Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric simplu(darlington).

Postări Recomandate

Se produce un dezechilibrul si ca nivel de reactie negativa locala, dar astea deja sunt fineturi si in acest stadiu de proiect nu are sens sa iti bati capul cu ele.

Vezi in lucrarea pusa de franzm efectul Re asupra thd si a trecerii prin zero.

Dar repet, intai se pune la punct schema, montajul, bla bla si apoi se trec la tunninguri de finete.

Bafta.

Vef, stai linistit, nu te cearat nimeni pe tine, sau cineva pe altcineva.

Spor la treaba!

Link spre comentariu

Daca se poate si nu e "off topic",am o rugaminte catre Dl.Franzm, aceea de a posta schema amplificatorului realizat in serie mica la HP de Dl.Barney Oliver;are solutii interesante ,inclusiv referitoare la trecerea prin 'zero",care pot fi adaptate si la alte amplificatoare.

Link spre comentariu

E treaba mea cîte amplifuri am făcut sau reparat şi cum le-am reglat, nu m-am lăudat obsesiv cu asta, iar cînd postez o schemă e treaba mea cum recomand reglajele. Nu m-am băgat să fac pe deşteptul prin schemele voastre, nu v-am făcut concurenţă la vînzări şi nu m-am suit în taxi cu barda în mînă să vin după voi. Aşa că nu mai deliraţi. Vedeţi-vă de lumile voastre, de proiectele voastre, închinaţi-vă la ce idoli aveţi. A fi moderatori nu vă face dumnezei. Mai bine vedeţi cum reuşiţi să mai ridicaţi forumul din şanţ.

Link spre comentariu

Iti lipseste logica, asa cum iti lipseste si in treaba cu UBE:

1 nu ai postat tu schema, a postat-o letcon, iar colegul VEF vrea sa o implementeze.

2. daca tu ai conceput o schema nu inseamna ca principiile nu se mai aplica

3. Tu ne amenintai cu razboiul, (de parca poti face ceva inafara sa te oftici).

4 daca nu suporti parerea altora te poti cara in alta parte.

5 te poti baga sa iti dai cu parerea cat timp o argumentezi si scrii ceva coerent dpdv ai ideilor.

Mai taie din ele.

Link spre comentariu

Nu vreau sa creez dispute sau alte chestii, dar eu am un amplificator la care pe ''test point-urile'' pentru reglaj asta se masoara Ube. L-am reglat la 550mV (conform spuselor lui @Zal din alt topic) si functioneaza fara probleme.

Nu va fi nici o dispută ptr că nu voi mai lua în seamă anumite persoane. Referitor la metodă, după apariţia internetului la noi, am avut plăcerea de a o descoperi şi la alţii. Nu mai amintesc o a treia metodă existentă folosită de bătrîni, empirismul ei o recomandă ca istorică. Şi mai putem imagina altele.

Iată un exemplu de la Dynaco în concordanţă cu citatul de mai sus.

2wlsjnp.jpg

A se observa că în bazele trz prefinali tensiunea e dublă, similar cu ce ar trebui ptr trz Darligton (cîte două joncţiuni b-e înseriate).

Valorile nu trebuie luate ca fiind imuabile, mici diferenţe vor exista întotdeauna, chiar în cazul unei superdiode total separate de radiator.

Editat de zal
Link spre comentariu

Important e să aplicăm orice metodă inteligent. Nu e acelaşi reglaj în aceeaşi schemă ptr trz diferiţi ca caracteristici sau producător, împerecheaţi sau nu, la tensiuni diferite... etc. Chiar şi mărimea radiatorului trebuie să ne dea de gîndit, dacă e prea mic e bine să funcţioneze reci trz în gol. Pe lîngă dezavantajul încălzirii inutile în gol, o deschidere mare a trz finali mai duce şi la scăderea efectului cond de filtraj, apare brum sesizabil în pauze. În materialul postat de miticamy ptr 2N3055 (un trz de generaţie veche şi cam puturos), se vede că pragul de 0,6V corespunde aproximativ cu 100mA Ic0/trz testat (în cc). Cu alţi trz se schimbă Ic0, fiecare îşi va lua cît îi permite construcţia. Ar trebui să considerăm o limită de bun simţ ptr clasa AB şi se poate regla mai jos cu trz împerecheaţi, chiar şi sub 0,4V, caracteristic clasei B (reamintesc vechea discuţie cu amplifurile Crown, dacă e nevoie repostez materialul).

Editat de zal
Link spre comentariu

Brum sesizabil din cauza curentului de mers in gol apare la petarzile de scheme, greseli de cablaj, cablare/bucle de masa.

Daca ale tale fac asta, refa legaturile.

In materialul respectiv se vede o variatie imensa cu temperatura.

Iar o superdioda implementata cu cap ar trebui sa tina variatia curentului in limite acceptabile. Eventual se poate chiar supracompensa asa incat la temperaturi mari curentul sa scada fata de valoarea la temperatura mica!

Daca nu face asta rezolva problema!

Dar ca sa sintetizez ce am inteles eu de la Zal:

Nu e ok sa reglam direct dupa curent. E prea simplu, e o metoda invechita de la lampi! :)

Mai bine mergem la ghici, reglam la 0.45-0.57V Vbe iar daca se incalzeste radiatorul prea tare dam mai incet.

Nu are sens sa masuram curenti, e responsabilitatea constructorului amator sa nimereasca valoarea corecta prin incercari succesive indiferent de ce piesa are in fata.

Din multitudinea de piese omul trebuie sa ghiceasca, asa cum bucatarul ghiceste ce sa aleaga din soiul de ingrediente care le are la indemana.

Cu experienta reglajele devin din ce in ce mai precise si mai rapide.

Cu asta se deosebeste constructorul amator de cel profesionist.

Sau pur si simplu reglam curentul dorit, folosim o superioda calculata/reglata corect ca variatie cu temperatura si terminam tot balciul, simplu si eficient! :)))

Un exemplu demn de urmat!
Link spre comentariu

E pacat sa reluam un meci fara miza ... problema nu era Ube , ci inca un termen al ecuatiei temperatura , care depinde intrisec de mai multe valori : contactul termic intre jonctiune si capsula ( total diferita de la producator la producator ) , intre capsula si radiator si temperatura ambianta si coeficientul de schimb termic al radiatorului cu mediul ambiant etc .

Nu cumva sunt prea multe variabile ?

In anii '70 , aceste amanunte nu contau pentru reparatori , conta doar sa mearga . Cum ?

E un amanunt prea putin important .

Va puteti da seama si singuri , in joc era lupta intre lampi si semiconductoare , iar in urma acesteia a disparut o intreaga industrie .

Exact , aia unde nu conta temperatura :) !

Despre lipsurile si erorile din manualele service( considerate de majoritatea ca fiind scrieri sfinte ) , va puteti inchipui ca nimeni nu si-a cerut scuze .

Niciodata .

Datorita lipsei de intelegere si a cunostintelor tehnice eu am fost banat in repetate randuri , iar voi nu ati priceput nimic , ba din contra , sunteti si mai prost(i)nformati :) .

Nu acuz pe nimeni de nimic , dar ca mie mi-a scazut entuziasmul de a mai prezenta adevarul celor cu mintea odihnita .

Prefer asa , fara argumente tehnice , fara discutii in contradictoriu cu cei mentionati anterior .

De aia acest forum moare putin cate putin : pentru unii a contat doar numarul de postari , numarul de like-uri , cat de multe butoane rosii au fost apasate ( dedicatie : sa le traiasca familia ) sau cine are gasca mai mare si urla la luna fara sa fie pedepsit , cu complicitatea unor useri sau moderatori rauvoitori , se stie ei .

Da , metoda Ube este aproape OK , cu conditia sa se tina cont de temperatura jonctiunii ( dar nu empiric , prin metoda pipaitului :) ) dar metoda echivalenta Ure este superioara din acest punct de vedere .

Precizez ca toate aceste ganduri sunt un simplu mesaj pentru cei ce pot gandi altfel , nu am intentionat si nu este un atac sau un raspuns oarecare catre un anume grup format din useri sau moderatori .

Pur si simplu e parerea mea , nu trebuie sa fiti de acord cu mine .

Link spre comentariu

Nici eu nu sunt de acord cu reglajul curentului de mers in gol după Ube , datorită motivelor precizate mai sus și dispersiei parametrilor ACELUIAȘI tip de tranzistor .

Deja , când ești nevoit să folosești altă pereche de tranzistoare finale in locul celor ''native'' ale amplificatorului ( in special la cele mai vechi , la care nu se găsesc tranzistoarele de putere pe piața din Romania ) , cu siguranță nu obții același curent de mers in gol , cu reglaj Ube ca la perechea ''nativă'' a amplificatorului .

Metoda Ure este superioară , pentru că nu ține cont de tipul tranzistorului , de Ube in niciun caz ...

Cât despre apariția brumului la mărirea curentului de mers in gol , are dreptate Zal . Și eu am observat același efect , și nu doar la amplificatoare ''home made'' , ci și la amplificatoare construite de fabrică

Nu ințeleg , totuși , cum poate un astfel de topic , să declanseze un conflict intre niște oameni inteligenți ( bănuiesc ; de obicei , cei nu prea inteligenti nu practică electronica , deoarece acest domeniu depășește cu mult capacitatea lor de intelegere )

Fiecare să-și regleze cum vrea amplificatoarele . Desi argumentul științific este obiectiv si nu poate fi ignorat sau contestat , totuși , nu există LEGE care să te oblige să reglezi intr-un anumit fel .

Dacă va ieși fum din finali , pentru că nu ai reglat corect curentul de mers in gol , este problema celui căruia i se intâmplă asta .

Link spre comentariu

Nu e vreun conflict, e doar o explicitare pt cei care mai citesc.

In calitate de moderator nu poti sa lasi scrisa orice aberatie tehnica fara o comentezi, evident in masura in care timpul iti permite.

Nu stiu ce amplificatoare ai studiat, dar brum nu are voie sa apara decat la petarzi.

Eu pun pariu ca Leco isi poate regla ampliful lui la 1A si tot nu o sa aiba brum.

Daca zic ca eu am incercat curenti mari pe quad, nu ma crede nimeni.

Link spre comentariu

Evident că nu trebuie să apară brum la un curent de mers in gol mare , dar , totuși , la multe amplificatoare apare .

Am obsevat asta la amplificatoarele care nu au condensatoare de filtraj de capacitate suficient de mare .

Cum le-ai mărit curentul de mers in gol peste o anumită valoare , incepe să se audă brum-ul in difuzoare .

Nu foarte pronunțat , dar deranjant .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări