Marian Postat Decembrie 29, 2019 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2019 Nu-i nevoie de simulari pentru a intelege o schema asa de simpla, avem un generator de curent constant PNP cu diode si un stabilizator de tensiune in conexiune sziklai/CFP cu tranzistorul. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 29, 2019 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2019 Confirmarea celor ce am spus: Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 29, 2019 Partajează Postat Decembrie 29, 2019 Aici te-a citat &Thuderer: "-De la 0A pana pe la 60-70mA conduce doar LM317; -De la 60-70mA caderea de pe 10R este suficienta incat sa deschida PNP-ul, si conduce majoritatea curentului pana la pragul limitarii care este de cca 3A, in acest timp creste curentul si prin LM datorita necesitatilor PNP-ului cat priveste Ib, dar nu cu mult ci pana undeva in jur de 100mA, sau oricum putin peste, curentul asta se insumeaza cu cei 3A de la PNP; -De la pragul limitarii al PNP de ~3A prin el, caderea de pe 0R22 este suficienta incat sa deschida cele 2 diode inseriate si acestea reduc Ib al PNP, se activeaza o bucla de reactie negativa locala in curent cu prag la ~3A, adica un comportament tipic generatorului de curent; -Sunt necesare diode de 3A deoarece curentul maxim pe sarcina nu este cel impus de limitarea PNP ci se insumeaza cu cel maxim permis de LM317, deci de pe la 3A in sus diodele se deschid si alimenteaza intrarea LM317 pentru a-i permite sa ofere maximul de care el este capabil, adica pana spre 2,2A functie de caderea de pe el." Deci dupa ce ai atins curentul constant prin PNP de 3 A se deschid diodele. Adica ceea ce doream sa combat prin caracteristica diodei din simulare, adica este exponentiala nu o dreapta. Din simularile pe care le-ai pus se vede ca nu este niciun curent constant prin PNP, mai mult cand creste acest curent creste si curentul prin diode. Copiat din simulari, curent dioda si corespondenta curent PNP: 108mA/1,37A---151m/1,494A---205m/1,649A---272m/1,853A--354m/2,138A--436m/2,588A--606m/3,214A--1,293A/3,844A--1,962A/4,015A Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 29, 2019 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2019 (editat) 8 minutes ago, miticamy said: Din simularile pe care le-ai pus se vede ca nu este niciun curent constant prin PNP Ca n-o fi precis sunt de acord, am spus asta demult, dar limitarea exista si este de tipul curent constant. Ultimele 3 imagini arata un curent prin PNP plafonat pe la putin peste 4A, o plafonare a curentului fata de reducerea rezistentei sarcinii, tocmai asta sugereaza, un regim de curent constant. Ca nu e fix si nici foarte precis e irelevant, nici nu trebui sa fie, important este sa existe o limitare pentru protectia PNP. PS: Fireste ca dioda are o caracteristica exponentiala, fireste ca nu exista dioda ideala, nici nu doream sa sugerez asta, am abordat o explicatie simplificata pentru a se intelege principiul de functionare, e irelevant pe la ce curent incep diodele sa conduca si curba pe care o fac, ceea ce trebuia sa se retina era principiul de functionare. PS2: Conform formulei de calcul polul dublu al 1mH cu 1mF este la 159Hz. Asta nu inseamna ca avem un palier perfect pana la 159hz si o panta de -40 de acolo in dreapta, nici pe departe, dar spunem ca se afla la frecventa aia pentru ca acolo este punctul standard de -3db. Adica se subantelege ce dorim sa exprimam. La fel si in explicatia mea... Editat Decembrie 29, 2019 de Marian Link spre comentariu
AliBaba33 Postat Decembrie 29, 2019 Partajează Postat Decembrie 29, 2019 O simulare cu LTSPICE. Rezistenta de sarcina are cinci valori, 1, 2, 3, 4 si 5 ohmi. Schema Simularea curentului prin R2 Si caderea de tensiune pe cele doua diode Link spre comentariu
Liviu M Postat Decembrie 29, 2019 Partajează Postat Decembrie 29, 2019 Acum 14 minute, miticamy a spus: Adica ceea ce doream sa combat prin caracteristica diodei din simulare, adica este exponentiala nu o dreapta. Cred ca asta era clar pentru toata lumea. Pana si pentru mine... Acum 15 minute, miticamy a spus: niciun curent constant prin PNP, mai mult cand creste acest curent creste si curentul prin diode. Eu indarznesc sa afirm ca e invers. Din momentul in care diodele se deschid si conduc, curentul prin pnp depinde de curentul prin diode. Creste curentul prin diode, creste (putin) tensiunea pe diode => creste tensiunea pe rezistenta din emitorul pnp, creste curentul prin pnp. Am si o simulare (am folosit cea mai mare parte a componentelor tale) care arata ca atunci cand LT1086-12 intra in protectie (face iesirea 0) si scade curentul pe care-l trage din diode, scade si curentul prin tranzistor. Ma rog, asa interpretez eu curbele. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 25, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2020 @validae muta te rog intreg topicul asta la alimentatoare ca am ceva link-uri de remediat in el si aici nu o pot face, cand va fi gata il readuc aici. Multumesc. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 26, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 26, 2020 Multumesc. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 26, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 26, 2020 Link-uri reparate in prima postare ( prezentarea ), o sa verific azi si alte postari daca au link-uri care nu merg. Spor. Link spre comentariu
Haralambie Postat Aprilie 26, 2020 Partajează Postat Aprilie 26, 2020 Ca si sugestie, renuntati la LCD-ul negativ, in special cu fundal albastru. Este greu de urmarit, iar in conditii de iluminare mai slabe este chiar neplacut. Sugerez pe tonuri mai calde si neutre nocturn, cum ar fi portocaliul, pe fundal negru. Raportul contrast este mult mai mare. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 26, 2020 Autor Partajează Postat Aprilie 26, 2020 Afisajul se vede foarte ok, tocmai de aia l-am ales ( mai bine decat cel negru pe fundal galben/verde ). Oricum nu m-as apuca nici batut sa-l schimb, sursa din proiect nu o mai folosesc de cand am pe cea facuta cu DPS-ul ( aia digitala prezentata pe la proiecte ). Momentan lucrez tot la o sursa cu control digital insa liniara, ceva mult mai complex decat ce v-am obisnuit pana acum, dar mai dureaza pana va fi gata. Link spre comentariu
N3agu Postat August 7, 2020 Partajează Postat August 7, 2020 buna ziua,incerc sa construiesc alimentatorul si sunt nedumerit de partea de alimentare simetrica a LCD-ului,sunt doua tipuri de stabilizatori, 7808 si 7908,nu trebuiau amandoi la fel,multumesc mult,multumesc,Marian de postare si documentatie Link spre comentariu
Marian Postat August 7, 2020 Autor Partajează Postat August 7, 2020 Alimentarea simetrica presupune 2 ramuri de aceeasi tensiune dar de polaritati opuse, adica una cu plus ( pozitiva ) si una cu minus ( negativa ) fata de referinta care este masa. 7808 este regulatorul pentru plus, si 7908 este regulatorul pentru minus. Link spre comentariu
N3agu Postat Septembrie 4, 2020 Partajează Postat Septembrie 4, 2020 (editat) On 1/27/2019 at 7:03 PM, Marian said: pot sa folosesc BA159 in loc de UF4007 si BC546B in loc de BC547C? nu gasesc toate piesele la mine la magazin si dioda D2 nu o vad pe PCB e montata pe radiator? Editat Septembrie 4, 2020 de N3agu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum