din calea de semnal cu unii nepolarizaţi, cei din filtraj la fel cu unii mai mari ca valoare.

- comutatoarele înlocuite, noroc că sînt în aer.

- beta la trz e în bălării, de înlocuit cu unii împerecheaţi.

- valorile cond de IPEE sînt în bălării, am găsit cei de 0,68uF cu valori de 0,57...0,76uF. De înlocuit cu unii bine împerecheaţi, la fel şi cei ceramici din filtre.

- mufele depăşite de soartă se pot schimba cu unele RCA.

- becul înlocuit cu leduri care să acopere uniform suprafaţa decupăturii din buton.

- şuruburile carcasei.

- masca ştearsă de bronz la colţuri, de vopsit cu pensulica. Se găseşte bronz de sobe argintiu.

Link spre comentariu

Multumesc de informatii!

Astazi sper sa-l iau... si apoi, usurel, il readuc la parametrii initiali (sau chiar mai buni).

La mufe nu umblu pentru ca-l cumpar special pentru A350. Pentru restul amplificatoarelor/surselor de semnal, am alt eq cu mufe RCA.

Editat de marius75
Link spre comentariu

L-am luat...sunt schimbati cativa condensatori de altcineva inainte, urmeaza sa-i schimb si pe restul. Potentiometrele trebuie sa le curat ca au zone unde nu mai lucreaza cum trebuie (intrerupe contactul). In rest e functional...ce nu-mi place la el e plasticul crapacios al mastii frontale. Iau in calcul varianta sa pun alta din aluminiu (in felul asta s-ar integra mai bine cu ampliful)...Oricum, e un proiect de anduranta.Posted Image

Editat de marius75
Link spre comentariu

Pe langa condensatorii electrolitici , trebuie musai inlocuiti toti condensatorii nepolarizari ( ca au toleranta prin balarii rau de tot ) cei incercuiti cu galben .

Si din imagine imi dau seama ca ai versiunea de egalizor cu masca frontala din plastic casabil ....eu am fost mai norocos la al meu fiind facuta dintr-un plastic mai elastic .

post-230317-0-85404400-1447177824_thumb.jpg

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Dominicue: Urmeaza sa fac lista cu toti condensatorii si sa dau comanda. Pana vin  condensatorii ma ocup de potentiometre, aseara am demontat 3, curatat cu motorina, verificat pastila de carbune, montat la loc si merg fara probleme...urmeaza si restul. Masca totusi nu e chiar asa de crapacioasa, mai degraba in zona unde se prind suruburile este mai problematica (ori poate s-a exagerat cu strangerea acelor suruburi). Ieri n-am studiat-o prea bine...

Zal: La transformator o sa-i fac un capac din tabla in forma de U, desi n-am observat brum. Este chiar "mut" in privinta asta.

.........

Multumesc pentru sfaturi!

Editat de marius75
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări