dan stanciu Postat Noiembrie 1, 2015 Partajează Postat Noiembrie 1, 2015 (editat) De ceva vreme ma gandesc sa abordez contructia unui amplificator cu lampi. Am avut ocazia sa ascult unul si am ramas surprins de calitatea oferita. Ma rog,au ceva aparte in ce priveste sunetul,de calitate fiind si celelalte tipuri de aplificatoare. Pentru multi nu conteaza. E suficient sa bubuie tare boxa.Mie,insa,mi-a lasat o impresie excelenta. Alt aspect surprinzator a fost puterea. Destul de mica dar comparand felul in care era perceputa,un amplif cu circuite integrate cred ca trebua sa scoata dublu ca putere. Poate spun prostii,dar asta am sesizat. Ca electronist de nivel incepator spre mediu,ma gandesc ca n-o fi atat de greu,cu ajutorul dvs,sa duc la capat un mic proiect. Schema am gasit-o pe google si am s-o postez ceva mai jos. Ce nu pot face cu mana mea sunt trafurile. Din ce am citit e bine sa-le abordeze un profesionist. Am vazut ca se gasesc si de cumparat,fie cele de alimentare ,fie de iesire. http://nmwilliam.tripod.com/ecl82.html Doresc sa-l realizez pe pcb din motive pur estetice. Totul se va afla sub carcasa,chiar daca tot ce vad ,ca realizare,e la vedere(tuburi,trafuri). Aveti ceva comentarii aspra schemei? Editat Noiembrie 1, 2015 de dan stanciu Link spre comentariu
nicolaus Postat Noiembrie 1, 2015 Partajează Postat Noiembrie 1, 2015 (editat) E un inceput... La acesta merge alimentat filamentul tubului cu tensiune alternativa.O optiune pt traful audio este unul din televizoarele pe lampi Temp care folosesc ca final audio 6F3P.Incearca sa bobinezi tu traful de alimentare.Asa vei prinde experienta,iti vor cresta pretentiile si cumuland experienta,vei ajunge la un amplificator care te va incanta. Editat Noiembrie 1, 2015 de nicolaus Link spre comentariu
dan stanciu Postat Noiembrie 1, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 1, 2015 (editat) Ce sectiune minima se impune la traful de alimentare? Cred ca gasesc ceva prin lada de zestre. Pentru final as avea ceva de la un pick-up Serafon. Nu stiu starea lui,dar trebuie verificat. Arata cam urat,fiind destul de vechi '64-'67. La TME am vazut ca unul de iesire costa in jur de 80lei. Editat Noiembrie 1, 2015 de dan stanciu Link spre comentariu
dan stanciu Postat Noiembrie 1, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 1, 2015 Am gasit si alimentarea facuta de acelasi autor. Link spre comentariu
nibi Postat Noiembrie 1, 2015 Partajează Postat Noiembrie 1, 2015 Incearca varianta fara pcb.-induce o multime de paraziti.Deasemenea foloseste acelasi punct de masa pt componentele din schema. Link spre comentariu
nicolaus Postat Noiembrie 1, 2015 Partajează Postat Noiembrie 1, 2015 De pick-up Serafon nu am auzit.Poate Supraphon...Poti folosi partea audio finala a acestuia(cu mici modificari),sau schema acestuia care se muleaza la acel traf final. Link spre comentariu
dan stanciu Postat Noiembrie 1, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 1, 2015 (editat) De pick-up Serafon nu am auzit.Poate Supraphon...Poti folosi partea audio finala a acestuia(cu mici modificari),sau schema acestuia care se muleaza la acel traf final. Ai dreptate,Supraphon(Tesla). Scuze. Incearca varianta fara pcb.-induce o multime de paraziti.Deasemenea foloseste acelasi punct de masa pt componentele din schema. Chiar daca ar fi proiectata tinandu-se cont de acest aspect. Traseul de masa pe unde trebuie , la distanta corespunzatoare? Editat Noiembrie 1, 2015 de dan stanciu Link spre comentariu
RockDok Postat Noiembrie 2, 2015 Partajează Postat Noiembrie 2, 2015 Schema si cablajul de la boxele active pentru PC pe care le folosesc deja de citiva ani. Link spre comentariu
klauss00 Postat Noiembrie 2, 2015 Partajează Postat Noiembrie 2, 2015 salutare! daca cautati pe internet specificatiile acelui traf de audio vedeti ca are banda de frecventa destul de ingusta, eu am gasit acum vreo 3 ani de vanzare 2 trafuri de audio si unul de alimentare de la un Supraphon cu 120 lei dar cand am vazut specificatiile am renuntat la ele si cu 200 lei mi-a bobinat un amic 2 trafuri de iesire bune. Vorbiti cu dl Lazaroiu (LMolimpiu) poate va face o oferta pt 2 trafuri la un pret bun. Oricum proiectul dv. banii dv. gustul dv. va decideti, noi aici ne dam cu parerea cum am face daca ar fi proiectul nostru P.S. rezistenta de 100ohmi din alimentare poate fi inlocuita cu un droser. puteti sa puneti si doi ochi magici ca si VU metru efectul vizual e placut. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 2, 2015 Partajează Postat Noiembrie 2, 2015 Pentru un prim amplificator cu lampi transformatoarele de iesire folosite in ''Supraphon'' sunt grozav de bune. Daca ai, foloseste-le! Link spre comentariu
QQme Postat Noiembrie 2, 2015 Partajează Postat Noiembrie 2, 2015 Puteti folosi cu rezultate f. bune trf. de alim. si trf iesire de la orice aparat care are UUS event. picup. p.ex. Darclee. pt inceput este varianta cea mai eftina. Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 2, 2015 Partajează Postat Noiembrie 2, 2015 (editat) Pentru un prim amplificator cu lampi transformatoarele de iesire folosite in ''Supraphon'' sunt grozav de bune. Daca ai, foloseste-le! De acord cu colegul @ovidanie,pentru inceput incercati cu ce aveti apoi daca nu veti fi multumit treceti la imbunatatiri,oricum,pe un PCB asa cum doriti sa-l realizati nu veti monta trafurile de iesire,acestea fiind amplasate pe sasiu deci veti avea posibilitatea sa le schimbati daca veti dori. In atasament aveti scanate trei scheme cu ECL82,ultima este de la TELEFUNKEN si are un OT cu bobina antibrum,dar tot cu ECL82 este facut amplificatorul. Puteti merge "pe mana" colegului @RockDok,schema este foarte bine pusa la punct ca dealtfel si PCB-ul. ____________________________________________________________________________________________________________________ @QQme: nu poate folosi orice traf de iesire ci doar cele pentru care etajul final a fost proiectat cu tubul ECL82(6F3P),eventual trafuri de iesire de le TV TEMP care au in final 6F3P si au si ceva caracteristici mai bune comparativ cu cele de la picupuri si nici orice traf de alimentare nu poate fi folosit avand in vedere tensiunea anodica relativ mica pentru tubul ECL82 si nu in ultimul rand sa nu uitam impedanta boxelor (difuzoarelor) ce le are coegul @dan stanciu. Chiar daca tuburile suporta maltratari infinite,un sunet bun se va obtine numai cu adaptari perfecte intre componente si transformatoare de iesire dedicate aplicatiilor dorite,altfel dupa un prim montaj cu tuburi electronice ce nu ar respecta aceste cutume ar fi un esec total. Editat Noiembrie 2, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
QQme Postat Noiembrie 2, 2015 Partajează Postat Noiembrie 2, 2015 Esec total ? ce dif. mare intre 5,7 si 7Kohm plus ca iesirea este pe 2ohm si poate jongla cu dif.. Link spre comentariu
THOMAS Postat Noiembrie 2, 2015 Partajează Postat Noiembrie 2, 2015 (editat) Esec total ? ce dif. mare intre 5,7 si 7Kohm plus ca iesirea este pe 2ohm si poate jongla cu dif.. Sarcina este de 4 ohmi,Ra pentru finalul acestui picup cu ECL82 este de 5700ohmi/4ohmi,asadar daca vom pune o sarcina de 8 ohmi vom avea un Ra reflectat de 11400ohmi,iar cu o sarcina de 2 ohmi rezulta o sarcina reflectata de 2850 ohmi,pentru 6 ohmi rezulta Ra=8550ohmi,banuiti ce se intampla cu distributia armonica in aceste trei cazuri ??? Eu nu doresc sa intru in polemici cu nimeni,faceti cum credeti,dar este bine ca atunci cand cineva incepe un proiect din stadiul unui incepator declarat,sa faca totusi in cunostinta de cauza,sunteti de acord ??? Si da,daca nu vom face ce trebuie si cum trebuie va fi un esec total,sau poate ma insel si uni accepta surogate sau banale/mediocre amplificatoare. In poza am pus difuzorul de la picupul SUPRAPHON cu ECL82 si inca ceva,traful de iesire are o banda de frecventa pentru Ps=1.5W de la 200Hz la 8KHz,iar la 3dB banda este de 100Hz...12KHz.Fiti sigur ca stiu ce vorbesc,am cateva astfel de transformatoare. Editat Noiembrie 2, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
adrian_pic Postat Noiembrie 2, 2015 Partajează Postat Noiembrie 2, 2015 Amplificatorul in configuratie SE ofera o putere mica. Neadaptarea Ra-ului pentru tubul final are ca rezultat diminuarea puterii pe care multi incearca sa o "corecteze" din butonul de volum obtinand in final un sunet distorsionat. La tuburile audio in foile de catalog gasim Ra-ul optim pentru care obtinem cel mai bun compromis intre putere si distorsiuni. Daca la amplificatoarele cu tranzistori avem doar doua borne de iesire pentru impedanta de 4 ohmi sau 8 ohmi (chit ca nu obtinem aceeasi putere daca punem un difuzor de 4 ohmi sau 8 ohmi) la amplificatoarele cu lampi avem borna separata pentru 4 ohmi si borna separata pentru 8 ohmi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum