Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric simplu(darlington).

Postări Recomandate

Atata timp cat tranzistorii vor folosi siliciu ca material semiconductor bariera de potential va fi tot de 0.6V. Aceasta este o caracteristica fizica a siliciului care nu poate fi modificata.

Tocmai de aceea , un concept vechi de zeci de ani , introdus de catre cei care au fundamentat teoria amplificatoarelor audio de putere , iși păstrează valabilitatea si azi , datorită caracteristicilor fizice ale siliciului care nu pot fi modificate .

Era mai bine (teoretic ) să nu fie nevoie de acea prepolarizare ușoară a finalilor , care are drept consecință curentul C-E de mers in gol , dar pentru asta trebuia inventat un tranzistor fără tensiune de prag , ceea ce nu s-a descoperit incă ... poate niciodată .

Link spre comentariu

...care are drept consecință curentul C-E de mers in gol...

Asa si? Care-i problema daca ai cateva zeci de mA consum in gol? Pe aia cu incalzitul radiatorului am tot auzit-o obsesiv, pai daca radiatorul este atat de "bun" si "mare" incat nu se descurca cu cativa W, atunci singura utilizare pentru acel radiator este la fier vechi. La fel si cu brumul de retea cauzat de curentul de mers in gol, este inadmisibil sa ai asa ceva, si daca totusi ai atunci amplificatorul respectiv e tocmai bun de aruncat, cu maxim cateva zecimi de volt ca si riplu pe filtrare este imposibil sa ai brum de retea, nu stiu cu ce ati lucrat voi, dar eu cand testez modulele mele, duc polarizarea pana la zona optima ( cititi pe blogul meu sa vedeti unde este asta ), si nu accept altceva decat o iesire muta pe osciloscop.

PS; Am zis ca nu ma mai bag, insa prea se bate apa in piua cu probleme cel mult superficiale.

Link spre comentariu

Curentul de mers in gol , nu este neapărat o problemă (randamentul clasei AB , este un neajuns infinit mai mare decât curentul de mers in gol ).

Este un compromis ușor de tolerat .

Dar ce te faci când , intr-un circuit integrat amplificator audio de putere cu n etaje finale , fiecare având un curent de repaus și acei curenti se insumează , rezultând o putere disipată nedorită in regim static ?Vezi finalii cu 4 ieșiri in punte din radio-CD-urile auto , care au 8 etaje finale , și se incălzesc și cu volumul la minim .

Cât despre brumul de retea cauzat de curentul de mers in gol ,mărit , este evident că nu trebuie să existe (cum am mai precizat intr-un post anterior ) , dar există ( cel putin , la unele amplificatoare ), și nu la module de amplificare construite de mine ( nici nu am făcut așa ceva că nu am avut nevoie ) , sau altcineva , ci la statii de amplificare construite de FABRICĂ .

Editat de winstyle
Link spre comentariu

Era mai bine (teoretic ) să nu fie nevoie de acea prepolarizare ușoară a finalilor , care are drept consecință curentul C-E de mers in gol , dar pentru asta trebuia inventat un tranzistor fără tensiune de prag , ceea ce nu s-a descoperit incă ... poate niciodată .

Mda , există de ceva ani ( aproape 50 :) ) superdiode non switching sub diverse denumiri comerciale ( clasa AA , New Class A , SuperA etc ) care rezolvă în mod elegant această problemă .

Desigur , există și clase de funcționare combinate ( AB + B , AB + C etc ) cu aceeași scop : creșterea randamentului termic .

Link spre comentariu

Te poti juca si cu 3055, vei vedea ca in difer

Vorba aia, pt cine o facut o facultate, is cateva lucrari de laborator care fix asta te pun sa masori. :)

ASta ca sa nu se zica ca nu se face si practica.

Dar asa e, cu dogmele, cum spune Zal, in general cu cat omul stie mai putine, cu atat e mai convins ca ce stie e corect.

Link spre comentariu

Pînă de curînd în istorie Pămîntul era plat că aşa se învăţa la facultate şi n-avea nimeni voie să gîndească altfel. :aplauze

Nu mă interesează părerile voastre, le cunosc. Vă invit să nu mai jigniţi cînd vă expuneţi ideile, e lipsă de bun simţ. Dacă vă place să bîrfiţi între voi despre alţii, făceţi-o în privat. Nu mă mai miră atitudinea unor aşazişi moderatori care şi-au demonstrat calităţile în timp.

......................

Să mai vedem nişte fantasmagorii, e drept ptr clasa B, principiul e acelaşi.

f03lj.gif

Link spre comentariu

Cea mai mare minciuna e sa spui adevarul pe jumatate.

Asa ca, faceti bine si aruncati o privire asupra schemelor care corespund procedurilor de reglaj citate mai sus. Vorbim cumva de o asa-zisa configuratie deep-Darlington (o aplicatie a artificiului din articolul lui B. Oliver, pe care v-am îndemnat a-l studia)?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări