Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric simplu(darlington).

Letcon

Postări Recomandate

Exact cum se pun diodele peste stabilizatoarele LM, diode ce protejeaza impotriva "intoarcerii" tensiunii de la iesire catre intrare prin stabilizator, distrugindu-l in lipsa acelei diode.

Mai exemplificat, cu o poza, daca in situatia unui scurtcircuit pe capacitorul C1, dioda D1 protejeaza 7815, de tensiunea ce ar ramine pe condensatocul C3, astfel incit intre iesirea si intrarea lui 7815, nu avem mai mult de 0,7V, 0,7V care sint Vfav pe dioda D1, in situatla in care avem regim de lucru normal de stabilizator serie sensuul curentului fiind intrare>iesire, dioda D1, nu are niciun rol.

Asemeni si la partea negativa, unde la un scurt accidental pe C2, dioda D2 protejeaza 7915 de tensiunea inversa iesire>intrare stocata in C4, caderea maxima pe 7915 fiind tot de maxim 0.7V.

Posted Image

Link spre comentariu

Fiind simplu sunt sanse mai mari sa sune si bine. Amplificatoarele complexe au boala de a nu putea fi perfect stapanite practic si sa iti livreze un sunet sec si obositor. La ureche nu stii niciodata daca o schema stufoasa va suna placut.

Link spre comentariu

Nu m-as fi gandit niciodata ca sunetul poate fi caracterizat prin asemenea atribute: "sec si obositor". Sec este vinul, iar obositor e sapatul la camp, in nici un caz sunetul.

Link spre comentariu

Nu m-as fi gandit niciodata ca sunetul poate fi caracterizat prin asemenea atribute: "sec si obositor". Sec este vinul, iar obositor e sapatul la camp, in nici un caz sunetul.

Nu m-as fi gandit niciodata ca vinul este sec, eu nepunand gram de alcool in gura, iar la camp n-am sapat niciodata , nu stiam ca poate fi obositor. Ce sa-i faci, fiecare se pricepe acolo unde are experienta de-o viata.

Link spre comentariu

Nu strică să le încerci pe toate în viaţă. :)

..............

Încet încet se dezvoltă un subiect cum ar fi trebuit să fie cele mai multe de la rubrica asta. Rezultatele simulărilor sînt promiţătoare, aştept totuşi şi o confirmare practică, un modul mono e suficient ptr probe.

Spor la treabă!

Link spre comentariu

Fara filtrul ala RCD, singura chestie care se schimba este rejectia sursei:

Fara filtru:  - cu semnal simetric: 80 dB  - cu semnal asimetric:  48 dB Cu filtru RCD:  - cu semnal simetrtic: 111 dB  - cu semnal asimetric:  77 dB

* semnalul simetric este riplul produs de sursa de alimentare iar cel asimetric sint parazitii venitii din alte parti.

Link spre comentariu

Ca tot spunea cineva de stabilizarea alimentarii diferentialelor , aruncati o privire la amplificatorul Lanzar . Dudi , daca ai timp simuleaza-o , te rog , si pe asta . Practic , schema e identica cu cea modificata si simulata de tine cu exceptia a ceea ce am precizat mai sus . ----------Sper sa nu se mai agite cineva ca am intervenit aiurea si cu alta schema.

Link spre comentariu

Sa stii ca, conteaza si ce tranzistoare pui. Le-ai folosit exact pe cele din schema ? Daca nu, pe care ? Ma cam indoiesc ca ai pus 2SC4793 si 2SA1837, ca nu prea se gasesc.

Oricum, schema e foarte asemanatoare. Zenerul ala face cam ce face si filtrul meu RCD. Nu ar trebui sa fie mari diferente de calitate. Dar poate ii trag o simulare....

Link spre comentariu

Asta ar fi varianta finala(cel putin pentru mine) :

post-221290-0-48126700-1447434045_thumb.jpg

Simuleaz-o asa:

VT5 si VT6 - MJE340/MJE350

VT8 si VT9 - MJE15030/MJE15031

C9 si C11 - 100uF ( sa le pui cum ar trebui , cu plusurile in comun ca sa fie un bipolar) 

In rest toate la locul lor . Alimentarea o alegi tu sau poti alimenta la diferite tensiuni ,idem si pentru sarcina .

P.S : Nu l-am probat cu piesele de mai sus ,dar pe alea as vrea sa le folosesc .  Ajusteaza putin legaturile la superdioda (defapt la semireglabil) .

Link spre comentariu

Incercati ,daca se poate,o simulare la schema #62,cu conexiune "folded cascode",colectorul lui Q2(Q5) in emitorul lui Q5(Q6),ca in #54,reducand R13,16, la 39 ohm,si o modificare a corectiei -condensatorul dintre B-C Q5(Q6) inlocuit cu un grup serie 33pf +220pf,cu o rezistenta de 1kohm la masa,33pf in baza ,eliminand C8,C9,verificand si stabilitatea.

Multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări