MVS Postat Iunie 28, 2017 Partajează Postat Iunie 28, 2017 Solutia prezentata de d-voastra pentru Dudikoff a fost realizata in cele din urma? sau a ramas doar la stadiul de test? Daca as monta un sunt de 20A-75mv pe ramura pozitiva a sursei negative ce probleme apar? In acest caz cele 2 mase de care vorbeam mai sus vor fi comune. La sursa pozitiva voi masura curentul pe ramura negativa, respectiv la bornele S- si S+ iar la sursa negativa voi masura curentul pe suntul de care vorbeam. Va multumesc, Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 28, 2017 Partajează Postat Iunie 28, 2017 (editat) Despre implicațiile modificării schemei e bine să vorbești cu autorul ei . Sigur va mări impedanța de ieșire cu valoarea șuntului - cel puțin la cum văd eu amplasarea acestuia. Cât privește prima întrebare , Dudikcoff a verificat-o în simulator deocamdată . Din câte știu a suspendat proiectul până în toamnă. Editat Iunie 28, 2017 de UDAR Link spre comentariu
MVS Postat Iunie 28, 2017 Partajează Postat Iunie 28, 2017 Multumesc pentru sfaturi. Acum putin offtopic: orice aparat de masura fie el analogic sau digital conectat in afara sursei setat pentru a masura curentul, are un sunt, deci si aparatul va influenta impedanta de iesire a sursei. Am sa-l astept pe Marian sa ma indrume, daca are timp si chef, ca nu e obligat sa faca acest lucru. Vad ca de 2 zile nu a mai intrat pe forum. Va multumesc, Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 28, 2017 Partajează Postat Iunie 28, 2017 (editat) Acum putin offtopic: orice aparat de masura fie el analogic sau digital conectat in afara sursei setat pentru a masura curentul, are un sunt, deci si aparatul va influenta impedanta de iesire a sursei. E adevărat . Mai ales unele multimetre , chiar din cele cu ”nume” , pot avea rezistențe destul de mari. Totuși aici vorbim de o sursă de laborator cu oarece pretenții . E drept că un șunt ca cel de care zici va introduce doar câteva zeci de milivolți cădere la 10A . Dar nici măsurarea acelor zeci de milivolți nu va fi prea precisă cu operaționale uzuale cu ofset de milivolți. În fine , soluția poate fi aplicată dacă pe ansamblu avantajele sunt mai mari decât dezavantajele. EDIT . Am renunțat la unele considerente. Editat Iunie 28, 2017 de UDAR Link spre comentariu
MVS Postat August 10, 2017 Partajează Postat August 10, 2017 (editat) Buna ziua, Am realizat si eu aceasta sursa. Pentru teste am montat doar un tranzistor de putere pe un radiator cam mic. Cand simt la mana ca e destul de cald fac o pauza de cafea si revin la teste. Am cateva nelamuriri. Am alimentat montajul la 17V CA. Am folosit un transformator dintr-un UPS cu doua infasurari secundare de 17V - probabil identic cu cel folosit de Marian. 1. Fara sarcina(tensiunea reglata la iesire 12V) daca opresc alimentarea de la transformator creste tensiunea de la iesire cu 6-7V. Apoi incepe sa scada pana se descarca cei 2 condensatori de 10.000 uF. E normal? Am observat ca acest fenomen se intampla si la o sarcina care consuma 200mA, doar ca durata aceste cresteri este foarte mica. 2. Am testat protectia la scurt. Am pus un ampermetru pe firul cu care am facut scurt la iesire. Se aprinde ledul cu pricina LED2 tensiunea scade la 1,4V si curentul indicat de ampermetru este de 7,1A. In acest moment de scurt radiatorul pe care este montat tranzistorul de putere si LM317 se incalzeste destul de repede. Mentionez ca am reglat semireglabilul R1 de 100k astfel incat la capetele potentiometrului P1 sa am 250mv. Cum pot marii limita de 7,1A spre 10A. 3. Am masurat tensiunea intre pinii 4 si 8 ai operationalului si am 7,6V. E corect? 4. Tensiunea pe VR2 este 5,1V iar pe VR1 este de 2,5V. Pe VR2 nu trebuia sa am tot 2,5V? Va multumesc, Editare ulterioara: Oricat as regla din semireglabilul de 1K R16 la iesire am -1V. nu pot regla sa am zero. Editat August 10, 2017 de valentin marcarian Link spre comentariu
MVS Postat August 10, 2017 Partajează Postat August 10, 2017 In pasul urmator am incercat sa alimentez sursa la 34V AC. Am observat in acest caz ca la iesirea ei am un maxim de 25V. In cazul anterior cu alimentare la 17V AC am un maxim de 21V la iesire. Cand m-am apucat sa plantez componentele am realizat doar partea cu VR2 sa ma asigur ca am 2,5V la bornele A si C. Si aveam. Dupa terminarea plantarii pieselor si punerea in functiune nu mai am acei 2,5V. Link spre comentariu
sesebe Postat August 10, 2017 Partajează Postat August 10, 2017 Dupa terminarea plantarii pieselor si punerea in functiune nu mai am acei 2,5V. Ești sigur ca nu ai greșit ceva? La varianta mea s-a comentat ca tipul asta de alimentare cu tensiune negativa merge bine deși mie nu mi-a mers. Trebuie modificate valori pe acolo..... Link spre comentariu
Marian Postat August 10, 2017 Autor Partajează Postat August 10, 2017 Nu trebuie modificat nimic, dovada e sursa mea. Nu-i prima oara cand cineva incearca sa reproduca surse de-ale mele si fie face modificari neanuntate fie greseli nesesizate, apoi se vine aici cu "nu merge". Cazul de fata nu cred ca face exceptie, folosesc sursa mea zilnic, exact asa cum am publicat-o aici pe topic ( absolut fiecare detaliu ), deci nimeni nu-mi va spune niciodata ca sursa are probleme! Link spre comentariu
MVS Postat August 10, 2017 Partajează Postat August 10, 2017 Marian eu nu am spus ca sursa are probleme, eu am incercat sa o reproduc si m-am lovit de anumite dificultati. Apreciez daca ma poti ajuta sa o duc la bun sfarsit. De aceea am si dat asa multe indicii. Multumesc, Link spre comentariu
peace Postat August 10, 2017 Partajează Postat August 10, 2017 Si eu am realizat aceasta sursa si functioneaza perfect de mai bine de jumatate de an. Felicitari Marian pentru schema si documentatia pusa la dispozitie Link spre comentariu
Marian Postat August 10, 2017 Autor Partajează Postat August 10, 2017 Valentin, postarea mea nu ti se adresa in mod special tie, ci era una generala. Verifica atent sa nu ai ceva erori neobservate, compara cu schema si asigura-te ca totul este conform. Eventual pune si ceva poze. Link spre comentariu
MVS Postat August 10, 2017 Partajează Postat August 10, 2017 (editat) https://postimg.org/image/5bof6uwax/ https://postimg.org/image/6m4szv7x5/ https://postimg.org/image/n3jpny06n/ https://postimg.org/image/v2f6uofwv/ Marian, am sa verific cu atentie ceea ce mi-ai spus si revin. Editat August 10, 2017 de valentin marcarian Link spre comentariu
flomar60 Postat August 10, 2017 Partajează Postat August 10, 2017 Verifica atent sa nu ai ceva erori neobservate, compara cu schema si asigura-te ca totul este conform. Eventual pune si ceva poze. Imi aduc aminte cat a patimit colegul fanelforum pentru ca a apreciat gresit valoarea unei rezistente dupa codul culorilor! Scuze de off-topic! Link spre comentariu
MVS Postat August 10, 2017 Partajează Postat August 10, 2017 Am inceput sa defrisez. Am gasit vinovatul pentru tensiunea de alimentare al AO-ului. Mai aveam inca doua erori, pusesem 10nF in loc de 1nF la C17 si C18. VR2 a fost schimbat. Acum AO-ul are 5V intre pinii 4 si 8. Am putut regla frumos tensiunea zero la iesire din semireglabilul R16 de 1K. Pun ceva masuratori: Cu 17V AC am la iesire maxim 22V fara sarcina. Cu 34V AC am la iesire maxim 28V fara sarcina. Aici nu trebuia sa am mai mult? Am pus sarcini diferite si am observat reglarea corecta a curentului. O alta intrebare ar fi la scurt pe iesire. Am reglat din semireglabilul R1 de 100k astfel incat sa am pe capetele potentiometrului P1 250mV. Cu P1 la minim daca fac scurt pe iesire tensiunea scade la 1.4V si curentul este de 3.7A. In acest caz nu ar trebui sa am un curent mai mic? Daca rotesc spre maxim P1 si fac scurt tensiunea ramane 1.4V si curentul creste. Apreciez daca Marian mai are dispozitia necesara pentru a ma indruma. Multumesc. Link spre comentariu
sesebe Postat August 10, 2017 Partajează Postat August 10, 2017 Asta este unul dintre motivele pt care am renunțat sa mai lucrez la sursa asta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum