Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric simplu(darlington).

Postări Recomandate

Pai eu, in orice montaj, pun rezistente cu wataj de cel putin 5 ori mai mare decat este consumul maxim. Fie ele smd sau tht.

Eu am si avantajul ca folosesc simulatorul si pot sa masor imediat puterea disipata a oricarei componente si stiu exact cat e inca din faza de proiectare.

La ce conzi nepolarizati de valori mari la dimensiuni mici te referi ?

De exemplu filtrul RC de la ieşire, care e o nebuloasă ptr mulţi.

Mă refeream la cond de 4,7uF/50V de la intrare Wima, ce se fabrică de cîţiva ani buni şi de care n-au aflat şi românaşii încă, ei tot cu pocnitorile de electrolitice chinezeşti se chinuie. Mai puneam eu poze cu ei şi dădeam adrese de unde se pot cumpăra...

Link spre comentariu

Eu am si avantajul ca folosesc simulatorul si pot sa masor imediat puterea disipata a oricarei componente si stiu exact cat e inca din faza de proiectare.

Felicitari pentru asta!

Din pacate putini inteleg ca simulatorul e ca sa te ajute in primul rand la munca de jos!

Chestiile savante la urma, dar in primul rand banalitatile cu care nu merita sa iti bati capul cand acestea pot fi verificate automat!

Link spre comentariu

Asta cu filmatul amplificatorului ca sa-l auda altii cum suna mi se pare o prostie. Pai daca inregistrez audio cu microfonul de la camera mea video o sa se auda naspa rau. Pe urma mai conteaza si cu ce boxe si amplificator reda cel care asculta.

Corect, pe amplifurile astea se asculta numai Boy George. :rade:

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Buna seara. M-am apucat si eu de acest amplificator si am dat de cateva probleme si intrebari. Eu asa imi aminteam ca am un transformator care dupa redresare si filtrare imi scoate 40Vdc dar cand am verificat scoate mai mult, in gol am 47Vdc. Trebuie sa fac multe modificari ca sa il pot alimenta la tensiunea asta? Ca finali trebe sa aleg intre perechea 2sc4468/2SA1695 sau 2SC3546/2SA1389(ii am in sertar de mult timp si stiu sigur ca sunt originali). Voi ce ati alege?

Multumesc

Link spre comentariu

Abia astept sa-l ascult si eu, am radiator, am bloc de alimentare, am de toate doar ca n-am lucrat deloc azi si ieri fiind sarbatoare.

Intentionez sa alimentez amplificatorul dintr-o sursa tip SMPS si sa fac o comparatie cu sursa clasica cu transformator, atat la ureche cat si pe osciloscop.

Abia astept sa ies maine de la servici :freaza:

Link spre comentariu

Mely17, in nici un caz nu-i da 47V, mai ales daca ai BC550/60 pe intrare !

2sc4468 sint cam slabuti, poate doar pt 8 ohmi. Iar ceilalti nu se potrivesc la carcasa.

Astazi am ascultat pe placa Asus Xonar U7 si mi-am dat seama ca eu nici nu stiam ce inseamna inalte (eu ascultam pe placa din laptop pana acum). Se aude incredibil Xonarul asta !  :40

Link spre comentariu

@Raimond,

Doamne fereste ! :speriat  :rade:

Acu, lasand gluma la o parte, exista 2 tipuri de audiofili. Dar n-are sens sa mai intram in amanunte ca riscam sa ne certam iar.

Daca placa asta Xonar se aude clar mai bine decat petarda din laptop, asta e un lucru real nu inchipuiri de audiofil care asculta armonicile pare ale amplifului...

@turcu_dan,

Am dat semnal direct din ea, de pe iesirile RCA din spate. Nu am folosit nici o corectie si se aude perfect... ceea ce inseamna ca intreg sistemul meu audio (placa de sunet + amplif + boxe) e optimizat la maxim. :)

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Deci nu sunt singurul care spune ca nu e nevoie de corectii cand asculti dintr-o placa de sunet buna

Asa si eu cand ascult din xonar dx  nu am nevoie de nici-un fel de corectii

Sa asculti muzica buna ( sau aia cate-ti place ) dintr-o sursa la fel de calitate asta nu inseamna ca esti audiofil

@mely17 daca ai posibilitatea mai baga spire in primarul transformatorului sa mai scazi din tensiunea secundarului

Editat de maxente
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări