Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric simplu(darlington).

Postări Recomandate

Bun, e clar că nu mă duce capul să fac un amplif, nici cu TDA2030, aşa că poate-mi explică cineva de ce e musai să fie un anume curent de colector folosind alţi trz finali, cu alte caracteristici, în aceeaşi schemă? Că tot se vorbea de reparaţii. Să zicem arhiplictisitorul 50mA care se repetă obsesiv de 50 de ani, fără să ţină cont de trz finali folosiţi, tensiuni... etc. Parcă tehnica a evoluat de atunci, sau nu?

La amplifurile fără rez de emitor în finali... ?

...........

winstyle e normal să apară brumul de filtraj indiferent că-l interzice Dumnezeu, el îşi face de cap cînd consumul e exagerat în gol,

mai ales cînd se aleg valori ridicate de Ic, inutile în practică dar inspirate de falsa ''clasă A'' aşa cum au promovat-o japonezii în anii 80. În realitate erau amplifuri în clasă AB cu o deschidere ceva mai mare a trz finali din considerente de economie, japonezii nu împerecheau trz finali şi foloseau tot lotul.

Editat de zal
Link spre comentariu

Ideea este ca finalii să fie puțin deschiși , astfel ca in vecinătatea trecerii prin zero ,la valori instantanee absolute ale semnalului de ieșire mai mici decât tensiunea de deschidere B-E a finalilor să nu se producă acea distorsiune crossover de neracordare .

In mod normal , reglajul fin al curentului de mers in gol se realizează , paradoxal , in regim dinamic , cu generatorul de semnal si osciloscopul , până când dispare acea distorsiune crossover .

Se poate obține o formă de undă optimă fără crossover la 30 mA , 50 mA , sau mai mult ... Ideal ar fi ca acel curent de mers in gol să nu existe , dar cum nimic nu este ideal , este de preferat să se regleze la valoarea minimă la care se elimină crossover-ul .

Curentul de mers in gol , este , mai degrabă , o consecință , decât un lucru dezirabil .

Ca in vecinătatea trecerii prin zero , să existe continuitate intre semialternanța pozitivă și cea negativă (și invers) , finalii trebuie să fie mentinuți ușor deschiși ,și punctul static de functionare plasat pe o regiune liniară de pe caracteristica de transfer , pentru ca , la valori ale semnalului sub 0,6 volți , in vecinătatea trecerii prin zero , finalii să nu se blocheze și să apară acea ''pauză'' ''spațiu'' intre semialternanțe .

''Plasarea'' tranzistoarelor finale in regiunea de conductie , evident că provoacă un curent C-E prin ei , acel curent de mers in gol , nedorit , dar util .

Vechiul 50mA e noul 30mA. Eu nu stiu de ce, asa zic mesterii.

Totusi, s-o ales praful de topicul asta.

Da , s-a ales praful de topic ,iar cauza este foarte des intâlnită pe forum : orgoliul , schimburi de replici gen ''eu stiu mai multe decât tine'' ...

Link spre comentariu

Nu am scris acea explicație pentru cine știa deja ce am scris acolo ...

Faptul că acel curent de mers in gol , este un concept vechi de zeci de ani , nu inseamnă că nu mai este de actualitate .

Tranzistoarele bipolare ( de exemplu) s-au imbunătăți mult din punct de vedere calitativ , dar , fundamental , au rămas la fel . Tensiunea de deschidere a joncțiunii B-E tot in jurul valorii de 0,6 volti se găsește și azi .

Link spre comentariu

Cu metodele mai avansate creşte şi pretenţia la aparatura de reglaj şi control. În materialul de mai sus se vorbeşte de reglajul la 1W al sinusoidei, curentul de colector fiind într-adevăr o consecinţă a reglajului nu un deziderat. Cum am mai scris, se poate obţine sinusoidă perfectă şi cu 10mA (circa 500mVbe) la trz moderni de circa 100W Pd (exemplu 2SA1941/2SC5198, TIP35/36C...). Economia de curent e bună cînd e vorba de amplifuri multicanal, cu minim 5 etaje finale.

...............

Varianta cu reglajul după Ube la 1W/20kHz:

30s7c5e.jpg

Link spre comentariu

Se poate obtine si cu 5mA pt Re mari gen 0.47!

Nu spune nimeni sa reglezi la 5mA, 50mA sau la 500mA.

Spune sa alegi o valoare, care o vrei tu, dar sa o masori in final si sa te asiguri ca e relativ stabila termic!

Da, exista o valoare optima, in functie de Re pt care thd e minim, dar aia e ala poveste.

Daca reglezi dupa 0.55V nici nu ai idee cat va fi curentul. Poate fi de 5mA, poate fi de 100mA, halal precizie.

Spui tu pretentie de aparatura si control pt masurare Ic, deci implicit U pe Re dar tu pui poze cu osciloscopul.

Dar nu are rost sa continui, vorba ta cu dogmele, asa de bine te-ai autodescris....

Link spre comentariu

Nu am scris acea explicație pentru cine știa deja ce am scris acolo ...

Faptul că acel curent de mers in gol , este un concept vechi de zeci de ani , nu inseamnă că nu mai este de actualitate .

Tranzistoarele bipolare ( de exemplu) s-au imbunătăți mult din punct de vedere calitativ , dar , fundamental , au rămas la fel . Tensiunea de deschidere a joncțiunii B-E tot in jurul valorii de 0,6 volti se găsește și azi .

Atata timp cat tranzistorii vor folosi siliciu ca material semiconductor bariera de potential va fi tot de 0.6V. Aceasta este o caracteristica fizica a siliciului care nu poate fi modificata.

Link spre comentariu

Toti o dau cu practica si construitul.

Eu am facut asta inca de la laboratorul de fizica unde am masurat If in functie de Ube si temperatura pe o dioda. Lucrare de laborator cu grafic trasat pe hartie milimetrica.

Pe langa asta la tranzistor mai intra si beta, care si el variaza in functie de temperatura! Deci un tranzistor e si mai naravas.

Asadar sa imi explice cineva cum se regleaza precis dupa Vbe, cand erorile sunt imense, p[lus variatii PNP si NPN

ASta in detrimentul citirii unei tensiuni de 3-10mV pe niste rezistente de emitor, care chipurile ar fi o metoda inexacta.

O fi avand multimetrul o toleranta cam mare, dar in mod sigur e mai precisa.

Idem si rezistentele de emitor, sunt destul de precise pt scopul propus.

Evident se poate inseria un ampermetru, dar e deja prea complicat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări