Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa laborator ajustabila V2

Marian

Postări Recomandate

Da, dar in situatia asta ar trebui un ampermetru primar -care are in constructia lui inclus shuntul- si e mai greu de gasit si mai scump...

Pe cand asa:post-228380-0-18351800-1446717307_thumb.jpg

ai acelasi rezultat si este usor de gasit si mai ieftin...daca tot doresti sa utilizezi un instrument analogic...

Link spre comentariu

Dar ce rezistenta are acel shunt? Sau altfel spus ce tensiune face cursa maxima la indicator? este necesar de stiut asta pentru calibrarea limitarii daca rezistenta difera de cea din schema.

Link spre comentariu

Cu shuntul e simplu , scrie pe el 10A - 75mV => 0,0075 ohmi....cu micro sau miliampermetrul e mai greu ...pt. ca -functie de rezistenta interna- sunt de 250 microA ; 500 microA; 1mA ; 2,5mA ...etc. pentru cap scala...trebuie facute teste daca caderea de tensiune de 75mV este suficienta pt. actionarea la cap scala a instrumentului...si , cum in instrument nu poti umbla!- atunci adaptezi shuntul ca sa se potriveasca cu instrumentul...adica nu mai folosesti un shunt stas ca cel din poza mea si folosesti rezistente de putere care produc o cadere de tensiune mai mare, apoi un semireglabil inseriat cu instrumentul...destul de simplu,nu?!...te poti inscrie intr-o clasa de precizie de 4%...suficienta pt. foarte multe aplicatii...si, poate sunt electronisti care nu suporta afisajul digital , prefera afisajul analogic...

Link spre comentariu

Despre R1 si R16 am explicat chiar in prezentarea proiectului:

R1 semireglabil multitura 100k, asigura reglajul precis al referintei de la inversoare ( valoarea maxima ) si deci maximul curentului cu P1 la maxim. R16 semireglabil multitura 1k, asigura reglajul necesar aducerii iesirii la 0V atunci cand potentiometrul P2 de tensiune este la minim.

R2, R11, R12 si R13 sunt rezistentele de la shunt, chiar sub ultima de jos scrie in schema 4*0R1/3W.

Rezistentelor de 0R33 din emitoare nu le-am mai marcat puterea deoarece se poate observa detaliul ala in poza cu interiorul, respectiv 5W.

Link spre comentariu

@marian, fara suparare, vad ca nu vrei sa faci un test la un consum de 10A la 30V, si nu inteleg de ce?.

Sincer eu nu cred ca in configuratia pe care ai facut-o duce 10A la 30V, si nu ma refer la schema conceputa de tine ci la transformatorul pe care l-ai folosit. Sper ca eu sa ma insel si tu sa ai dreptate, caci teoria este una si practica este alta, si asta o spun din propria-mi experienta cu sursa pe care am facut-o eu.

Sper sa imi satisfaci aceasta curiozitate, acum cat inca mai ai 240V pe retea.

Multumesc.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

O sursa stabilizata, prin definitie anuleaza sau cel putin reduce acele variatii, performantele stabilizarii sunt cele permise de LM317, arhisuficiente pentru o sursa de laborator.

Link spre comentariu
Vizitator sergiu_q

pune un osciloscop si fa niste teste ca din definitie multe sunt posibile

chiar sunt curios cum raspunde la un salt de la 1mA la 1A sau sa iti sara intrarea de la 5 la 30 de volti.

eu as fi mai modest cand vine vorba de "laborator". zii doar sursa si atat ca e mai cinstit :)

pentru ca am reusit sa ard circuite chiar cu surse de cateva mii de euro. un exemplu: trebuia sa comut iesirea unei surse de la 0 la 12V avand o sarcina foarte mica (10-30uA). probabil din cauza sarcinii mici, imi dadea din prima un spike de 18V pentru 1-2uS de imi omora circuitul pe care il alimentam.

de asta zic ca in teorie suna bine dar in practica sunt o gramada de cazuri in care sursa asta ar da kix.

Link spre comentariu

sergiu_q, la testele sugerate de dvs. nu fac fata nici sursele industriale performante asa cum chiar dvs. mentionati mai sus!...daca acelea se numesc ' de laborator'...de ce sursa lui Marian nu s-ar numi asa?!....cea mai buna sursa este cea pe care o poti construi sau cumpara ( banii , firar ei sa fie!!) si care indeplineste cerintele utilizatorului in cauza...Marian s-a declarat multumit, deci....nu e cazul sa despicam firul in 4....de asemenea sunt utilizatori care se declara multumiti si o vor construi...doar asta conteaza....acuma , sincer, sursa asta chiar are performante decente pentru utilizari curente intr-un atelier de electronist!...o varianta mai mica-curent mai mic- am testat si eu mai demult, cum - de asemenea-am testat si sursa construita de un alt coleg - Eugen Chirila- care are si aceasta performante decente....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări