Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa laborator ajustabila V2

Postări Recomandate

Daca va adresati mie pot raspunde:

1.Toate sursele sunt OK. fiind realizate si testate de colegii nostri de forum, MARIAN si NEL65,cu totii meseriasi de clasa.

2.Nu pot face clasamente sau da note deoarece n-am construit pe cea Wellemann

3 Sursele sunt diferit constructiv , K-7200 are la baza proprietatile batranului LM-723 , a colegilor MARIAN-SMILEX proprietatile stabilizatorului LM-317 cu un program de lucru pentru microcontrolerul PIC 16 F876A.

4.Mie imi este draga aceasta sursa pe care am construit-o si pot spune ca-i minunata,nu stiu dece contine multa pasiune si.....experienta in domeniul surselor de tensiune cu specificul respectiv.Mai ales ca MARIAN cu osciloscopul pe module a verificat liniaritatea caracteristicilor alegand componenta necesara in montaj

Link spre comentariu
Link spre comentariu

... mai bine mă uit mâine la poze, să am un motiv în plus să mă apuc de sursa mea! :)
ieri (şi apoi toată noaptea!) am început prin a căuta punga cu 2N3055-uri, şi am sfârşit prin a-mi face ordine în pungi, punguţe şi punguliţe... cam 80% din piesele mele sunt acum aşezate în ordine, restul de 20% urmează după ce-o să închei noul "dulap de masă"... :rade:

Link spre comentariu

Felicitari!

A iesit ca sa zic asa: ,,model industrial".

Sa o folositi sanatos si cu spor!

Va doresc o seara buna, si spor la construit!

P.S.1: pe undeva va invidiez pentru timpul liber avut si pentru pofta de a construi.

Pacat ca multora dintre noi, cei pasionati de domeniul electronicii in general, ne lipseste

timpul si determinarea de a mai pune in practica cate ceva.

P.S.2: dar ,,botonul" de la potentiometrul de reglaj fin curent, unde l-ati uitat?

Editat de morarul
Link spre comentariu

https://postimg.org/image/tec9u6qq9/

https://postimg.org/image/ttd2qkmi7/

https://postimg.org/image/8017j9wq9/

Buna seara

Botonul reglaj fin curent nu ar trebu sa fie. Din pacate am prevazut sa fie dar n-a fost.Reglajul curentului de limitare ii doar cu un singur potentiometru.Dar daca a fost gaurita masca fata trebuia sa o maschez cumva

Cred ca daca imbatraniti veti avea mai mult timp. Veti astepta batranetea? Hei cate nopti am pierdut cu studiul , documentarea,lucrul in sine, esecuri, reveniri,rugaminti...... Se construieste foarte greu o sursa,mai ales cand esti vaduvit de piese,informatie si mergi pe fler,cautari,incercari etc mai ales daca nu mergi pe drum batatorit. Acum vreau sa construiesc alta sursa cu unele modificari. De...am capatat experienta. Daca cineva doreste sursa putem discuta.Cu toate ca imi este draga si am muncit mult la ea.

Editat de rosmarin
Link spre comentariu

Adresez si eu cateva mici intrebari, poate usor critice dar constructive. Aprecizie munca depusa si calitatea constructiei.

- ce rol are borna neagra aflata deasupra celor 4 borne de iesire? (GND-ul?)

- butonul verde (push) ce rol are? Daca este pentru activare / dezactivare iesiri atunci BRAVO!

- afisajul este cu lumina de fundal? Scrisul o sa fie putin vizibil daca in atelier nu aveti foarte multa lumina.

Link spre comentariu

Buna ziua dl STEFAN NICOLAE.

La varsta mea de peste 73 ani greu sa fiu sensibil la critici dar le doresc mai ales ca tot ce facem este si pentru colegi ca indemn,preocupare ,model si apreciere pentru inaintasii mei,cel putin pentru mine in persoana celor trei dar si al multor colegi de forum.Doresc ca orice om ca cel care urmeaza,realizeaza sa faca ceva mai bun si mai frumos impartasind din experienta dar si din esecuri.

1.Borna neagra de sus, este GND de la masa voltampermetru fata de care ma raportez in citirea tensiunilor suplimentare si mai accesibile de 5V si 12V pozitive si negative

2.Butonul mic ,tot verde ca cel de POWER are rol de decuplare a sursei si de activare la situatiile limita de avarie.

3Afisajul este din pacate fara backlight,procurat de pe forum.Citirea adevarat mai dificila in situatii de iluminare atelier,loc de munca

Completare: Cele patru tensiuni sunt obtinute de la un traf separat cu stabilizari independente cu "masa" proprie.De...am vrut si tensiuni uzuale directe la indemana.Daca...dragoste nu e...nimic nu e(este)

Editat de rosmarin
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna ziua,

Vreau sa realizez aceasta sursa in varianta dubla. Sa pot avea +,- si masa. Totul este perfect pana la partea de afisare. Vreau sa folosesc acelasi microcontroler pentru a afisa tensiunea si curentul pentru ambele surse. Am observat ca masele celor doua surse vor fi comune daca folosesc doar un microcontroler si fiind sursa dubla, minusul de la o sursa va fi comun cu plusul celeilalte surse. Se poate sa realizez acest lucru?

Va multumesc,

Link spre comentariu

Da! Dar trebuie sa translezi potentialul de la sirsa negativa intr-un potential pozitiv fata masa.

Pui un divizor la iesirea sursei negative care sa scoata la iesire max 5V (sa zicem daca ADC este pe 5V) binenteles ca negativi adica -5V pe care ii bagi la intrarea unui operational alimentat la +/- 12V (sau pe acolo, 2-3 V peste +/-5V) configurat cu intrarea + la masa iar cele dou rezistente : de la iesire la intrarea - si de la intrarea - la iesirea divizorului sa fie egale si muuult mai mari ca valoare decit cele din divizor.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Opampinverting.svg Rin si Rf egale (ex 47K) iar divizorul sa aiba rezistenta care este pusa spre masa de maxim 4k7 (chiar 2k2), cealalta o calculezi astfel incit sa obtii factorul de divizare dorit.

Alimenrtarea operationalului o poti face cu 2 rezistente si doua Zenere (si 2 condesatori ) direct din tensiunile de intrare in surse de exemplu.

Link spre comentariu

Mai întâi - dar cred că știi lucrul ăsta - ai nevoie de un transformator cu două înfășurări secundare independente sau două transformatoare identice .

Apoi , să zicem că sursa ”de sus ” , cea cu plus e MASTER . Tensiunea o translatezi relativ simplu , așa cum a sugerat @sesebe . Pentru curent e puțin mai complicat el fiind citit pe ramura negativă a SLAVE-ului. Aproape sigur va fi nevoie de alimentare/alimentări suplimentare pentru circuitul respectiv .

În fine , trebuie modificat circuitul de măsură cu µC - făcute 4 intrări sau adăugat un mux și modificat softul.

Link spre comentariu

Asa este, am doua transformatoare identice care au si prize mediane si voi comuta a doua infasurare la tensiuni mai mari la iesire. uC-ul va fi ATMEGA32, are porturi suficiente deci nu am nevoie de mux. Schema pentru afisare cu AO-ul aferent pentru masurarea curentului nu se potriveste pentru o sursa duala pentru ca masa (borna S-) de la sursa pozitiva va fi comuna cu masa(borna S-) de la sursa negativa, cele doua surse vor avea in comun minusul de la sursa pozitiva si plusul de la sursa senativa. Aici este nelamurirea mea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări