Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric simplu(darlington).

Postări Recomandate

............iar reglajul PSF-ului este caracterizat de un anumit curent prin tranzistor nu de o tensiune Vbe.

Cred ca meseriasii cu multa experienta in domeniu (cum e Zal) acumulata in decursul multor ani de lucru, s-au obisnuit cu metoda reglarii dupa Vbe pt ca era mult mai usor de vizualizat pe un multimetru analogic cu ac (cum erau cele raspindite atunci) o tensiune de 400-600mV decit una de 10-30mV cit ar fi caderea de tensiune pe rezistenta de emitor.

Astazi nu mai exista aceasta limitare tehnologica si in consecinta este mai corect sa masori direct caderea de tensiune pe rezistenta de emitor si apoi sa calculezi curentul decit sa masori Vbe si sa estimezi curentul.

Este ceva de genul Calculat vs Estimat.

Link spre comentariu

Reglajul dupa Vbe tine cont doar de o singura chestie, un modelul estimativ gasit in practica, nu tine cont de caracteristicile piesei si evolutia lor cu temperatura, curentul si alte influente, gen Re.

Zal spune din burta cam care e Vbe-ul intalnit si sa reglezi din burta dupa un prag pe care el l-a gasit statistic.

Pe langa asta acel prag este neliniar, o variatie de cativa zeci de mV determina variatii bruste de curent.

Vezi capitolul jonctiune PN.

Vbe e dependent de temperatura, curent, Re, la fel si variatia curentului prin baza.

De aceea te asiguri ca acest cumul de efecte, greu de masurat si pus cap la cap dpdv al timpului duce in directia care trebuie.

Adica trnazistorul sa ramana deschis la trecerea prin zero, ca sa nu ai distorsiuni de racordare. ASta te intereseaza de fapt, ca tranzistorul sa fie in conductie in momentul trecerii prin zero.

Daca vrei mare arta, e un punct optim in care pe masura ce un tranzistor se inchide, celalalt se deschide.

E un reglaj empiric, dar care urmareste doar efectul final dorit, dar care tine cont de toate variabilele.

Vbe e doar partea a problemei, deci reglajul dupa el nu poate fi precis.

Zal nu are vreo justificare matematica/ analiza de circuit, el le stie pe toate din practica.

Dupa cum spune si dansul, dogmele sunt greu de invins, in special cele ale practicienilor.

Vezi si tu ca nu are o explicatie pt practica sa, doar ca, asa face el, si asa e mai bine. Yeah, right!

Link spre comentariu

Cum mama dracului, io nu mă bag peste nimeni la amplifurile şi schemele lor, indiferent ce aberaţii debitează din ce au înţeles ei de prin cărţile sfinte, din simplul motiv că fiecare îşi gospodăreşte cum vrea ideile şi realizările proprii şi doar cei care le folosesc au dreptul să le judece... şi alţii sînt bolnavi de şefie, trebuie să fie peste tot. Dacă vreţi război, se face. Sau mai bine vă vedeţi de schemele voastre.

Link spre comentariu

La amplificatoarele cu finali complementari, nu prea tine cu "preset Vbe" (practic nu tine generalizat), tranzistorul PNP, intotdeauna va arata intre B si E o tensiune mai MICA decit NPN.

Cel mai bine reglezi pentru raspuns armonic corect.

Link spre comentariu

Schema asta nu merită aparatură sofisticată, dar tot se obţine simetrie cu maxim 10mA cînd e făcută su simţ de răspundere. Cît despre diferenţele dintre trz complementari, polarizarea nu e strict egală, e absurd, depinde şi de producător.

Link spre comentariu

Ce razboi visezi coane Zal?

Ma injuri pe forum sau vii sa ma cauti acasa sa ma bati? Iti dau eu bani de bilet la cluj.

E forum, oamenii isi spun parerea.

Ok, cartile e naspa, practicienii masoare dupa Ube si stiu exact cat iese curentul sau cum o sa sune ampliful.

Spune aici daca esti tare in clanta cat e Ube pt maxim 10mA. Dar vezi ca atata sa iasa si in realitate, sa nu ma prind ca-s 200 sau 0, ca nu e ok.

DAca nu iese ce o sa zici?

Pe cine o sa dai vina?

ASta e argumentul principal, "cate amplifuri ai reglat?"

Pai domnule, dpmdv orice om normal are nevoie sa regleze o singura data biasul ca sa se prinda cum sta treaba.

Restul e copy-paste!

DAca omul regleaza la x mA e clar ca trnazistorul e deschis.

Prezinta-ne varianta ta, doar te dai tare in clanta, dar cand cere omul argumente nici tu nu mai stii ce sa zici, doar te ascunzi dupa vorbe de discurs.

Link spre comentariu

Copy / paste + una mica?

Am si eu o intrebare: daca cele 2 rezistente din emitoare nu-s riguros egale, conteaza? Vorbesc de toleranta de fabricatie sau o eventuala degradare in timp/functionare, nu vorbesc de valori cunoscute ca inegale (genul pus 0.47 si 0.68).

Link spre comentariu

Nu conteaza, sunt inseriate, curentul de mers in gol ( zona "A" ) va fi acelasi prin fiecare, caderile de tensiune vor fi diferite.

PS: Desi sustine o metoda de reglaj imprecisa, totusi e de inteles si frustrarea lui Zal, pana la urma este schema lui, si o polarizare dupa Vbe este grosiera si imprecisa dar este o polarizare, mie unul imi este mai clar ca oricand ca atitudinea lui nu se va schimba indiferent de ce s-ar spune pe forum, deci Zal imi cer scuze ca m-am bagat, am sa incerc sa evit sa o mai fac pe viitor.

Link spre comentariu

Putem polariza si dupa fazele lunii.

Si nu e deloc de inteles frustrarea lui Zal. E schema lui ca baza de inceput, topicul asta e proiectul altuia.

Plus ca e greu in domeniul asta sa inventezi o schema unicat, mai ales cand urmaresti acelasi concept de baza.

Daca scrii ceva iti asumi scrisele.

Nu poti scrie de metoda invechita, de dogme si povesti si sa astepti sa fii luat in serios, fara sa prezinti macar un argument in privinta asta.

Si cand lumea nu te crede, te superi si ii ameninti cu un razboi.

La subiect:

Vezi ce zice D Self pe net despre polarizarea optima, dar cum ai darlington ca finali, e mai greu sa faci asta.

Oricum nu e necesar, mai ales in proiectul asta.

In opinia mea nu e nevoie si greu vei simti diferente, decat cand esti la limita de jos, mai ales pe boxe normale.

Link spre comentariu

Cum mama dracului, io nu mă bag peste nimeni la amplifurile şi schemele lor, indiferent ce aberaţii debitează din ce au înţeles ei de prin cărţile sfinte,...

Eu îndemn la citirea cartilor sfinte dar si la folosirea tărtăcuţei din dotare. Ca doar e slobod a face acest lucru.

Link spre comentariu

Daca valoarea rezistentelor din emitoare difera, poate conta numai pe impedante foarte mici, cind amp-ul "iese" din feedback, rezultind clipping nesimetric/eventuale limitari anormale la SOA (daca etajul final are asa ceva).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări