Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa laborator ajustabila V2

Marian

Postări Recomandate

Felicitari, dar am si eu 2 observatii. Prima e legata de transformator, trafurile de ups sunt in general economice si facute sa functioneze pe timp scurt. Chiar si cu ventilator nu rezista la putere maxima mult timp. A doua e legata de AO folosite. In cazul de fata lm358 nu e o alegere prea inspirata deoarece ai un shunt foarte mic si lm358 are ofsetul mare. Eu ti-as recomanda un lt1013 care e cam la acelasi pret si are cam aceleasi caracteristici ca 358 mai putin ofsetul care e de 10 ori mai bun. Si ultima chestia asa mai mult ca o curiozitate, care e faza cu intrerupatorul cu cheie ?

Link spre comentariu

Asa cum am spus am testat traful inainte sa il pun la proiectul asta, ca sa ma lamuresc daca este bobinat economic l-am lasat sa functioneze in gol si s-a incalzit ce-i drept dupa mai mult timp, dar undeva pe la 45-50*C cu retea masurata de 240Vca, ceea ce mi s-a parut in regula, in sarcina bobinajul economic este irelevant, miezul nu se va incalzi mai mult indiferent de magnitudinea sarcinii, contributia la temperatura in sarcina va fi exclusiv de la pierderile pe cupru, si asa cum am zis, in 10A, caderea a fost de cca 2,5V, ceea ce nu este deloc mult pentru un asemenea curent. Nu am nici un stres in privinta trafului, oricum o astfel de sursa prin definitie nu trebuie sa functioneze permanent, dar n-as avea probleme nici sa incarc acumulatori spre exemplu.

La AO am folosit alimentare simetrica pentru a evita limitarile de capat de cursa, alimentarea simetrica limiteaza si influenta offset-ului, insasi testele din poze arata asta, LM358 isi face treaba ok am aratat asta, deci nu avea sens un alt AO. Evident daca cineva doreste sa o reproduca, daca vrea poate sa foloseasca alt AO, si eventual poate ajusta schema si cablajul pentru a acomoda integratul preferat, am pus la dispozitie fisierele complete in eagle pentru asta, pentru a fi cat mai simplu de facut asta, se detine deja o configuratie testata si bine pusa la punct de mine.

Intrerupatorul cu cheie il aveam printr-o cutie de mai mult timp si aici mi s-a parut tocmai potrivit, si totodata inedit, e o chestie subiectiva si atata tot, face fiecare cum vrea.

Link spre comentariu

Toata consideratia pentru efortul depus, sursa arata "beton", daca nu aveam sursa duala facuta cu ajutorul d-lui Marian, ma apucam de asa ceva. Ce se intampla daca pierzi cheia? (evident intrebarea e ca o gluma, dar este asa de neobisnuit intrerupatorul ).

Link spre comentariu

Schimba titlul ... la mine apare " la borator " , cred ca e o greseala nefericita ...

Chiar n - a vazut nimeni ? ... iar o sa ma acuze lumea ca scriu la caterinca , precum la Bodega ... oricum e irelevant ... tot din " ziceri " !

Altminteri , spor ... frumos proiect !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Asa este, nu stiu cum s-a strecurat eroarea asta, probabil o greseala a mea la tastare, regretabil este ca nu am verificat inainte sa postez pentru ca acum nu mai pot modifica nimic, motiv pentru care rog pe colegul moderator sa editeze titlul si sa scoata spatiul dintre "la" si "borator".

Multumesc pentru observatie si totodata imi cer scuze pentru eroare.

Link spre comentariu

Eee, uite o treaba bine facuta!! Felicitari , domnul meu, pentru acest proiect finalizat cu brio! 

Multa munca dar si rezultatul e pe masura! Sa o folosesti sanatos si cu folos!

PS. Unde ai inceput acest proiect si unde l-ai terminat... :rade: !!!!

Link spre comentariu

M-am uitat acum prin sertarul de piese si mai am 2 lt1013 varianta "OBSOLETE PACKAGE" care e compatibila la pini cu 358. Daca vrei sa scapi de eroare iti dau eu unul sa-l inlocuiesti in voltmetru ca acolo ai amplificare si acolo e eroarea cea mai mare. Ai mai mult de jumatate de amper eroare, eu nu l-as lasa asa mai ales ca e vorba de inlocuit o piesa pe care ti-o dau eu gratis. Tu decizi. V offset nu are legatura cu alimentarea. 

Link spre comentariu

Foarte frumos, Marian, o remarca as avea si o intrebare:

Remarca: ai folosit vaselina siliconica pentru ungere (nu termica), daca nu ma insel.

Intrebarea: cu ce soft ai proiectat cablajul?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări