Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric simplu(darlington).

Postări Recomandate

La

Daca armonica aia are influenta aia, ce mai conteaza ascultatorului mediu?

Daca spun prostii, va cer scuze pentru irosirea timpului dvs.

Nu spui prostii, pur si simplu intrebi. Raspunsul este destul de simplu: cand un aparat audio masoara prost nu-l mai masori alta data. Asa se intampla la tuburi. Daca suna bine la ureche ai incheiat treaba. Daca un aparat audio masoara foarte bine, cu atat mai importanta devine precizia cu care faci masuratoarea. Adica ori faci o treaba buna pana la capat ori o lasi balta. De ce te-ai duce pe circuitul de la Nurburgring cu o Dacia Logan ? Doar asa...la misto ?

Link spre comentariu
thunderer, propunerea ta este constructiva. Cred ca trebuie sa luam fiecare "variabila" in parte si sa hotaram ce si cum si apoi dai drumul la test. Si eu sunt de parere ca testul nu ar trebui sa fie facut la 1W, tentant ar fi de testat la puterea maxima (cand radiatoarele au ajuns la un "echilibru" termic) daca nu e cam periculos. Sa vedem si ce zic ceilalti colegi. (O rugaminte: sa folosim id-ul in posturi pt ca eu de exemplu nu stiu cine este Claudiu).

edit by mod.

Link spre comentariu

@Victor si franzm, test la o putere mai mare atunci?

Tot ramâne problema rezolutiei limitate. Se poate încerca însa o metoda propusa de Baxandall ale carei variante sunt cunoscute sub nume ca distortion magnifier (Cordell), input-output comparator, etc.

@vlad_2770: Ponderea erorilor reprezentate de distorsiunile de racordare scade odata cu cresterea puterii. Acel 1W reprezinta ordinul de marime al puterii medii la care se asculta într-o camera linistita si unde deranjeaza cel mai tare acest tip de distorsiuni.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Nu , de fapt trebuie ca distorsiunile sa fie cât mai mici până la nivelul de 1W , la nivel maxim nu prea contează decât pentru lăutarii surzi și proștii manelelor , caracteristicile urechii umane se schimbă și pentru corectitudinea redarii cu distorsiuni​ cât mai mici contează esențial doar comportarea la nivele mici .

Link spre comentariu

Da , are o influență definitorie asupra percepției sunetelor .

Urechea umană medie este echivalentul unui convertor digital cu o conversie pe 30 biți ...

26nV conteaza la 100W? Adica, percepe urechea asta?

Nu e cazul să mai vărs din casă informații esențiale invidioșilor nerecunoscători despre importanța raportului între armonicele pare și cele impare ...

Au toată viața înainte , pot afla și singuri :) .

Nu intentionez sa redescopar roata. In 2 fraze, poti spune ce si cum, daca vrei.
Link spre comentariu

Daca am un radiator infinit si vreau distorsiuni minime conteaza sau nu curentul de repaos?

Ii dai curent infinit..........

Cu numai citeva pagini in urma s-a specificat destul de clar la cit ar trebui reglat curentul.....

- din punct de vedere teoretic - la 25mV pe rezistenta de emitor (eventual ceva mai putin pt a compensa rezistenta interna)

- din punct de vedere acustic pt distorsiuni minime si de un anumit raport intre armonici folosind analizor spectral pt audio,

- din punct de vedere practic - "numai sa nu ia foc" dar preferabil curent cit mai mic pt a nu disipa energie aiurea.

Radiatorul este numai un aspect. Mai conteaza si transformatorul si ce si mai ales citi tranzistori ai.

PS: Mai conteaza foarte mult si daca esti audiofil inrait si crezi in toate miturile audiofile............

PS2: Scuze ca am uitat.

- din punctul de vedere Zal-istic trebuie sa ai o cadere de tensiune de xxx mV (uzual intre 450mV-550mV) pe jonctiunea B-E la tranzistorii finali.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Viaţa bate filmul şi practica bate teoria.

................

Mli, pe acest forum nu mai au importanţă schema, tensiunile sau trz folosiţi, nici rez de emitor ci să ai 26mV neapărat acolo, cu toate că e aleatoriu. E bine că nu ai înţeles nimic, înseamnă că ei şi-au făcut bine treaba. Lăsînd gluma la o parte, e suficient să citeşti în ilustraţiile postate. Distorsiuni minime poţi obţine şi în clasă B pură, dar e un subiect tabu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări