albasete Postat Decembrie 30, 2015 Partajează Postat Decembrie 30, 2015 La Multi Ani ! Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 5, 2016 Partajează Postat Ianuarie 5, 2016 (editat) Salut Marian, Vreau sa fac fac si eu o sursa si am inceput sa ma uit pe schema sursei tale. Din pacate se pare ca am gasit o greseala de "conceptie daca pot sa spun asa", asta daca nu cumva ai fost fortat din anumite considerente sa faci acea "greseala". Sus este o parte din schema ta si se poate vedea ca "masa" sursei negative de "referinta" este luata dupa rezistenta de shunt. Din pacate in acest fel caderea de tensiune pe rezistenta de shunt nu este "vazuta" de LM317 si in acest fel nu poate fi compensata, scazindu-se din tensiunea de iesire, lucru vizibil mai ales la curenti mari. Pt a putea fi compensata caderea de tensiune pe rezistenta de shunt si in acest fel tensiunea de iesire sa stea fix la valoarea setata indiferent de curent, schema ar trebui desenata ca in poza urmatoare: In caz ca nu ai un motiv intemeiat (si atunci te rog sa-l expui si celorlalti de pe forum) ca sa folosesti conexiunea ca in schema ta, atunci varianta corectata de mine va imbunatati semnificativ stabilitatea tensiunii de iesire la variatia curentului si ar fi bine daca ai implementa-o si tu in alimentatorul tau. PS: La multi ani tuturor! Editat Ianuarie 5, 2016 de sesebe Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 5, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2016 Eroarea despre care vorbesti este de 0,25V la 10A, adica neglijabila si totodata asumata. Bineinteles ca nu voi modifica nimic la sursa mea, si sugerez celor care doresc sa o realizeze, sa o faca asa cum este. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 6, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2016 La ce te astepti atunci cand afisezi atitudinea de mai sus? In fine, gata offtopicul. Link spre comentariu
Vizitator koandy1983 Postat Ianuarie 7, 2016 Partajează Postat Ianuarie 7, 2016 (editat) Salut, Vreau si eu sa construiesc sursa asta, dar mai intai am simulat-o in Proteus 8.1. Problema e ca ajustand potentiometrele nu reusesc sa ajustez voltajul la iesire, acesta fiind tot timpul aprox 18V, indiferent de pozitia cursorului pe potentiometru (oricare din cele 4). Atasez un screen shot cu schema din proteus. Poate ma ajuta careva? Daca e este nevoie am atasat si proiectul pentru proteus. LE: Foarte tare. Doar o intrebare pe forum si problema se rezolva singura Dupa un restart la program acum functioneaza perfect simularea. Deci acum avem si simulare in Proteus Isis 8.1 pentru aceasta sursa de laborator. sursa laborator.zip Editat Ianuarie 7, 2016 de koandy1983 Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 7, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2016 Ce varianta de proteus folosesti? Ca eu am 8 dar nu pot deschide fisierul ala din arhiva... PS: Reglajul tensiunii tine de insasi functionalitatea LM317, nu are cum sa nu mearga decat daca sunt erori in modelul folosit de simulator. Posibil sa fie nevoie de un curent minim prin LM ceva mai mare decat trage acel divizor, pune deci o rezistenta de sarcina pe iesire si vezi asa cum se comporta, incearca mai multe valori si vezi comportamentul. Apoi verifica daca ai negativa de 2,5 catre care se trage Adj de catre divizor, masori intre masa de iesire si capatul de jos al RV1 si vezi daca gasesti acolo cei 2,5V de la TL431 ( minus caderea de pe shunt ). LE: Observ ca intre timp ai rezolvat problema, e bine. Link spre comentariu
Vizitator koandy1983 Postat Ianuarie 7, 2016 Partajează Postat Ianuarie 7, 2016 Folosesc Proteus 8.1 SP1. Vad ca nu am optiuni sa salvez intr-un format mai vechi. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 7, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2016 Atunci ar fi trebuit sa mearga... In folder-ul unde se salveaza proiectul ar trebui sa mai ai un fisier pe langa cel pus de tine in arhiva ( executabilul ), in acel fisier se stocheaza date despre salvarea respectiva, arhiveaza direct folder-ul de la proiect si pune-l aici, asa ar trebui sa fie in regula. Link spre comentariu
Vizitator koandy1983 Postat Ianuarie 7, 2016 Partajează Postat Ianuarie 7, 2016 Am atasat tot ce era in folderul de proiect. Vezi acum. Desi eu am salvat arhiva ce am urcat-o mai devreme si mie mi-o deschide proteus-ul. sursa-proiect_proteus.zip Link spre comentariu
adrian82 Postat Ianuarie 11, 2016 Partajează Postat Ianuarie 11, 2016 si eu am pus in simulator si nu functioneaza tot 8.1 sp1 am ! O sa incerc direct Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 10, 2016 Partajează Postat Februarie 10, 2016 (editat) Condesatorul C5 de 470pF conectat intre intrarea minul de la OA si colectorul la tranzistorul Q1 formeaza o bucla de reactie pozitiva ce se activeaza odata cu activarea limitarii de curent si sursa incepe sa oscileze. C13 din ultima schema postata. Acel condesator conectat ca in schema creaza o reactie pozitiva ce duce la oscilatii. Conexiunea corecta este intre intrarea cu minus si iesirea operationalului nu in colector la tranzistor, iar valoarea s-ar putea sa trebuiasca optimizata. Si mai sint citeva "mici" probleme pe linga cea semnalata de mine acum citeva saptamini. Chiar nu inteleg, zeci de oameni au facut sursa asta dar nimeni nu a gasit nici una din problemele mentionate de mine? Doritorilor le pot pune la dispozitie o schema modificata radical ce mai are si alte citeva imbunatatiri, schema testat riguros cu osciloscopul si multimetre de laborator folosind si un load electronic. Editat Februarie 15, 2016 de validae Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 10, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 10, 2016 Am facut eu sursa si functioneaza ok ( altfel n-avea sens sa o public aici-acum incep sa regret ca am facut-o ), nu este o sursa profesionala pentru ca nu asta am urmarit, si nici pretins, este o sursa cu o schema simpla si accesibila, performantele stabilizarii sunt cele accesibile la LM317. Link spre comentariu
klayus Postat Februarie 28, 2016 Partajează Postat Februarie 28, 2016 (editat) Ma apuc si eu de sursa asta. pcb-ul e facut pe cnc-ul meu pentru pcb-uri. revin aici cu pareri. http://i67.tinypic.com/2lj6ade.jpg http://i63.tinypic.com/9a5qb4.jpg pcb-ul e vopsit alb. nu are lipita hartie sau altceva. placuta e desenata cu un laser de 200mw. numai bine Editat Februarie 28, 2016 de klayus Link spre comentariu
kotezzyno Postat Martie 8, 2016 Partajează Postat Martie 8, 2016 Exact asta este ideea Intrerupatorul cu cheie este foarte bun, in caz ca pune mana un Dorel pe ea sa nu o pocneasca. Asa nu are acces toti copii la ea... 10A Link spre comentariu
elektronu85 Postat Martie 24, 2016 Partajează Postat Martie 24, 2016 Buna ziua! As vrea sa construiesc si eu acest regulator de tensiune. Are cineva intamplator facuta vreo lista de materiale?? Ceva de genul BOM(bilings of materials) cu ajutorul caruia as putea sa dau comanda pentru piese?? Multumesc anticipat! P.S. Am doua transformatoare de UPS de cate 1200W fiecare, as face o sursa dubla de laborator. In cazul in care am nevoie de tensiune diferentiala se pot inseria iesirile acestor regulatoare pentru a obtine +- xx Volti??? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum