Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric simplu(darlington).

Postări Recomandate

Dudi nu are cum sa te depaseasca pentru ca ideea in sine este simpla. Impedanta condensatorului este componenta rezistiva ce o pune in calea unui semnal alternativ, o poti privi ca pe o rezistenta dependenta de frecventa. Impendanta nu poate fi mai mica decat valoarea ESR-ului acelui condensator, indiferent de frecventa. Condensatorul ideeal este doar atat, un condensator fara elemente parazite, in practica exista inductanta parazita a pinilor sau chiar a armaturilor, ( exista si rezistenta parazita ), la o anumita frecventa acea inductanta parazita formeaza un circuit rezonant serie cu condensatorul si impedanta scade abrupt catre un ideeal zero ( practic valoarea esr ) de aici acel varf in jos din caracteristica prezentata de Raimond. Inainte de acea frecventa reactanta este dominata de componenta capacitiva, deci impedanta condesatorului scade o data cu cresterea frecventei, de la acea frecventa in sus caracteristica impedantei este dominata de reactanta componentei inductive asadar impendanta creste o data cu frecventa. Frecventa aia insa este destul de sus pentru ca si inductanta parazita este destul de mica.PS: Nu stiu daca acuma e mai clar pentru tine....

Link spre comentariu

Vă faceţi prea multe griji, astea erau probleme pe vremea cînd nu erau cond de capacităţi tipice decuplărilor pe alimentări şi amplifurile îi aveau doar pe ăia de filtraj, la o distanţă destul de mare de placă. Lipeai pe placă o sărăcie de cond caramea de zeci de nF şi gata, dispărea sfîrîitul enervant. Azi cînd fiecare etaj are cond lui nu ar mai fi probleme decît dacă totul e conceput greşit.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

In cele din urma am terminat si eu modulele. Maine urmeaza sa fac proba, am gasit 2 rezistente de 50ohm/100W fiecare prin cutiile cu piese. Sunt bune pentru alimentarea modulului prima data cand reglez biasul? Sau au puterea prea mare? Cum le conectez? Una pe railul negativ si cealalta pe railul pozitiv? Deasemenea mai am cateva de 12 ohm/10W, as putea sa inseriez una de 50ohm si una de 12 ohm, astfel as avea un curent mai mic la alimentarea amp-ului. Cum ar fi mai bine? 

post-211087-0-52215200-1456509583_thumb.jpg

post-211087-0-81125600-1456509591_thumb.jpg

Link spre comentariu

Merge şi cu rezistenţe pe alimentări, dar de putere mică pe post de siguranţe în caz de probleme. Adică un sfert de watt, juma de watt, nu 100W că nu mai afli în veci de vre-un scurt. Io vă tot zic de becuri de 24V/2W auto, sau cele cu filet de 26V/0,1A de pe vremuri, că sînt mai bune, pur şi simplu luminează la apariţia unui curent mare şi limitează tensiunea pe montaj.

Link spre comentariu

Ok, o sa pun cate una de 50ohm/100W pe fiecare rail de alimentare. Am masurat rezistenta colector-radiator la tranzistorii de putere care sunt monati pe radiator, este de 10-11Mohm. Vaseliina siliconica pun dupa ce reglez modulele. Dupa ce am terminat de lipit toate piesele, am pensulat cablajul cu alcool izopropilic pt curatare, de acolo si aspectul mai mat. Se pare ca mai rau am facut, acesta a dizolvat sacazul, si a format o pelicula mata pe cablaj si piese, sper sa nu influenteze cumva negativ functionarea.Becurile auto de 5W ar merge?(am mai multe de 12V, le inseriez 2 bucati) De 2W nu am, sunt becurile din bord cumva?Cele de 26V, sunt cele din vechiile instalatii de pom?

Link spre comentariu

Merge şi cu becuri de 5W, dar se vor aprinde la un curent cam mare (ele consumă peste 400mA).

Da cele de 2W sînt becurile din bord la camioane, se mai găseau şi în lămpile de semnalizare industriale cu trafo 220/24V. Merg orice becuri cu consum în jur de 100mA, dacă au tensiunea mai mică se înseriază. Atenţie la izolaţie.

.................

10-11MOhmi între traz şi radiator, bănuiesc că valoarea asta rezultă după legarea montajului la alimentare şi masă, cît şi a radiatorului, adică se încarcă cond de filtraj din ohmmetru. Dacă ai valoarea asta cu radiatorul izolat de masă nu e bine. Ai pus foi de mică şi vaselină?

..........

Nu are nimic sacîzul albit de spirt, alcool. Ptr luciu foloseşte acetonă, nu alcool.

Editat de zal
Link spre comentariu

O lampa de semnalizare cred ca am, o sa caut. Valoarea masurata de 11Mohm am obtinut o masurand astfel: fara alimentare, mica montata la fiecare tranz., montajul exact asa cum arata in poza. Un fir de la ap de masura pus pe radiator, si celalalt fir, pe rand, la fiecare colector ai tranzistorilor de putere.(unde e lipit pe cablaj) Am vrut sa verific daca tr. sunt izolati fata de radiator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări