Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric simplu(darlington).

Postări Recomandate

Si totul ca sa nu pui 2 zennere de 27V si 2 rezistente de 1-1,5K/0,5W+o eventuala ajustare a valorii rezistentelor ce alimenteaza diferentialele, prin care sa treaca un curent de 2mA...

Link spre comentariu

Nu poti pleca de la premisa ca impui beneficiarului sa asculte amplificatorul la volum redus ca sa nu disipe prea mult pe finali, in fond chiar nu ai cum sa stii la ce regim va fi supus amplificatorul respectiv dupa asamblare, de-a lungul vietii sale. Trebuie deci sa fii prevazator si sa accepti disipatia mare si sa o tratezi ca atare. La 37V alimentare VAS ( atat inteleg ca este alimentarea originala ) si 47V alimentare etaj final, ai 10V diferenta pe etajul final, cu alimentarea aia la VAS, ai prin finali un curent mediu de minim 2A, poate 2,5, ceea ce inseamna o disipatie suplimentara de 20-25W pe fiecare ramura, comparat asta cu disipatia tipica de 30-40W a unui amplificator de 100W/4R, puterea suplimentara este totusi semnificativa deci radiator necesar mult mai mare, si ai putea avea probleme si la SOA. Daca randamentul insa nu este o problema si se detine radiator suficient de mare atunci de acord, solutia poate fi folosita.

Cat despre tensiunea vazuta de finali, presupunand alimentare VAS 37V pe ramura si etaj final 47V pe ramura, si daca ignoram caderile pe tranzistor si rezistenta din emitor, atunci tranzistorul de pe ramura blocata pe semialternanta respectiva va vedea un varf maxim posibil de 47+37, adica 84V. In practica este mai putin pentru ca VAS nu poate duce baza la 37V, apoi tranzistorul are o cadere semnificativa si inevitabila pe jonctiunea baza-emitor, plus pe rezistenta serie din emitor iarasi ai ceva tensiune de varf la curentul de varf maxim estimat, deci cei 37V ar putea fi mai putin de atat cu cativa V, insa as zice ca se poate miza pe un 75-80V varf vazut de finalul blocat.

Dudi eu am mai spus-o si intr-o postare anterioara, mie imi place ce ati facut si tu si Maxente, simplu si placut din punct de vedere estetic, si fireste si functional, adica ati obtinut fix ceea ce v-ati propus, nu cred ca cineva isi poate dori mai mult.

Link spre comentariu

Se poate folosi un stabilizator de tensiune, ca la un amplificator primitiv cum ar fi NAP250. Ofera si oarece protectie. Schema trebuie putin adaptata pt semireglabili ceva mai pamântesti (adica defectabili)

Daca fac ce a propus domnul franzm atunci am stabilitate pe alimentare nu? As castiga pe partea de stabilitate si as pierde un pic la temperatura radiatorului? Vad bine acest lucru? Si atunci ramane totul original fara nici o modificare.

Link spre comentariu

Aia mi s-ar parea o nemernicie, plus ca se bate cap in cap cu conceptul de simplitate.

Finalul trebuie sa se satureze, altfel costul acestei "imbunatatiri" cere un radiator mai mare, deci mai scump si mai complicat!

Un filtraj amarat cu RC e suficient, pui o rezistenta chioara si urechiometric ampliful tot bine merge.

Faptul ca variaza curentul prin generatorul de curent constant nu e o problema f grava.

Compoensezi totul pentru cel mai rau caz si gata, iar pentru disipare idem, reduci curentul in functie de alimentare.

Merge destul de bine si asa, daca asta e filozifia, iar daca e musai te bagi la stabilizare.

Ai putea sa lasi tot rezistenta dar sa faci o sursa separata pt Vas, dar asta iar se bate cap in cap cu idea de simplitate...

Totusi nu vad de ce atata ura pe sursa de curent, 2 tranzistori si o rezistenta in plus, dar daca asta se vrea, hai sa gasim cea mai buna solutie.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Daca fac ce a propus domnul franzm atunci am stabilitate pe alimentare nu? As castiga pe partea de stabilitate si as pierde un pic la temperatura radiatorului? Vad bine acest lucru? Si atunci ramane totul original fara nici o modificare.

Cu sursa gen NAP 250 impusti si iepurele pt protectie,calibrind curentul debitat de sursa,are reglaje pt asa ceva,in cazul unui consum exagerat se blocheaza sursa,nu este o protectie 100% dar este ceva......Ce tin minte din amintiri,am clonat la greu acel amp Naim,prin anii 90.Reglajul curentului debitat de sursa trebuie astfel facut incit ampul sa nu se "inece " pe bas ,atunci cind ampul consuma mult curent. Editat de viobio
Link spre comentariu

Eu cred ca ar merge si cu LM334 configurat ca in poza 13 si inseriat si cu o rezistenta de 4k7. Este si foarte ieftin si nici nu ar consuma prea mult spatiu pe placa.

Este o sursa de curent in 2 puncte deci se poate folosi si la diferentialul de sus sus la cel de jos.

Chiar daca este de numai 40V totusi cit timp nu apare o defectiune, tensiunea la bornele ei (sursei de curent) nu va atinge 40V la o alimentare de +/-40V mai ales daca se mai pune si o resistenta in seria cu ea.

Link spre comentariu

Simplu, ajungind condensatori de 10uF dupa zenner, strapat cu un SMD de 100nF...

Recomand zenner de 27V/1,3W si rezistenta de limitare de 1,5kOhmi, urmind de ajustat valoarea rezistentelor de dupa stabilizator pentru a avea curentul dorit pe bratul diferential al fiecarei structuri.

post-175406-0-71276100-1452280703_thumb.jpg

Link spre comentariu

De ce nu înseriati niste diode zener în colectoarele tranzistoarelor din diferential? Eventual suntate cu un mic electrolitic. Cu tranzistoare THT nici nu trebuie modificate cablajele; zenerul si electroliticul SMD (cu tantal) au loc sub tranzistor (care se planteaza cu terminalele de baza si emitor cât mai lungi).

Link spre comentariu

Nuuuuuuu ! daca zici ca nu bazaie lasa-l asa. Mai rar intalnesti traf care sa nu bazaie.

Pana gasesti un traf de tensiune potrivita pune 22k in loc de 18K la sursele de curent si in felul asta ai scapat de disipatia VAS-ului. Poti sa-l alimentezi din ala de 47V daca nu-l dai la maxim (si de preferat doar pe 8 ohmi).

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări