Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor dc - dc step up - lucreaza cald

Postări Recomandate

Va salut. Am facut un convertor pentru un ceas Nixie si se incalzeste bobina de 100 uH, IRF-ul si rezistenta de 220 K. Temperatura masurata pe fiecare dintre ele este de 65 - 70 grade C. Este normal sa se incalzeasca asa ? Alimentarea se face cu 12 Vcc, IRF-ul este pe un radiator micut, bobina este de 100 uH / 1,5 A si rezistenta este de 220K / 1 W. Va multumesc. Atasez si schema:

post-199853-0-12389700-1446555069_thumb.jpg

Editat de albasete
Link spre comentariu

1. IRF-ul este normal să se încălzească , este atacat insuficient de 555 la frecvența aia și cu numai 9V alimentare .

2.Rezistența de 220k este normal să se încălzească cu ceva - la 200V sunt pe ea 180mW , dar cred că nu atât de mult . O rezistență de 1W metal oxid uzuală ar trebui să se încălzească la cel mult 50°C la disipația aia .

3. Nu știu de ce se încălzește bobina . Ce consum ai din 9V ? oricum , bănuiesc că sub 1A , chiar mai puțin . Detalii despre bobină poți da ?

Link spre comentariu

1. Cu atât mai mult , capacitatea de intrare ( și sarcina necesară ) este mai mare. Alimentarea cu 12V ajută puțin dar nu suficient . Așa , la o estimare grosieră, la un timp de comutare de 1µs și la frecvența de 30kHz poți avea o disipație de ordinul a 1W la care e normal să se încălzească.

3. După specificații - extrem de sumare , de altfel - n-ar trebui să se încălzească prea tare . 

Totuși, pentru toate trei componentele , dacă temperaturile se stabilizează la valoarea despre care vorbești după un timp de funcționare , nu e mare problemă . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Referitor la mosfet, este o chestie documentata chiar si aici pe forum, faptul ca lipsa rezistentei din poarta poate pune probleme, Smilex a explicat destul de bine de ce, deci stau si ma intreb de ce lipseste din schema?. Alimentarea inteleg ca este 12V dar in schema vad 9V, de ce? IRF740 are un Rds-On destul de mare la jumatate de Ohm, cumuleaza asta si cu Ciss maricut ( 1,4n ) pentru curentul de comanda disponibil de la timer, plus probabil oscilatii cauzate de lipsa rezistentei din poarta, si rezulta pierderi cumulat suficient de mari incat sa fie nevoie de un radiator ceva mai bun.

Inductanta respectiva are dimensiuni destul de mici ( foarte mici ), rezistenta cuprului vad ca este totusi cam mare dupa parerea mea, si deci contribuie la pierderi, dar probabil pierderile majoritare sunt in miez, nu am insa destule detalii ca sa ma pronunt, totusi cred ca e prea mica pentru ce ai tu nevoie.

La rezistenta, daca este cea din divizor atunci nu sunt sigur de ce se incalzeste cum zici tu la 70*C, daca chiar este de 1W atunci n-ar trebui sa ajunga acolo, disipatia este totusi mai putin de 0,2. Ai masurat temperatura aia tu, sau este doar apreciata estimativ la mana?

Link spre comentariu

Alimentarea acelui booster trebuie facuta din +12V. La iesirea lui 555, prin o rezistenta de circa 100 ohmi, da semnalul in bazele unui buffer tottem pole, iar de la iesirea lui in poarta Mos-Fet pune 10 ohm.

In acest caz poti alege un mosfet cu rds on mai mica.

Link spre comentariu

Sa inteleg ca intre pinul 3 al 555 si poarta trebuie sa pun o rezistenta de 10 ohmi ?

Daca alimentez cu 9 Vcc, nu pot aprinde cifrele tuburilor in totalitate, adica nu pot regla la 170 Vcc.

Inductanta ...aceea am gasito de cumparat. Am experimentat si cu una facuta de mine pe un tor dintr-o sursa ATX, dar si aceea se incalzea.

Temperaturile au fost masurate cu un multimetru care are si sonda de temperatura.

In functionare, temperatura se stabilizeaza, este alimentat de cca. 1 saptamana si nu sunt probleme. Am uitat: fara consumator, componentele nu se mai incalzesc asa "tare", cu exceptia rezistentei de 220k din divizor.

Este al 4-lea montaj pe care-l fac, la celelalte 3 nu se incalzeau componentele mentionate, doar 220k din divizor. 

Va multumesc.

Link spre comentariu

Da, este necesara o rezistenta intre timer si poarta mosfetului, desi ti-a zis UDAR, ti-am zis si eu, iesirea 555 este prea slaba pentru cerintele acelui tranzistor, fie gasesti unul care sa aiba si Rds-On mai mic dar mai ales CIss mai mic ( preferabil sub 1n ), fie pui un totem poll pe post de driver intre pinul 3 si poarta mosfetului.Nu ai ce sa cauti cu alimentare de 9V la un regulator cu mosfet.

Rezistenta din divizor ( temperatura ei ) este normal sa nu fie influentata de sarcina, n-au nici o legatura una cu cealalta.

Link spre comentariu

Nu ti-as recomanda torurile din sursele ATX, ale au rol de filtrare acolo, si nu prea se inteleg cu frecventele mari, si normal ca se incalzesc. Cauta toruri de ferita, nu iron pouder. Dar totusi daca zici ca se stabilizeaza temperatura, nu cred ca vei avea probleme cu el. Rezistenta ai putea sa o schimbi cu una de 2W, si nu cred ca se mai incalzeste asa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări