Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric simplu(darlington).

Letcon

Postări Recomandate

Ar fi bine sa lasi C7=1uF (sau chiar 2,2uF daca poti sa-l "indesi" acolo).

R19 = 100ohm la 1-2W

Tz din diferentialele de intrare imperechiati toti 4, Q5 si Q6 imperechiati si ei.

Si in lipsa de GCC poti pune:

0.1uf  in paralel /peste C11, C13
10nF in paralel / D1, D2
1000uF peste C15, C16
C4 = 470uF BP
C1 = 22-33uF BP cu 0,22uF MKP in paralel .peste el
C2 ar putea urca la 270pF

Editat de Shambala
Link spre comentariu

@maxente daca ai fi citit mesajul meu de mai sus ai fi vazut ca am scris ca se poate face un gcc cu 2 componente. @franzm a venit cu o solutie de a schimba rezistenta cu o dioda si mai interesant Nu eu am fost cel care a cerut ajutor la problema asta eu doar am constatat un neajuns al acestei scheme. 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Shambala a spus:

Ar fi bine sa lasi C7=1uF (sau chiar 2,2uF daca poti sa-l "indesi" acolo).

R19 = 100ohm la 1-2W

Tz din diferentialele de intrare imperechiati toti 4, Q5 si Q6 imperechiati si ei.

Si in lipsa de GCC poti pune:

0.1uf  in paralel /peste C11, C13
10nF in paralel / D1, D2
1000uF peste C15, C16
C4 = 470uF BP
C1 = 22-33uF BP cu 0,22uF MKP in paralel .peste el
C2 ar putea urca la 270pF

Multumesc!

Editat de lorin
Link spre comentariu

Orice schema care alimenteaza diferentialul printr-o simpla rezistenta are problema rejectiei slabe, este normal deoarece curentul pentru diferential variaza in ritm cu alimentarea, si o variatie a curentului pentru diferential duce la o variatie de tensiune pe sarcina lui din colector, si implicit pe comanda catre VAS, adica intr-o masura mai mica sau mai mare pe iesire se va reproduce riplul de alimentare. Dar pe alimentare nu prea exista riplu in gol ( sau oricum este foarte mic ) devreme ce filtrarea este suficienta sa suporte curentul de mers in gol fara riplu ( sau ar trebui sa fie ), deci de asta in gol e greu sa auzi ceva riplu la o astfel de schema. Problema apare la volum ridicat acolo unde curentul tras din alimentare creste, si riplul o data cu el, este insa mascat de semnalul muzical reprodus mult mai mare ca amplitudine. Se poate verifica rejectia slaba in simulator destul de usor, alimentand din surse sinus redresate si filtrate mai slab. Chestia asta se poate proba si practic, subdimensionati intentionat filtrarea principala pana obtineti in gol riplu pe alimentare, urmariti apoi iesirea amplificatorului si cmparati, diferenta in amplitudine rms se converteste in db si se obtine rejectia aproximativa. 

Link spre comentariu

Nu poti spune nimic pe aest forum, sau sa vii cu ceva imbunatatiri ca ti se da in cap imediat. Repet: NU am facut acest amplificator deci nu am ce sa modific. Am avut o interventie/sugestie la schema postata de lorin.

Link spre comentariu

Degeaba te simti atacat, ca nu ai avut dreptate.

Exista o multime de scheme fara GCC,  cu PSRR slaba si f slaba,   si care au fost construite in mii de exemplare de-a lungul si de-a latul lumii si nu au avut brum. 

Uite, iti dau un exemplu extrem - amplifcatoarele lui Jean Hiraga.  Unele din cele mai sensibile la brum de pe alimentare din cate exista. In toate cazurile cand a existat brum au fost greseli de constructie ale fiecaruia si nu din vina schemei. Marea majoritatea au fost remediate. 

Sa stii ca exista si un curent "purist / audiofil" care sustine ca suna mai bine o schema fara GCC.  In mediile electronistilor audiofili umbla vorba ca aceasta schema - la origine, din acest motiv a fost proiectata asa, si nu pt ca autorul nu ar fi stiut sa puna GCC-uri sau ca sa o faca mai simpla.  Nu intram in detalii ca ne ducem prea tare in off-topic

Ceea ce scrie Marian este adevarat, dar tocmai din acele motive sunt montate diodele serie de pe barele de alimentare. Marind semnificativ filtrajele de dupa ele (1000uF)  se reduce spre zero riscul de brum chiar la puteri mari.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

" Ceea ce scrie Marian este adevarat, dar tocmai din acele motive sunt montate diodele serie de pe barele de alimentare. Marind semnificativ filtrajele de dupa ele (1000uF)  se reduce spre zero riscul de brum chiar la puteri mari. "

În cartile lui D. Self se subliniaza chiar raportul performanta/pret (complexitate) pentru aceasta metoda primitiva. Daca nu ma-nsel da si ceva date.

Pe cablajele de la @maxente am încercat si o solutie cu stabilizator parametric flotant (m-a interest mai mult o varianta Curl/Stochino a etajului de intrare).

Link spre comentariu

Audiofilia nu are legatura cu electronica ci cu prostia, de asta nu poti intra in detalii si nici justifica aiurismele lor, n-ai cu cine rationa.

Nu exista justificare tehnica pentru afirmatia ca fara surse la diferentiale, amplificatorul suna mai bine.

Am detaliat si ilusrrat AICI care mecanismul aparitiei brumului la schemele fara sursa la diferentiale.

Didele din schema ajuta pana la un punct, dar asa cum am zis, brumul daca apare o face la volum ridicat unde este acoperit de semnalul muzical.

PS: Nu am nimic cu schema, am intervenit doar tehnic.

Schema e simplificata la maxim, dar functionala, tocmai buna pentru un incepator.

Link spre comentariu

@vijelie02 te simti degeaba atacat. Tu ai spus din prima ca schema e varza fara acele generatoare fara nici macar sa fi incercat-o. 

@Shambala a mentionat bine barile de alimntare a diferentialelor cu rezistena + dioda si filtrajul facute special sa mentin o tensiune constanta cat sa nu moara cand etajul final mananca lacom. Chiar si etajul VAS sta si el sub acea ''umbrela''

Si apoi amplificatorul nu are o caruta de finali ca sa suga sute de W, iar alimentarea nu o faci si tu atat de plapanda incat sa o ia ameteala la fiecare W tras din ea.

Link spre comentariu

Fata de un simplu rezistor, rezistenta gcc poate varia destul de mult cu frecventa (vedeti de ex. articolele lui W. Jung).  Acest lucru este invocat de adversarii gcc. Cât o fi de audibil, asta-i deja alta poveste, audiofila sau nu.

Eu am luat vreo 40 de cablaje. Pentru a le distribui la începatori (elevi).

Link spre comentariu
Acum 33 minute, maxente a spus:

Tu ai spus din prima ca schema e varza

Te rog sa-ti revizuiesti cuvintele. NU am spus asa ceva, am venit doar cu o completare pentru GCC. 

Link spre comentariu

Daca el (Maxente) trebuie sa si le revizuiasca pe ale lui, ce sa spun eu - audiofil declarat, despre spusele lui Marian, ca audiofilia este legata de prostie ...   

Totusi el vorbeste fara sa fi ascultat VREODATA macar cateva sisteme de +10k euro.  

Link spre comentariu

Realizezi sper ca n-o sa-mi schimb parerea despre un curent ( o tendinta ) in functie de cine il promoveaza sau sustine, in opinia mea audiofilia=prostie, o sustin si-o voi sustine oricand si-n fata oricui ( si foarte multi fac la fel ).

Apoi tu confunzi performanta cu audiofilia, cele 2 sunt la ani lumina.

Exemplu concret sunt cablurile unse cu ulei de sarpe si care costa cat un salariu mediu, sunt evident o prostie.

PS: Daca un sistem costa nu stiu cat, nu inseamna ca este si performant, si invers, daca este scump nu inseamna si ca este audiofil.

Deci repet, nu confunda performanta cu audiofilia. Daca te deranjeaza ce scriu vino cu teorie concreta.

PS2: De 10k euro recunosc, n-am ascultat vreun sistem

Am ascultat de 35k, si suna al naibii de placut, clar si cum mai vreti, dar si al naibii de tare ( garantat ramai fara timpane daca stai mai mult de cateva zeci de secunde in fata lui ).

A, si uitasem un detaliu, a fost transportat cu o duba.

Spor.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări