Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric simplu(darlington).

Postări Recomandate

Ca tot veni vorba de pasta siliconica , nu folositi la amplificatoare de-asta din poza de mai jos , unde finalii trebuie izolati de radiator .

Posted Image54863003_1_1000x700_pasta-termoconductoare-halnziye-hy650-gold-iasi.jpg

Cel mai bine , puneti din aia alba si nu o sa aveti probleme .

Un amplificator bine pus la punct , cu superdioda care lucreaza bine , nu ar trebui sa puna problema stabilizarii intregului montaj . In secunda 2 ar trebui sa fie stabil , nu sa astepti 2 zile si sa constati treaba asta . Iti spun astea din practica ... Am facut si eu ceva asemanator si nu am treaba mai ales cu bias-ul care ramane nemiscat indiferent de variatiile de temperatura . Bine , acum sa nu-ti inchipui ca la peste 80 de grade ramane lafel , nu cred ca se incalzeste foarte tare , sa zic undeva la 60 de grade max. (unde mai poti tine mana pe radiator) .

Eu unul nu as alimenta acel amplificator la mai mult de +/-35Vcc indiferent de orice modificare ai face la el . Pentru inceput ai putea sa micsorezi tensiunea de alimentare pana in +/-37Vcc si reia masuratorile ...

In ultimul timp numai pasta din asta cu pulbere metalica am folosit pt ca am mai multa si am zis sa o folosesc cumva. Am vreo 2 amplifuri care merg cu pasta de cpu de 2 ani .Pe scala de 20Mohmi nu arata nimic. Pot pune si poze cu masuratori. Unele procesoare au montate pe ele componente smd iar pasta balteste pe ele si nu se intampla nimic. Posted Image[/url] Editat de mihaitza1985
Link spre comentariu

Incearca sa pui Arctic Silver AS5, sa imi zici rezultatul, daca ajunge pasta pe vre-o componenta.

Eu nu pun pasta sa ajunga pe componente dar ai vazut cand desfaci un calculator/laptop  cu pasta din fabrica. Chiar o sa fac un test cu un tranzistor TO247 sa zicem cu foita de mica unsa pe ambele fete cu pasta cu pulbere metalica pe un radiator. Intre colector si radiator o sa aplic 230Vac si 300DC inseriat cu un bec pt limitarea curentului in caz de scurt. Nu va contrazic, doar am testat practic pe amplif-uri max +/- 55V  de aproximativ 2ani.

Editat de mihaitza1985
Link spre comentariu

Cel mai probabil o sa masori o rezistenta foarte mare - infinita si asa o sa se intimple in sute de cazuri, dar este suficient ca sa faca scurt scurt cind ti-e lumea mai draga si sa arda piese de citeva milioane, si, pe urma, nu o sa mai sustii atita ca n-are nimic pasta.

Eventual nici nu o sa-ti dai seama ca din cauza asta s-a ars placa.

Iti urez succes, nu la testul cu pasta, ci cu montajele tale.

Link spre comentariu

Proba cum se face? Se seteaza multimetrul pe rezistanta, domeniul Mohm si se masoara intre colector si radiator?

Cu un megohmmetru la care se poate seta tensiunea de lucru conform specificatiei pastei sau a izolatorilor (foita, bucsa). În lipsa se poate încerca ca la #681, dar cu izolare galvanica fata de retea si protectie (rezistor de limitare a curentului, siguranta, etc.). Tensiunea la bornele multimetrului e mult prea mica, atât fata de tensiunea de lucru al amplificatorului cât si fata de eventuale supratensiuni accidentale care apar în timpul functionarii amplificatorului.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Chiar eram curios cu treaba asta cu pasta termica si am testat si io o pasta facuta de AOS Thermal Compounds . In 2 moduri . Testerele la multimetru foarte aproape unu de altu infipte chiar in borcanu cu vaselina si altu care spune ADEVARUL . Test la 2530 V (2.5 Kv). => rezistenta infinita si curent 0 la 2.5 Kv

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări