sesebe Postat Decembrie 28, 2019 Partajează Postat Decembrie 28, 2019 1 oră în urmă, Thunderer a spus: + Ib al tranzistorului. - Ib al tranzistorului, dacă tot vrem sa fim corecți, pt ca e PNP. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 29, 2019 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2019 Intr-adevar, prin diode trece acelasi curent ca prin LM317 mai putin IB al PNP care se "scurge" prin LM si sarcina catre masa. Scopul diodelor in circuit fiind sa suprime baza PNP, nu sa o alimenteze. Link spre comentariu
Liviu M Postat Decembrie 29, 2019 Partajează Postat Decembrie 29, 2019 Ce inseamna "sa suprime baza"? Eu credeam ca rolul diodelor e de a crea o cadere de tensiune (cat de cat) constanta pe rezistenta din emitorul pnp-ului, ca sa iasa sursa de curent constant. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 29, 2019 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2019 (editat) Expresia "a crea" nu stiu daca-i cea mai potrivita pentru ca diodele alea lenevesc ( sunt blocate ) pana cand curentul prin tranzistor atinge pragul limitarii. Diodele limiteaza tensiunea pe 0R22, de crearea ei se ocupa sarcina. Si suprima baza pentru ca tranzistorul este PNP, si se deschide atunci cand baza este mai negativa decat emitorul cu cca 0.6V. Cu alte cuvinte ca sa se deschida PNP-ul trebui sa i se traga din baza un anumit curent IB, de treaba asta se ocupa LM prin sarcina. Cand curentul de emitor al tranzistorului atinge pragul limitarii diodele suprima curentul din baza, se creaza o bucla locala de reactie negativa in curent. Din baza nu se poate trage decat un curent finit, deci in emitor curentul nu mai poate creste. Cu alte cuvinte curentul din intrarea LM circula prin baza PNP si 10R pana la pragul limitarii. De la limitare in sus diodele se deschid si "shunteaza" curentul din baza PNP. Editat Decembrie 29, 2019 de Marian Link spre comentariu
Liviu M Postat Decembrie 29, 2019 Partajează Postat Decembrie 29, 2019 (editat) Acum 39 minute, Marian a spus: Expresia "a crea" nu stiu daca-i cea mai potrivita pentru ca diodele alea lenevesc ( sunt blocate ) pana cand curentul prin tranzistor atinge pragul limitarii. Ia expresia completa "creaza tensiune constanta pe rezistenta" (importanta aici e partea cu tensiunea constanta), si ai sa vezi ca nu mai e chiar asa de nepotrivita. Cu alte cuvinte, din momentul in care diodele incep sa conduca curentul prin pnp nu (prea) mai creste. Acum 39 minute, Marian a spus: Diodele limiteaza tensiunea pe 0R22, de crearea ei se ocupa sarcina. Si prin urmare diodele limiteaza curentul prin pnp. Exact ce ziceam mai sus. Acum 39 minute, Marian a spus: Cand curentul de emitor al tranzistorului atinge pragul limitarii diodele suprima curentul din baza, Nu-l suprima, il limiteaza/il impiedica sa mai creasca prin limitarea tensiunii pe rezistenta de 0.22 ohmi => curent limitat prin rezistenta => acelasi curent limitat prin pnp. Sau? OK, exprimarea gresita e (cred) la partea cu sursa de curent constant, e de fapt limitare de curent prin tranzistori. Acum 1 oră, Liviu M a spus: ca sa iasa sursa de curent constant. Editat Decembrie 29, 2019 de Liviu M Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 29, 2019 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2019 Daca tot suntem la capitolul semantica atunci "creaza" e totusi impropriu A crea inseamna a produce ceva, diodele nu produc nimic, doar limiteaza. Deci corect ramane "diodele limiteaza o tensiune pe 0R22". Apoi ca sa fim mai catolici decat papa, diodele suprima surplusul de curent din baza, deci sa zicem ca afirmatia mea era incompleta. PS: Partea cu sursa de curent constant nu-i deloc gresita, din contra, e la fix pentru ca schema este intocmai o sursa de curent constant de 3A. PS2: Nu stiu daca ajuta pe cineva depicarile astea de fire ale discutiei, cred ca mai important este sa se inteleaga logica schemei. Link spre comentariu
Liviu M Postat Decembrie 29, 2019 Partajează Postat Decembrie 29, 2019 (editat) OK, am inteles acum ce vrei sa zici. Desi suprimatul ala mie mi se pare mult mai nepotrivit decat "creaza o tensiune constanta". Ca nu creaza tensiunea, e drept, dar o pastreaza constanta, adica creaza o tensiune constanta dintr-una care altminteri (fara dioda, adica) ar creste. Acum 19 minute, Marian a spus: PS2: Nu stiu daca ajuta pe cineva depicarile astea de fire ale discutiei, Pai pe mine, ca altfel nu ma bagam. Eu sunt cam certat cu partea analogica, asa ca atunci cand am dubii intreb. Editat Decembrie 29, 2019 de Liviu M Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 29, 2019 Partajează Postat Decembrie 29, 2019 Prezentarea voastra se bazeaza pe folosirea unor diode ideale, de aceea am pus cum vad inginerii de la Linear o dioda in simulari. Limitarea curentului in sarcina incepe cand LM incepe sa limiteze, nu cand apare curent prin diode. Am pierdut aproape 2 ore cu simulari si asa spune LTspice. Voi sunteti mai tineri, cu 30 min de simulari ati descrie exact functionarea si nu ar mai ramane pe forum o descriere aproximativa, inexacta. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 29, 2019 Partajează Postat Decembrie 29, 2019 Acum 6 minute, miticamy a spus: Prezentarea voastra se bazeaza pe folosirea unor diode ideale, de aceea am pus cum vad inginerii de la Linear o dioda in simulari. Limitarea curentului in sarcina incepe cand LM incepe sa limiteze, nu cand apare curent prin diode. Am pierdut aproape 2 ore cu simulari si asa spune LTspice. Voi sunteti mai tineri, cu 30 min de simulari ati descrie exact functionarea si nu ar mai ramane pe forum o descriere aproximativa, inexacta. Ai perfecta dreptate. Rolul principal al diodelor acolo apare in caz de scurtcircuit si limiteaza curentul prin tranzistor pina cind preia controlul LM317. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 29, 2019 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2019 (editat) 50 minutes ago, Liviu M said: Pai pe mine, ca altfel nu ma bagam. Eu sunt cam certat cu partea analogica, asa ca atunci cand am dubii intreb. N-am stiut, ca altfel abordam, daca am fost mai beligerant, prezint scuze 29 minutes ago, miticamy said: Limitarea curentului in sarcina incepe cand LM incepe sa limiteze, nu cand apare curent prin diode. Nu sunt de acord, cel putin nu cu modul in care este exprimata explicatia din citat. LM317 chiar si la cadere mare de tensiune pe el tot ofera un curent considerabil, la 30V pe el spre exemplu, ofera 700-750mA. Ca LM317 sa inceapa sa limiteze trebui ca sarcina sa ajunga la un curent egal cu pragul limitarii LM, si curentul pentru LM se trage prin 3 cai: -Baza PNP -10R -Diodele 5408 Curentul din baza PNP este egal cu cel de colector impartit la Hfe. Nu-mi pierd timpul cautand prin pdf, dar chiar si la un hfe de doar 20-25, la 3A prin tranzistor, curentul din baza nu-i decat 150mA. Curentul prin 10R e prea mic sa conteze in economia limitarii LM. Prin urmare LM317 nu poate intra in limitare decat atunci cand diodele conduc suficient curent, si asta nu se intampla decat in apropierea pragului de limitare al PNP. Altfel spus prima limitare care intervine e cea de la PNP cu diodele, peste acel prag suplimenteaza LM cu cei maxim 2-2.2A, si abea dupa ce sarcina ajunge pe la 5A, incepe si LM317 sa limiteze. Chestia asta este explicata si de Smilex demult, nu mai stiu pe unde. Ca diodele nu sunt ideeale nu inseamna decat ca pragul limitarii PNP nu-i fix si nici precis, dar ca LM317 sa poata intra in limitare trebui neaparat ca diodele sa conduca acel curent. LE: Trebui facuta o distinctie clara intre regimul de limitare de curent al LM317, si stabilizarea tensiunii ce-o ofera acesta. Si stabilizarea de tensiune se face tot printr-un soi de limitare de curent dar controlata foarte strict de un amplificator de eroare. Pentru simplitatea exprimarii eu raman totusi la denumirea de stabilizare a tensiunii pe iesire. Eu cred ca Dl Miticamy de fapt s-a referit la stabilizare, de asta las editarea asta. Editat Decembrie 29, 2019 de Marian Link spre comentariu
Liviu M Postat Decembrie 29, 2019 Partajează Postat Decembrie 29, 2019 Acum 32 minute, miticamy a spus: de aceea am pus cum vad inginerii de la Linear o dioda in simulari. Incearca sa simulezi exact circuitul din jurul pnp-ului, ca dupa parerea mea, daca sunt puturoase si limiteaza vreun curent, atunci diodele limiteaza curentul prin LM, nu prin pnp-uri, ca LM-ul isi "ia curentul" prin diode. @Marian: atata timp cat nu ma injuri, nu-i nevoie de scuze. Oricum, tot nu sunt de acord cu explicatia ta, da' am inteles la ce te gandesti. Link spre comentariu
Liviu M Postat Decembrie 29, 2019 Partajează Postat Decembrie 29, 2019 Ce voiam sa zic mai sus e ca limitarea prin tranzistori apare cand tensiunea pe diode e "cea care trebuie" *), nu curentul prin ele. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 29, 2019 Partajează Postat Decembrie 29, 2019 Acum 53 minute, Liviu M a spus: Incearca sa simulezi exact circuitul din jurul pnp-ului, ca dupa parerea mea, daca sunt puturoase si limiteaza vreun curent, atunci diodele limiteaza curentul prin LM, nu prin pnp-uri, ca LM-ul isi "ia curentul" prin diode. Eu am depasit 2 ore de simulari: Link spre comentariu
Liviu M Postat Decembrie 29, 2019 Partajează Postat Decembrie 29, 2019 Si, cum arata curentul prin pnp in functie de tensiunea pe diode? Eu nu reusesc sa vad nici o curba in poza postata. PS Mi s-a stricat "calculatorul de lucru", n-am ltspiceul instalat pe asta de scriu acum. Poate-l pun mai tarziu, da' momentan nu pot simula nimic. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum