Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric simplu(darlington).

Postări Recomandate

Vizitator Dorin Iordache_235237

Multumesc mult pentru ajutor! Chiar daca nu am reusit sa vad nici pic de crossover distortion sunt partial convins ca amplificatorul lucreaza cum trebuie in final. Am facut si ceva masuratori sa vad cat de bine imi functioneaza superdioda ( se pare ca destul de bine). Urmatoarea parte o sa fie sa trec sa fac ceva masuratori mai detaliate (intermodulatie si o sa vad ce altceva o sa mai pot face). Intre timp o sa incep sa fac si preamplificatorul prevazut cu toate filtrele pentru reglajele folosite in mod normal pentru amplificatoare de chitara. O sa folosesc optocoupler nsl-32sr3 in loc de rezistoare in filtre si o sa le controlez folosind un microcontroller (atmel sau pic). O sa dechid un topic nou in caz ca voi mai avea nevoie de ajutor.

Multumesc inca o data pentru ajutor!

Link spre comentariu
Vizitator Dorin Iordache_235237

Pai toate efectele asupra sunetului original al chitarii vor fi adaugate in partea de pre-amp. Poate o sa ma folosesc de reteaua de feedback a amplificatorului de putere sa ii modific gain-ul intr-o oarecare limita pentru a introduce putin clipping( destul de cautat de chitaristii rock). Desigur asta se poate face si daca o sa ii cresc semnalul de intrare peste 1v RMS. Oricum...am obtat pentru un amplficator de putere care sa aiba un sunet curat pentru a putea fi folosit cu mai multe tipuri de chitara( clasica, electrica, bass etc), intrucat pentru fiecare se asteapta un sunet diferit dpdv al distorsiunilor.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Intrebare care care are legatura intr-un fel tot cu ampliful asta, dar poate fi considerata si generala pt orice amplif:

Am posibilitatea sa pun foarte usor cate un cond 100nF ceramic de decuplare exact in colectorul la fiecare final (am mai multi finali in paralel). Ce ziceti o fi o treaba buna ? Utila sau inutila ?

Link spre comentariu

Teoretic utila, practic ramane de vazut daca in loc sa scada impedanta locala la frecvente inalte nu cumva formeaza circuite rezonante LC care sa faca exact contrariul.Foarte greu de prezis realitatea. Singura confirmare vine de la observatiile cu aparatura de masura si analiza specifica. 100nF sunt ok, 1uF de ex. deja devine riscant fara sa fie amortizat cu un pad rezistiv. Coboara spre 10nF si riscurile scad.

Link spre comentariu

Exact, pentru ca sunt riscanti. Sunt foarte multe cazurile in care din cauza impedantei extrem de scazute, declanseaza rezonante, mai ales ceramicii. Cei de 100nF , plastic, sunt relativ de partea sigura a lucrurilor, merg  pusi, dar chiar si un 22nF poate fi util fara sa cauzeze alte belele. Eu daca as pune la fiecare final in parte cate un C, l-as pune de 22nF-47nF, adica suma totala a lor sa nu sara de 100nF. Ideea e sa nu ai o impedanta de zeci sau sute de ohm in zona Mhz acolo unde se joaca stabilitatea dar o impedanta de 1ohm este arhisuficient de scazuta si nici nu face pe nebuna. In niciun caz nu e potrivita o impedanta de 10mohm sau mai mica.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

E complicat. De unde sa stiu eu ce impedanta au conzii pe care ii pun....

Nustiu ce sa fac, sa pun cate 22n in fiecare colector sau sa pun un 100n la intrarea alimentarii ?

Ce mai conteaza?

Oricum diferentele, daca exista, vor fi atit de subtile incit pot fi sesizate doar cu aparate de masura (daca nu luam in calcul si efectul placebo...)

PS: mai urmeaza ca cei cu urechi de liliac sa posteze si sa spuna ca efectul este foarte sesizabil si numai surzii nu-l percep.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Dudi este vorba despre reactanta conzilor la o frecventa data ( asta presupunand ca ESR-ul la asemenea conzi este suficient de mic incat sa fie ignorat ), si aia poate fi usor calculata 6,28FC.

Sunt insa si eu de acord cu Sesebe, influentele daca exista, nu se simt urechiometric, nu au cum.

Link spre comentariu

La ureche in niciun caz nu se vor auzi diferente decat daca avem oscilatii serioase care sa se lase cu efecte pana in banda audio. Mai degraba este vorba, asa cum am subliniat si mai sus, despre stabilitatea montajului, mai ales la fenomene tranzitorii. Mergi relaxat pe cate un condensator de 47nF, din plastic, la o tensiune cat mai apropiata de cea a alimentarii , langa fiecare tranzistor de putere si n-o sa ai probleme, o sa ai numai de castigat. Evita conzii ceramici la tensiuni foarte mari....odata ca acestora le coboara ESR-ul mult mai jos ca cei de plastic la 63V de ex, plus ca au capsula mai mare, mai incomod de folosit iar la final sa nu uitam si de pret. Factorul economic conteaza si el foarte mult. Ideea e ca vei cobori impedanta din zona zecilor, poate sutelor de ohm, undeva spre un ohm, asa incat sa obtii si o stabilitate sporita dar nici sa te duci catre oscilatii sau chiar rezonante nedorite.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări