Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric simplu(darlington).

Postări Recomandate

Este etajul care asigura majoritatea castigului in bucla deschisa ( amplificarea in tensiune ).

Adica simplist vorbind, este ceea ce-ti permite ca la intrare sa dai un semnal mic ( chiar sub 1Vrms ) si la iesire sa ai cateva zeci de volti...

In cazul schemei de pe pagina anterioara cu tranzistoarele verzi si etajul de intrare are o amplificare destul de mare, in jurul a 40x iar Vas-ul undeva in jurul a 100x.

Link spre comentariu

Curentul de mers in gol la cat ar trebui reglat

Ai tensiunile în schemă aşa cum am pictat-o acum cîţiva ani. Eu nu folosesc la nici unul din amplifurile mele metoda primitivă a curentului de repaos moştenită de la amplifurile cu lămpi. Orientativ, de la 1,2V în sus intri în clasă A cu toate problemele ei, păstrează polarizarea sub această valoare. Atenţie şi la trz folosiţi, pocnitorile crapă uşor.

Link spre comentariu

Şi cine hotărăşte ce curent e potrivit ptr trz diferiţi, tensiuni diferite şi altele? În fine, nu am de gînd să pierd vremea cu astfel de platitudini, iar pe viitor nu mai întrebaţi aşa ceva dacă aveţi în cap răspunsul şi mai ales nu mai vă chinuiţi cu scheme postate de mine.

Link spre comentariu

Tensiunea Vbe variaza mult mai mult de la tranzistor la tranzistor decit variaza comportamentul tranzistoarelor la acelasi curent de colector.

Am vazut transistoare de putere care aveau Vbe de 480mV si 510mV la acelasi curent de colector. Erau tranzistoare originale (sample-uri Onsemi) catalogate la (aproximativ) aceeasi putere.

Pe nici un site/forum strain si in nici o carte ce trateaza amplificatoarele audio de putere nu am mai gasit recomandarea ca sa se regleze curentul de repaos exclusiv pe baza la Vbe-ul tranzistorilor finali.

Nu inteleg ce-i cu atita inversunare pe tema asta.

Link spre comentariu

Reglajul curentului prin tranzistori vad ca revine periodic.

Nu sunt electronist si eu inteleg fenomenul in felul urmator:

Curentul prin tranzistor este determinat de cat de mult este deschis acel tranzistor. Pentru asta el trebuie polarizat astfel incat sa se invinga bariera de potential a materialului semiconductor din care e facut tranzistorul. Aceasta bariera de potential este o proprietate fizica a semiconductorului care nu poate fi modificata. De ce este gresita reglarea in functie de tensiune?

Link spre comentariu

De ce este gresita reglarea in functie de tensiune?

Din simplul motiv ca nimeni nu-ti poate spune cu precizie de ordinul mA, care este curentul la o anumita polarizare baza-emitor, din graficele din pdf poti cel mult estima grosier, n-ai cum sa spui ce curent ai la 550mV ( spre exemplu ) si cat ai la 560mV... In schimb masurand caderea de tensiune la bornele rezistentei din emitor, este simplu pentru orice novice sa determine cu precizie exact ce curent de colector are.

E mai clar acum?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări