Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric simplu(darlington).

Postări Recomandate

Mda, rezolvai problema cu bias-ul, a fost o punte de fludor intre doi craci la superdioda, dar o punte atat de nenorocita ca n-am vazut-o decat cu microscopul cu camera video!!!!

Chiar in momentul asta ascult in varianta stereo si bineinteles ca se aude bine, daca se auzea bine numai cu un modul , ma gandesc ca n-are cum sa se auda mai rau cu doua!! :)

Acum pregatesc sculele pentru masuratori si cu voia Domnului maine o sa aveti poze cu bune si cu rele fara nici un fel de ascunzisuri!!!

Eu unul ma arat interesat si curios!

Nu stiu decit de asta:

http://www.douglas-self.com/ampins/books/apad.htm

si eu sunt la fel de interesat si curios, asteptam detalii.

Link spre comentariu

Ce ziceti de metoda propusa de taica Self (diferentierea semnalului trapta)?

Cred ca aici este explicata: 

Posted Image

............dar se refera la metoda de vizualizare a rezultatului nu neaparat la o metoda diferita de testare a unui amplificator.

Eu vreau sa propun o metoda de testare relativ noua sau mai putin utilizata dar deocamdata trebuie sa desenez si schema pt a fi inteleasa cit mai usor.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Am facut testele, acum astept sa se uploadeze pozele si revin cu explicatii. Imi sunteti datori doua rezistente de 0,33ohmi/5W, :wretre  am reusit sa le afum la testul cu dreptunghiular la 4 ohmi :41. Si ca o concluzie, da domnule, NJW-urile chiar sunt originali, daca am afumat rezistentele de emitor si finalii n-au nici pe dracu. Au inceput sa-mi placa tranzistorii astia....

Sursa in comutatie folosita pentru alimentare si tensiunile debitate:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Kiturile asamblate si pregatite de teste:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Sarcina artificiala de 8 ohmi si valoarea ei masurata:

Posted Image

Tensiunea de offset, masurata cu multimetru TrueRMS, cu intrarea amplificatorului in gol si sarcina dummy -load de 8 ohmi conectata:

Posted Image

Posted Image

Riplul tensiunii de alimentare a SMPS-ului masurat la iesirea amplificatorului cu sarcina conectata:

Posted Image

Forma de unda a riplului alimentarii vizualizata pe osciloscop, precum si pozitia comutatorului VOLTS/DIV:

Posted Image

Posted Image

Forma de unda semnalului sinusoidal cu frecventa de 10 kHz si amplitudine 1VRMS, aplicat la intrarea amplificatorului, pe canalul 1 al osciloscopului. Se observa suprapunerea riplului alimentarii penste semnalul de intrare, probabil prin reactia negativa:

Posted Image

Posted Image

Forma de unda la iesirea amplificatorului, se poate observa inca prezenta riplului, dar atenuat fata de intrare:

Posted Image

Tensiunea RMS la iesirea amplificatorului, masurata pe dummy-load de 8,4 ohmi:

Posted Image

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Conexiunile sondelor la intrarea si iesirea amplificatorului:

Posted Image

Posted Image

Sinusoida inainte de clip si in clipping:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Forma de unda si amplitudinea RMS a semnalului dreptunghiular aplicat imediat sub limita de clipping, practic am reglat amplitudinea semnalului sinusoidal la intrare pentru a obtine o sinusoida pura la iesire, fara artefactele ce apar in clipping (amplificarea a fost reglata direct din generator acesta fiind cuplat direct la intrarea amplificatorului, fara potentiometru de volum intermediar):

Posted Image

Posted Image

Timpul de scadere:

Posted Image

Timpul de crestere:

Posted Image

Posted Image

Calculati va rog Slew Rate, eu m-am abtinut, am vrut doar sa prezint faptele si atat.

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Poza cu pozitia divizorul de pe sonda canalului 2, legata pe dummy-load la iesirea amplificatorului, sa nu fiu acuzat ulterior de manarii sau mai stiu eu ce:

Posted Image

Valoarea rezistentei dummy-load, pentru sarcina de 4 ohmi:

Posted Image

Formele de unda, pozitia comutatoarelor la osciloscop si tensiunea RMS pe sarcina de 4 ohmi la limita clipping-ului:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Semnale pana la si cu clipping-ul activat:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Semnalele sinusoidale intrare-iesire suprapuse (CH1 si CH2), precum si pozitia butoanelor:

Posted Image

Posted Image

Timpii de scadere si crestere pe sarcina de 4 ohmi:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Calculati va rog slew rate dupa cum doriti dvs.

Pai ca sa calculam SR-ul trebuie sa stim ce valoare are diviziunea pe orizontala si pe verticala.

Pai baza de timp e la 10uS(microsecunde) si amplitudinea la 2V/DIV, se vede si in pozele cu butoanele. :)

Imi pare rau ca nu am osciloscop digital, s-ar fi vazut mult mai frumos trasele de pe ecran, dar asta e, ne descurcam cu ce avem.

Deci cine imi da doua rezistente?? Ca n-as face comanda la TME doar pt atat... :rade:

Inca o chestie interesanta, riplul alimentarii apare la iesire doar la inceput, cand amplificatorul este "rece", dupa ce se "incalzeste" nu mai apare nimic pe osciloscop...

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări