Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa laborator ajustabila V2

Postări Recomandate

Am facut un test. Am decuplat pinul 1 al AO-ului (inaintea lui R3 si baza Q1). Am pus capatul lui R4(dinspre pot) la pinul 4. In aceste conditii am 5V la pinii 4 si 8. Ne poate ajuta asta la ceva?

Traful mai are o infasurare de 17-18V AC. Ne poate ajuta la ceva aceasta tensiune?

Link spre comentariu

Marian nu pot decat sa-ti multumesc foarte mult pentru ajutorul acordat in realizarea acestei surse.

In continuare ma apuc de primul montaj sa-i dau de cap. Dupa ce-l fac functional si pe el ma apuc de partea digitala.

Apoi vad ce variante gasesc pentru o carcasa.

Mai am o intrebare: Ai vazut ce radiator am folosit in teste. Ma gandeam sa montez pe acelasi radiator cei 12 finali de la ambele surse.

ce parere ai?

Multumesc,

Link spre comentariu

Scuze ca raspund greu, dar ieri am fost mai mult plecat.

Testul cu pinul 1 decuplat releva faptul ca pentru un anumit motiv, atunci cand AO are sarcina si trage spre plus, ramura negativa scade foarte mult, nu-mi explic motivul, dar in principiu te poti folosi de o ramura ngativa separata, redresezi separat ramura aia de 18Vca, o filtrezi si o conectezi la schema, scoti C8, C10, C11, C17, C18, D5 si D6 ( adica totul de la R17 inainte ), reduci R17 la 1k, si apoi plusul de la alimentarea aia separata ( aia 17Vca redresati si filtrati cu cca 470-1000u ) il legi la masa de alimentare a sursei, si masa o legi la R17. Ar trebui sa obtii tot -2,5V pe negativa, dar dintr-o sursa separata, vezi asa daca mai scade negativa.

Link spre comentariu

Am gasit vinovatul pentru care scadea negativa de 2,5V. N-am facut nicio modificare in ceea ce priveste alimentarea din acei 17-18V CA.

Am lasat totul asa cum era initial. Vinovat este LED-ul rosu. Am decuplat R10. Acum sursa functioneaza perfect. Negativa nu mai scade. Este asa cum a descris-o Marian in primul post. La scurt pe iesire am acum 0A indiferent de pozitia potului P2 si cu potul P1 la minim. Daca rotesc P1 la scurt am curentul reglat si tensiune 0V la iesire.

Pot lega Emiterul lui Q2 la masa sa pot avea in continuare o avertizare luminoasa la limitare sau la scurt? Sau maresc R10?

Multumesc,

Link spre comentariu

In primul rand felicitari pentru perseverenta si reusita.

O parte importanta din responsabilitatea problemei cu ledul imi apartine si mi-o asum, am omis faptul ca o alimentare mai mare, mareste si curentul prin led, si in cazul tau pare sa fi fost suficient de mult incat sa dezechilibreze negativa.

Poti mari pe R10, ledul se va aprinde si la curent mai mic, incearca 10k la R10, eventual chiar si mai mult, vezi asa cum se comporta.

Link spre comentariu

ok. revin in 10 min cu rezultate. Marian, legat de radiator ce parere ai ? te-am intrebat in postul 272.

Nu ai nicio vina. Vina este doar a mea. In schema postata de tine apare 30V CA. Eu sunt 100% vinovat ca am 35V CA si nu am respectat in totalitate schema.

Link spre comentariu

Radiatorul arata interesant, e probabil mai bun decat ce am folosit eu, totusi 12 tranzistori... parca mi se pare mult, alimentarea e mare, deci si disipatia poate fi mare.

Fa ceva teste in sarcina cu sursa asta pe radiatorul ala, incearca sa tragi 8-9A la maxim 10-12V iesire, lasa mai multe minute si vezi cum evolueaza temperatura cu si fara racire fortata ( ventilator ).

Link spre comentariu

Scuze dar am fost prins cu serviciul.

Am revenit. Am pus R10 10K. undeva la limita de jos. La scurt am pe negativa 2,38V. Am incercat si 22K (nu mai scade deloc negativa) dar la limitare se aprinde foarte slab Ledul rosu. Ce necaz poate sa aduca un amarat de LED !!! :) D-apai un tranzistor sau un CI.

Am pus un bec auto de 55W dupa cateva minute frigea punte redresoare. Este de 25A dar nu e pusa pe radiator. Cred ca ea va incalzii radiatorul mai tare decat finalii. Si ei incepusera se se incalzeasca dar nu foarte tare. Radiatorul era inca la 25 grade.

Posibil sa mearga acest radiator pentru 12 finali pentru ca vreau sa comut secundarele in functie de tensiunea de iesire. Si in acest caz nu se mai disipa asa multa putere pe finali. O sa ma decid in functie de carcasa daca voi folosii doar un singur radiator.

Cam astea fiind spuse, treaba a fost dusa la capat si 100% functionala. VA MULTUMESC domnule Marian! Felicitari pentru proiect.

Editat de valentin marcarian
Link spre comentariu

Am pus 1000uF in paralel cu cel existent. Nu am observat ca Ledul Rosu si-ar fi schimbat comportamentul. O sa las cu 470uF ca e ok.

Intre timp m-am jucat putin cu R6 si am stabilit 40V la iesire. Am refacut si zeroul la iesire din R16. Am verificat si Uref sa fie in parametrii 1,24-1,25V. Cu si fara scurt la iesire cu tensiunea maxima 40V, sursa se afla in conditii normale de lucru. Am folosit LM317HVT.

Din cauza ca folosisem leduri transparente si cel de verde ma "zgaria" pe retina ii pusesem o bucata de banda izolatoare pe el si nu am observat ca si R7 frigea cam tare spre 60 grade. Am schimbat R7 cu 2 buc 4.7K inseriate deci 6W si acum nu se mai incalzesc.

Se pastreaza 5V pe AO cu si fara scurt la iesire.

In aceste conditii daca comut secundarul cu tensiune la jumatate 17-18V CA am cursa moarta la P2 dupa ce ating tensiunea maxima la iesire aprox 23V si incepe sa scada Uref cred ca asa este si normal (si aici mi-a picat o fisa sa vad daca si reusesc. citesc Uref cu ATMEGA si in momentul cand scade Uref comut al doilea secundar). Am constatat ca se pierde cam 1V pe alimentarea AO-ului si la scurt cu P1 la minim am limitare de 1A.

Ma enerveaza trafurile astea de UPS ca se incalzesc cam tare 52-53 grade, o fi normal?
Editat de valentin marcarian
Link spre comentariu

Marind C10 se mareste si curentul disponibil pe negativa ( nu condul ce filtreaza negativa, ci ala dinaintea diodelor de aduce negativa ), nu comportamentul ledului era idea, ci marirea curentului disponibil pe negativa, adica aceasta sa nu mai scada din cauza ledului. Oricum daca zici cxa merge asa atunci e bine.

Cu 2x4k7 inseriate la R7, ai dublat valoarea de acolo, injumatatind pracic curentul disponibil pe pozitiva, totusi ar trebui sa ai undeva spre 4mA minim, si din cate vad in pdf LM358 consuma singur ceva mai mult de 1mA, partea de la intrarea sa este irelevanta cat priveste consumul, iar sarcina BC e oricum foarte mica, deci si IB ar trebui sa fie mic, adica ar trebui sa fie totusi destul, ca dovada si faptul ca se mentin cei 5V.

E normal sa scada Vref daca alimentarea e prea mica, LM are nevoie de minim 3,5-4V ca sa stabilizeze corect.

Nu sunt sigur ca citirea Vref e cea mai buna solutie ( oricum ar fi dificil ), citeste direct iesirea si functie de cat este traful capabil sa tina tensiunea in sarcina, stabilesti un prag la care sa se faca comutarea ( asa sigur merge radiatorul pentru ambele surse ), sa zicem 18-20Vcc sau ceva de genul, adica la iesirea sub pragul asta, alimentarea sa se faca din 17Vca, iar la atingerea pragului asta la iesire, alimentarea sa comute pe ramura mare ( asigura-te ca pui si ceva histeresis in prag, altfel te faci cu o sonerie ).

PS: Acum mi-am dat seama ca tu comutand ramurile, strici echilibrul castigat cu greu... Adica toate socotelile de pana aici se dau peste cap, scade foarte mult curentul pe alimentarea AO si... Nu stiu ce sa zic, intr-un fel e bine pentru ca disipi mai putin dar pierzi regimul optim de functionare. Aici ar fi utile niste surse de curent constant pentru AO, ori o alimentare separata numai pentru el, dar se complica schema. Tu stii...

Link spre comentariu

Pe C10 l-am marit. Dar am luat reper ledul rosu ca e era mai usor de urmarit decat sa intercalez un ampermetru.

Da, e mai greu de citit Uref ( intre + iesire si Adj ) pentru ca toate citirile de catre uC se fac fata de masa.

Stric echilibrul castigat cu greu exact acolo unde doare mai tare. Tensiuni mici si curenti mari. Prefer sa am 1A limita de scurt decat sa se incinga finalii de pe radiator. Nu are sens sa alimentez AO separat sau cu surse de curent constant, intra-adevar se complica putin schema si ies de pe cablaj :)

Multumesc inca odata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări