Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric simplu(darlington).

Postări Recomandate

O sa incerc cu radiatorul pe care-l am acum, daca se dovedeste ca e prea mic, o sa am in vedere acizitionarea altuia, a unui filtru EMI, si a unui potentiometru logarithmic. Deocamdata am de 100K linear, pentru proba ma gandesc ca merge. Care ar fi diferentele intre logarithmic/linear si un potentiometru de 20k/100K? De fapt cum stabiliti valoarea potentiometrului?

Link spre comentariu

Păi, la modul simplist, logaritmic e ptr volum, liniar e ptr ton sau altceva, dar mai sînt şi excepţii după modul de folosire sau schemă.

Valoarea trebuie să fie mai mare decît impedanţa sursei de semnal şi a intrării în amplif. Să zicem că ampliful are 47k la intrare, atunci unul de minim 100k merge bine. Nu trebuie nici exagerat, cu valori de 1M sau mai sus.

Link spre comentariu

Nu cred ca sint surse de semnal care sa moara cu 47K....

Problema cu potentiometrul este ca, cu cat este mai mare apare o atenuare pe inalte. Potentiometrul formeaza un filtru cu restul pieselor de pe intrare, iar cea mai mare atenuare e atunci cand potentiometrul e la jumatea valorii lui. Nustiu sa iti zic cum se calculeaza pt ca eu folosesc simulatorul la calculele "de jos". Aici te poate ajuta Raimond, ca de la el am invatat si eu chestia asta.

Cateva variante de potentiometru si atenuarile pe care le introduce la 20KHz (pentru amplif ZAL100V2):

- 10K : 0,03 dB

- 20K : 0,07 dB

- 50K : 0,2 dB

- 100K : 0,4 dB

Pentru volum trebuie logaritmic ca sa poti sa reglezi mai fin la nivele mai mici si pentru ca urechea e logaritmica. Nu se intampla nimic daca pui liniar doar ca pe la sfarsitul cursei, cand invarti de el o sa ti se para ca invarti degeaba ca tot nu mai creste volumul. Logaritmicul e mai natural.

Link spre comentariu

Nu cred ca sint surse de semnal care sa moara cu 47K....

Problema cu potentiometrul este ca, cu cat este mai mare apare o atenuare pe inalte. Potentiometrul formeaza un filtru cu restul pieselor de pe intrare, iar cea mai mare atenuare e atunci cand potentiometrul e la jumatea valorii lui. Nustiu sa iti zic cum se calculeaza pt ca eu folosesc simulatorul la calculele "de jos". Aici te poate ajuta Raimond, ca de la el am invatat si eu chestia asta.

Cateva variante de potentiometru si atenuarile pe care le introduce la 20KHz (pentru amplif ZAL100V2):

- 10K : 0,03 dB

- 20K : 0,07 dB

- 50K : 0,2 dB

- 100K : 0,4 dB

Pentru volum trebuie logaritmic ca sa poti sa reglezi mai fin la nivele mai mici si pentru ca urechea e logaritmica. Nu se intampla nimic daca pui liniar doar ca pe la sfarsitul cursei, cand invarti de el o sa ti se para ca invarti degeaba ca tot nu mai creste volumul. Logaritmicul e mai natural.

Perfect de acord cu logaritmicul, cit despre atenuarea inaltelor...chiar vreau sa cunosc si eu omul ala care sesizeaza atenuarea de 0,4dB la 20KHz.

Lasam la o parte faptul ca nimeni (aproape nimeni ca sa nu iscam controverse si pe tema asta) nu mai aude la virsta adulta pina la 20KHz si de fapt atenuarea ce trebuie sesizata este pt o frecventa de 14-16KHz iar la 14-16KHz atenuarea este mai mica de 0.4dB, chiar si 0.4dB este gde crezut ca este sesizabil.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Perfect de acord cu logaritmicul, cit despre atenuarea inaltelor...chiar vreau sa cunosc si eu omul ala care sesizeaza atenuarea de 0,4dB la 20KHz.

Lasam la o parte faptul ca nimeni (aproape nimeni ca sa nu iscam controverse si pe tema asta) nu mai aude la virsta adulta pina la 20KHz si de fapt atenuarea ce trebuie sesizata este pt o frecventa de 14-16KHz iar la 14-16KHz atenuarea este mai mica de 0.4dB, chiar si 0.4dB este gde crezut ca este sesizabil.

Pe aici exista cineva care auzea diferente de 0,5dB.

Link spre comentariu

Mna ca io reglai si bias-urile la ambele module plus ceva teste cu sunet. Mie unul mi se pare ca suna chiar mai bine amplificatorul asta chiar si decat celebrul apex a33. Testele de auditie s-au facut in conditii identice, aceeasi camera, aceleasi boxe, aceeasi amplasare a boxelor in camera, aceeasi sursa de semnal, aceeasi melodie, aceleasi cabluri si de semnal si de boxe si bineinteles ca aceeasi lungime. Singura diferenta e ca acum sunt cam racit si am urechile partial infundate. :rade: (precizarile le-am facut pt audiofilii carcotasi)

Oricum zgomot zero, asta e clar... Boxele de "proba" sunt ceva in genul celor ale lui Leco, cu cate doua difuzoare de 12 inchi pe boxa si chiar cu capul in palnie n-am auzit dram de brum.  Maine o sa cobor din pod celelalte full-range-uri ale mele cu difuri de 15 toli sa vad daca prind ceva zgomot in alea.

Poze nu mai am rabdare sa pun, ma simt ca dracu' de la raceala asta nenorocita. De acu sunt nerabdator sa vad maine cum arata totul pe osciloscop. SMPS-ul a cobor cu ambele kituri la maxim de la 37,9V la 36,3 , destul de bine zic eu!!! Radiatoarele reci, reci, chiar si la maxim!!! Bine ca eu ce-am probat pana acum a fost cu boxe de 8 ohmi, ca asa le am eu. Maine o sa-i pun dummy load de 4 ohmi sa vad ce zic radiatoarele.

Cam atat pentru azi! Multumesc pentru atentie si sa auzim numai de bine!!!

Link spre comentariu

O sa incerc maine in functie de cum ajung acasa sa fac oscilograme de tot felul, sunt curios daca o sa fie vizibil rise and fall time pe osciloscopul meu analogic... Teoretic ar trebui sa da, practic oi trai si oi vedea...

Ai cumva doua baze de timp si/sau lupa de timp? Probabil ca nu....dar era mai simplu....

Regleaza nivelul de intrare in amplif la limita de cliping (putin sub) si apoi incearca sa sincronizezi osciloscopul la limita de jos a semnalului si faci zoom pe timp cit sa se poata citi corect rise time-ul pt un semnal la limita de cliping, vizibila amplitudinea  completa pe ecran.

PS:    FRECVENTA semnalului dreptunghiular chiar nu conteaza deloc (prin metoda asta si cu osciloscop analogic) daca generatorul are rise time independent de frecventa si mult sub cel al amplificatorului (unul de calitate se incadreaza cu usurinta)

si eu sint curios ce slewrate a iesit.

pt mine condesatorii de compensare B-C la prefinali (si pe unde or mai fi) mi se par mult prea mari, cel putin dupa gusturilor mele.

PPS: ceva poze ne arati?

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări