Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric simplu(darlington).

Postări Recomandate

Iaaa uite... pai ce-am facut ma nene ma, un amplif corect corespunzator.... :rade:

Dupa cum se vede, l-am terminat si l-am si probat. Merge de rupe, se aude foarte bine. Ce m-am impresionat cel mai mult este zgomotul, sau mai bine spus absenta lui. La 20cm de difuri nu se aude absolut nimic ! E cel mai tacut amplif pe care l-am ascultat vreodata. Perechea de tranzistoare de pe intrare, 2SA1312/2SC3324 isi face treaba corespunzator. Cica au 3dB maxim si 0,2dB tipic !

Offsetul e de 10mV cu diferenta de beta la tranzistoarele de pe intrare de 100 intre NPN si PNP. Radiatorul ramane la tempereatura corpului la o ascultare obisnuita.

Ce sa mai zic... e cel mai bun amplif dintre cele mai simple, ideal pentru un incepator.

Multumesc lui Zal si lui Letcon pentru ideea pe care au avut-o cu schema asta de amplif.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Cred ca e timpul sa sarbatorim.... :101

Posted Image

Link spre comentariu

Am alimentat si eu unul din cablaje in seara asta 

La cat de chioara e schema asta merge perfect, am -10mV offset 

N-am imperecheat niciun tranzistor, i-am pus asa cum s-au nimerit, am pus in fata BC850 - BC860, in VAS  KSA1381 - KSC3503 la prefinali MJE15032 - 15033, iar ca finali am pus 2STA1962 - 2STC5242

Montajul l-am alimentat la 2x40Vcc

Schema asta e perfecta pentru incepatori sau oricine se plictiseste si n-are ce face !

Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image

Editat de maxente
Link spre comentariu

I-am luat astă vară de la tme si dupa vreo luna si ceva cand m-am uitat de ei sa mai iau disparusera de tot. Atunci am observat ca cei de la ST i-au  scos din productie

Si in pdf-ul de la ST scrie ''obsolete'' 

Erau interesanti ca finali, pacat ca nu ii mai fac sau probabil ii baga sub o alta denumire

Link spre comentariu

Va recomand NJW0302-NJW0281 pentru acest proiect, sint usor de gasit si foarte ieftini, mai ales daca faceti un group buy.

Eu ma bucur pentru Dudi, a inteles ca, treaba nu o faci cu ciurucuri de finali/prefinali (la clone ma refer), si a folosit ceva de calitate foarte buna!

felicitari din partea mea.

Iata ca Maxente da peste nas un pic la chestiile cu mega-imperecheri, sortari, etc.

Folosind piese de calitate (semiconductoarele), si offsetul este mic, evident unul dintre avantajele schemei simetrice.

Poti ajusta usor offsetul intervenind asupra rezistentelor de degenerare din emitoarele diferentialului de pe ramura pozitiva (cind ai offset negativ) si invers.

Link spre comentariu

De fapt, nu lu' @dudikoff i-a fost frica de smd-uri, el face de mult montaje cu ele. Altora le e frica de smd-uri, si eu ma numaram printre ei odata  :rade:

Eu inca ma numar printre cei fricosi de aceea va intreb cu ce scule lipiti smd-urile in regim de amator?

Se pot lipi cu un letcon cu varf subtire,o penseta,ceva flux...etc?

Si montajul lui maxente arata impecabil,bravo  :aplauze

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări