Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric simplu(darlington).

Letcon

Postări Recomandate

Buna seara

Nu am avut rabdare sa citesc toate paginile dedicate acestui amplificator, si as avea 2 intrebari, pentru cei care l-au realizat fizic.

1. Ce tranzistori trebuie imperecheati si in ce marja de toleranta?

2. Este posibila schimbarea impendantei de intrare la 100k si ce ar presupune asta suplimentar?

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

1. Ca la orice amplif simetric se împerechează trz aflaţi în poziţii simetrice în schemă: trz din diferenţiale, trz piloţi, să zicem cu o toleranţă de maxim 10%, iar trz prefinali sau finali, unde e mai greu de făcut asta, cu 25%. Concret, trz din diferenţiale ar fi bine să aibă beta în jur de 300, cei piloţi în jur de 200, prefinalii cam 100-150, iar finalii oricum rar trec de 100.

2. Da, se poate modifica la orice valoare, păstrînd proporţiile cu rez din reacţie, iar cond din filtrul de la intrare invers proporţional cu valoarea rez.

De exemplu, dacă în schema aia colorată de mine R1=1k, R2=47k, C2=330pF, R8=1k(1,5k), R9=47k... ar fi o impedanţă ochiometrică de 47k şi vrem s-o modificăm la 100k, atunci R1=2k, R2=100k, C2=160pF, R8=2k(3k), R9=100k.

Link spre comentariu

1. Ca la orice amplif simetric se împerechează trz aflaţi în poziţii simetrice în schemă: trz din diferenţiale, trz piloţi, să zicem cu o toleranţă de maxim 10%, iar trz prefinali sau finali, unde e mai greu de făcut asta, cu 25%. Concret, trz din diferenţiale ar fi bine să aibă beta în jur de 300, cei piloţi în jur de 200, prefinalii cam 100-150, iar finalii oricum rar trec de 100.

2. Da, se poate modifica la orice valoare, păstrînd proporţiile cu rez din reacţie, iar cond din filtrul de la intrare invers proporţional cu valoarea rez.

De exemplu, dacă în schema aia colorată de mine R1=1k, R2=47k, C2=330pF, R8=1k(1,5k), R9=47k... ar fi o impedanţă ochiometrică de 47k şi vrem s-o modificăm la 100k, atunci R1=2k, R2=100k, C2=160pF, R8=2k(3k), R9=100k.

Multam frumos.

Link spre comentariu

Am uitat să zic de cond de la intrare, caloarea lui scade proporţional cu creşterea valorii R2, cea care determină în cea mai mare parte impedanţa de intrare a amplifului.

.................

Dacă se foloseşte un puţometru de volum, ar trebui unul de 220...250k în acest caz şi se renunţă la rez din faţă, ptr a nu modifica prea mult impedanţa totală, dar dacă sursa de semnal are o impedanţă de ieşire mică, de ordinul sutelor de ohmi la cîţiva kohmi, se poate folosi şi o valoare mai mică de 100k.

Link spre comentariu

Înseamnă că te referi la schema îmbunătăţită de Dudikoff, e acelaşi lucru.

Poţi să nu împerechezi nimic, dar trebuie să te aştepţi la distorsiuni mai mari şi trebuie să adaugi un circuit de corecţie a derivei la ieşire. Asta e tipic ptr toate schemele cu trz, cine crede că aruncă piesele pe o placă şi obţine Nirvana e în mare eroare.

Link spre comentariu

Daca tot astept sa imi vina cablajele din China (sper sa vina pana in Craciun) va intreb o chestie

Pe cablaj intre picioarele fiecarui electrolitic am pus pad-uri pentru a lipi cate un cond ceramic de 100nF

Este vorba de electroliticii care vin pusi in treptul alimentarii diferentialilor si a vas-ului

E bine sa pun ceramicii acolo sau sa nu ii mai pun deloc ?

Link spre comentariu

Mmmm... lucrurile sunt un pic mai complexe... depinde ce fel de electrolitici ai. Nu exista o regula batuta in cuie, ideal ar fi sa verifici impedanta locala rezultata in urma acestei operatiuni. Daca electroliticii sunt "puturosi" cu ESR mare merg bypassati si cu 1uF. Daca sunt low ESR si "low"-ul e chiar low, nu pune deloc sau o valoare mica, cativa nF.

Link spre comentariu

Electroliticii sunt low esr

Am inteles si eu ca e posibil sa apara niste oscilatii datorita inductantei electroliticilor si a impedantei foarte joase a ceramicilor, dar nu stiu cat de adevarat e, nu vreau sa o dau in mituri audiofile de asta va intreb

Editat de maxente
Link spre comentariu

Oscilaţii? Diverse zgomote pe alimentare pot apare dacă cond de filtraj sînt la distanţă mai mare şi nu e nici o decuplare, dar dacă ai prevăzut cond pe placă nu ar mai fi nevoie de altele. Ca să oscileze ampliful din cauza alimentării trebuie să aibă o schemă foarte proastă sau să fie chinuit bine.

Link spre comentariu

Nu e niciun mit audiofil, termina cu tampeniile astea de amator manelist. Este doar stiinta pura. Pur si simplu din cauza faptului ca nu exista suficienta rezistenta in acest circuit LC format se creaza oscilatii sau chiar rezonante. Ce naiba, daca nici o decuplare corecta nu invatati de unde vreti sa apara rezultatele ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări