Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric simplu(darlington).

Postări Recomandate

Sa incerc sa rationez cu tine e la fel de util precum sa te certi cu vantul...

N-ai sa te schimbi in veci.

Marian, macar in al 17-lea ceas, fii barbat si spune, da Leco, am fost ironic, in acele quote-uri...

Ce naiba, se vede de la o posta, man...

Eu nu ma cert cu tine, vreau doar sa te vad o data "franc" sa spui, da ba, am fost ironic, asta e...

Si nu moare nimeni daca recunosti, ce naiba...

Ori daca zici ca inventez eu, explica tu sensul la ce am quotat (cele scrise de tine).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Este o metoda mai evoluata de deep AB+B, driverul nemailivrand el direct curent sarcinii cu dezavantajele aferente.

Este un amplificator în punte. Doar ca nu are sarcina flotanta ci alimentarea. Grounded bridge parca se numeste. Seamana de departe cu un circuit Technics.

Editat de franzm
Link spre comentariu

@ Franzm:

Este foarte adevarat, partea de dupa etajul final este un "inversor de putere", care face masa comuna pentru intreg amplificatorul respectiv etajele finale din surse de alimentare floating.

In acest fel la cuplarea in bridge, se inseriaza practic alimentarile prin etajele finale, unul dintre ele preluind rolul de inversor, iesirile se insumeaza prin alimentare si masa comuna.

Avantaj multiplu, fiecare ramura de tranzistori vede doar 1/2 din Vcc (SOA exceptional) iar excursia de iesire este ca la 2 etaje finale in bridge la doar 1/2 din valoarea tensiunii de alimentare, doar o punte redresoare pentru fiecare etaj final si filtrare simpla, nesimetrica (comparativ cu clasa H, 2 sau 3 step).

De remarcat circuitul de protectie multiplu gindit (protectie SOA dubla atit prin blocarea VAS cit si decuplare alimentare+mutting, in caz de scurt accidental sau suprasarcina prelungita), cit si circuitul de ODEP al finalilor, basca amplificaorul de eroare, fiind urmat de etajul translator de voltaj, apoi VAS si restul.

Eu zic destul de inteligent pentru inceputul anilor 90...

Si cu toate astea, finali capabili de 15A Ic si 250Vce, mai crapa si la 57Vce unde soa este foarte bun.

Nimic nu este indistructibil, indiferent de firma.

Ce repede uiti anumite lucruri Leco...

Nu-i nimic, eu nu uit, ai sa vezi :)

Ce sa vad Marian?

E greu sa recunosti, ca ai facut o ironie la adresa mea?

Hai man, ca n-avem 12 ani, ce naiba...

Eu nu m-am suparat, dar la ironia ta, ti-am raspuns asemanator, propunindu-ti sa descrii cum functioneaza aceasta schema.

M-ai atacat subtil, te-am atacat subtil, simplu, nu? :)

Hai sa o lasam asa, n-ajungem nicaieri si n-are sens sa ajungem sa ne ciondanim aiurea.

PEACE!

Adrian, vezi ce face acea R 41 in schema, vezi apoi cum corecteaza diferentele intre Q7 si Q10, dupa care urmeaza dubletul de prefinal+finali, npn-uri TOATE.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Este un amplificator în punte. Doar ca nu are sarcina flotanta ci alimentarea. Grounded bridge parca se numeste. Seamana de departe cu un circuit Technics.

Ca topologie globala da, asa este, dar eu vorbeam despre etajul de iesire in izolare, in contextul discutiei de aici despre curentul de bias.

Link spre comentariu

Pana la urmă se poate trage o concluzie pertinenta legata de metoda Ube versus metoda Ure :) ?

... formularea unor concluzii clare pentru userii mai puțin familiarizați cu teoria semiconductoarelor .

Exact, asta vreau si eu. Bine punctat!

Ok Marian, eu doar am plusat pentru ca ai fost in asentiment cu Thunderer, ca vezi doamne ca nu scoti nimic de la mine, am simtit un pic ironia din postul tau

Intrebarea mea n-avut nimic ascuns si nici nu a cautat asentimente. Am mai pus-o si in trecut, am si multumit pentru raspuns (cand a fost dat). Schema postata nu ma ajuta, nu e vina ta. Eu sunt din categoria alora pentru care Victor puse intrebarea de mai sus.

Din pacate asta e sectiunea forumului cu talentatii cei mai talentati.

Link spre comentariu

Daca va tot chinuiti sa reglati curentu de bias cu grebla, mai amintesc aici in subiect ca as mai avea niste cablaje de la varianta simpla zal100 disponibile in varianta THT, deci fara SMD !

As mai avea si ceva rezistente si condensatoare necesare

Deci daca cineva mai doreste sa butoneze la acest mic amplificator sa ma contacteze pe PM

IMG_20160407_131131.jpg

Link spre comentariu

Adrian, vezi ce face acea R 41 in schema, vezi apoi cum corecteaza diferentele intre Q7 si Q10, dupa care urmeaza dubletul de prefinal+finali, npn-uri TOATE.

In afară de rolul de senzor de curent , mai face ceva , destul de subtil .

Prin asimetria pe care o introduce , corectează răspunsul armonic in favoarea armonicelor pare .

Bob Carver a conceput un amplificator foarte avansat pentru epoca lui .

Phase Linear a avut și gherle ( in special cele oem făcute in Japonia ) dar 400-le și 700-le au fost best seller !

Link spre comentariu

Ptr Leco: singurul scop al R41 e să acţioneze limitatorul pe ramura negativă, mai făceau şi sovieticii aşa. Că are un rol minuscul ptr Q7 e discutabil corecţia se face cu dioda Baxendall care imită... fix ce au dezvoltat mai nou nişte canadieni cu trz prefinali încărcaţi egal colector - emitor.

Link spre comentariu

Exact, asta vreau si eu. Bine punctat!

Intrebarea mea n-avut nimic ascuns si nici nu a cautat asentimente. Am mai pus-o si in trecut, am si multumit pentru raspuns (cand a fost dat). Schema postata nu ma ajuta, nu e vina ta. Eu sunt din categoria alora pentru care Victor puse intrebarea de mai sus.

Din pacate asta e sectiunea forumului cu talentatii cei mai talentati.

Stiu man, noi am stabilit ceva cind am discutat si nu am uitat

Nu m-a deranjat deloc intrebarea, tocmai de aia am si pus schema oficiala ca sa o discutam, ma deranjase un pic interventia lui Marian, pe care am vazut-o ca o "intepatura" la adresa mea.

Si nu cred ca sint singurul care interpreteaza asa, interventia lui, dar nu mai conteaza, o lasam asa cum a picat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări