Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa laborator ajustabila V2

Postări Recomandate

Sunt foarte activ (cu cititul) pe acest forum si am vazut ca nu este prima oara cand faci acest lucru.

citez: o trimiti la mine cu alimentare si radiator cu tot, si cu ceva tranzistori de schimb, ti-o verific si ti-o pun la punct apoi ti-o returnez, nu te costa nimic

Nu sunt de acord cu asa ceva. Timpul, munca, experienta se platesc. Chiar daca exista un motiv bineintemeiat.

In acest sens discutam pe PM sa nu stricam topicul.

Imi place sa lucrez, mai ales cand sunt asistat de oameni cu experienta. Si sunt un foarte bun elev. Mi-ar placea sa-i dau eu de capat cu ajutorul tau. Poate implicatia ta in acest fel este mai mica ca timp si munca. Ultima varianta pe care as accepta-o dar in conditiile mele (contra cost) ar fi sa o trimit la tine.

Pana atunci astept sa-mi spui ce varianta accepti. Putem sa o luam de la zero chiar daca se distruge cablajul. Mai fac inca unul daca e nevoie.

Multumesc pentru rabdarea ta.

Link spre comentariu

Sunt foarte activ (cu cititul) pe acest forum si am vazut ca nu este prima oara cand faci acest lucru.

O fac din placere, nu totul trebuie sa se rezume la bani, la cat poti sa castigi din nu stiu ce lucrare, uneori munca voluntara ofera satisfactiile ei.

Si oricum nu din depanare traiesc eu ( nici nu as vrea asa ceva ), Smilex stia ce spune ca productia e mult mai rentabila, si chiar si asta este doar un bonus, unul binevenit desigur, unul care m-a ajutat sa finantez mai multe investitii importante.

Link spre comentariu

Nu ma las. Am luat o pauza de ieri pana azi. :)

Am lasat primul cablaj deoparte si m-am apucat de-al doilea.

Am plantat piesele mai putin LM317 si tranzistorul de putere. Marian daca mai ai nervi pentru mine te rog sa ma indrumi ce masuratori sa fac pentru al doilea cablaj.

Multumesc,

Link spre comentariu

Poti verifica buna functionare a montajului si fara tranzistor ( pastrezi cele 2 diode inseriate de pe placa - D3 si D4 ) ), pui doar LM-ul ( pe radiator decent bineinteles ), si limitezi testele la curent de sarcina redus, maxim cateva sute de mA sunt deajuns ca sa-ti dea o idee.

Pui pe iesire o rezistenta de cateva sute de Ohm ( de minim 3-5W ), si verifici intai daca reglajul de tensiune este in regula, daca semireglabilul R16 iti permite sa aduci iesirea la 0V cu potul de tensiune reglat la minim, si apoi vezi daca urci pana pe la 30V cu potul la maxim.

Link spre comentariu

Am facut asa cum mi-ai spus cu LM-ul cu D3 si D4, am montat si R8 de 10R. Am pus sarcina o rezistenta de 300R 5W.

Din R16 se poate regla usor zeroul de la iesire. R6 este de 390R. Am atins 32V la iesire.

Astept noi sfaturi(indrumari).

Editare ulterioara:

Pe bornele lui C7 am 47V. Observ ca R17 de 2k2 1W se incinge cam tare.

Editat de valentin marcarian
Link spre comentariu

Am reglat cei 250mV pe capetele lui P1. Cu rezistenta de 300R ca sarcina ci su Pot-ul P1 la minim se aprinde Ledul rosu. Daca rotesc usor P1 ledul rosu incepe sa "clipeasca", insistand asupra lui P1 ledul rosu se stinge. In jurul pragului de 120mA am facut scurt pe iesire si am constatat ca ledul rosu este stins. Micsorez la 2V tensiunea de iesire si potul P1 spre minim fac scurt pe iesire si ledul rosu e tot stins. Ce anume gresesc?

Link spre comentariu

...potul P1 spre minim fac scurt pe iesire si ledul rosu e tot stins. Ce anume gresesc?

"Spre minim" insemnand in apropiere de minim, sau fix la 0?

Este important deoarece curentul este limitat la cat impune reglajul, fara tranzistorul de putere marja este foarte mica, la scurt diferenta de tensiune ce pica pe regulator este maxima, si asta reduce mult curentul maxim posibil de tras din LM, asta inseamna pe scurt ca potentiometrul nu trebuie sa fie departe de 0 ca reglajul sau sa fie suprascris de protectia LM-ului, de aia ti-am sugerat teste cu sarcina rezistiva de cateva sute de ohm, si nu scurt. Din ce spui si limitarea pare a functiona corect, daca ledul se aprinde atunci cand potul este la minim atunci cu siguranta AO isi face treaba ( ledul nu s-ar putea aprinde altfel ).

Editat de marian
Link spre comentariu

Cam mare intrarea, e normal ca R17 sa se incalzeasca mai mult, incerarca sa pui una de 2 sau 3W.

Daca pui un singfur tranzistor nu testa scurtul, doar sarcini rezistive alese astfel incat sa nu depasesti 1-1,5A, vezi daca dand potentiometrul de curent la minim, se aprinde ledul rosu, daca da atunci este ok, mai poti urca usor potentiometrul si vezi cam unde incepe sa se stinga ledul.

Link spre comentariu

Revin cu noi informatii.

Am montat 6 tranzistori finali pe radiator si LM-ul.

Tensiune maxima la iesire 31V.

Cu potul P1 la minim si scurt pe iesire se aprinde ledul rosu(cu finali montati). Tot cu finalii montati se aprinde ledul rosu indeferent in ce pozitie se afla poturile P1 si P2.

Si fara tranzistorii finali daca potul P1 la minim se aprindea ledul rosu cu scurt la iesire. Dara roteam catusi de putin nu se mai aprindea ledul rosu la scurt pe iesire.

Am pus rezistenta de 2k2 de 5W ajunge la 50 grade.

Am pus diferite sarcini:

300R 5W, se aprinde ledul rosu in limitare de curent, se poate regla din P1 foarte bine.

Un bec auto 21W consum 1,8A la 12V, se aprinde ledul rosu in limitare de curent, se poate regla din P1 foarte bine.

Pana aici cred ca toate sunt bune.

O sa pun si ceva poze.

https://postimg.org/image/tc60jsw6j/

Acum am facut urmatorul test:

Am reglat 12V la iesire. Indiferent in ce pozitie se afla P1 fac scurt pe iesire si masor curentul pe firul de scurt. Am 9.15A. Este corect?

Nu ar fi trebuit sa am curentul la scurt cel reglat din P1?

Pun si o poza pentru clarificare.

https://postimg.org/image/47f06dwq3/

Multumesc,

Link spre comentariu

Nu sunt convins in ce masura este relevanta masuratoarea cu clampmetrul, ala e pana la urma un traf de curent... Apoi 9Acc ar fi incins serios un fir de 1,5mm2 asa cum vad ca pare in poza.

Masuratoare relevanta pe iesire faci cu Apermetrul de la multimetru. Ai spus ca ledul rosu sta aprins la scurt indiferent de pozitiile potentiometrelor, atunci este in regula, ledul ala nu se poate aprinde fara interventia limitarii.

Deci din punctul meu de vedere este ok pana aici.

Referitor la rezistenta de 2k2, 50*C pe o rezistenta din aia ceramica nu-i o problema, vezi la ce temperatura ajunge condul de deasupra ei ( electroliticul de 470u ), ar putea sa-l incalzeasca usor prin radiere, daca nu gasesti mai mult de 30-40*C atunci n-ai nici un motiv sa-ti faci griji.

Link spre comentariu

Am refacut masuratoarea curentului la scurt cu ampermetrul.

Cu potul P1 la minim am 3,6A. Rotind P1 curentul creste pana ajunge la 9,25A la capatul lui. Este corect acest minim de 3.6A ?

Acel cond are 36 grade, o sa incerc sa mut rezistenta de 2k2 din zona aceea.

Link spre comentariu

Parca te rugasem sa-ti vezi de treaba ta si sa ma ocolesti...

Valentin se poate ca in cazul tau la scurt, tensiunea la iesire sa nu poata scadea la zero din terte motive, ori poate masuratoarea este din cine stie ce motiv, eronata... nu stiu exact, dar ce pot face este sa-ti pun 2 poze cu un test facut chiar acuma de mine.

Ampermetrul pus direct pe iesire ( deci face scurt ), potentiometrul de tensiune la maxim, cel de curent la minim ( lucram la 5 module regulator 5,5A.V2 comandate de cineva din afara forumului ):

001.jpg

Curentul masurat este 0 atat de ampermetrul multimetrului cat si de cel de la afisaj.

Aceleasi conditii dar potentiometrul de curent la maxim:

002.jpg

Adica totul este asa cum ar trebui sa fie, si totul in sursa mea erste exact cum am prezentat aici in prima postare pe topic.

Fa o chestie, masoara Vref la scurt, adica vezi cat masori ( in Vcc neaparat ) intre pinii adj si Vout de la regulator.

Editat de marian
Link spre comentariu

Uitandu-ma acum la cei 2 tranzistori BC547C vad ca ai mei sunt BC547B, se pare ca am gresit cand am facut comanda de piese. Sa fie ei de vina pentru acest lucru? M-am uitat in datasheet si diferenta intre ei ar fi legat doar de hFe.

Sunt convis ca sursa ta functioneaza corect. Niciodata nu m-am gandit vre-o clipa ca ar fi ceva in neregula cu proiectul tau. NU IN FATA MEA trebuie sa te justifici, sau mai bine in fata nimanui. Eu te cred pe cuvant.

Este clar ca la mine e o problema.

Editare ulterioara:

Si in gol si la scurt indiferent de pozitiile P1 si P2 am masurat 1,25V intre Vadj si Vout.

Editat de valentin marcarian
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări