Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric simplu(darlington).

Postări Recomandate

Ramin incarcati pina se trage curent din ei, dupa aceea ramii la mila riplului si la ce poate traful, odata ce condensatorii se descarca, ei trebuiesc incarcati la loc si in acelasi timp sa se debiteze de catre sursa de alimentare, curentul de virf cerut de etajele finale, acolo esti la mila trafului si a curentului de riplu al condensatorilor la frecventa de 100Hz.

Link spre comentariu

Si care are urmatoarea formula:

Se introduce curentul si capacitatea dorita in casutele albastre si obtii riplul in casuta galbena.

Aceasta formula a fost determinata in urma unor teste reale, nu simulate !

Dar calculul este pentru un consum constant de X amperi. La amplificator numai constant nu e.... Sint varfuri mai mari de curent care pot crea (mai ales la frecvente joase) un riplu mai mare.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Desi mai am cateva trafuri salvate din diferite combine sau amplificatoare defrisate, le-am zis adio surselor clasice cu baterii de filtraje de cativa ani de cand fac sursele in comutatie

Nu imi mai bat capul cu trafuri subdimensionate si compensari de filtraje 

Chiar daca rejectia amplificatorului e proasta, zgomotul din sursa in comutatie este mult prea sus ca urechea umana sa il perceapa

Editat de maxente
Link spre comentariu

Două simulări Excel , poate nu foarte exacte , dar care prezintă fenomenul. Prima este pentru un semnal de 1000Hz care are , din punctul de vedere al riplului , același efect ca un curent continuu și a doua pentru 40Hz.  Vă imaginați cum e cu semnal real ( muzical ) ... 

post-176515-0-12525600-1448373722_thumb.jpg

post-176515-0-67584700-1448373796_thumb.jpg

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Desi mai am cateva trafuri salvate din diferite combine sau amplificatoare defrisate, le-am zis adio surselor clasice cu baterii de filtraje de cativa ani de cand fac sursele in comutatie

Nu imi mai bat capul cu trafuri subdimensionate si compensari de filtraje 

Chiar daca rejectia amplificatorului e proasta, zgomotul din sursa in comutatie este mult prea sus ca urechea umana sa il perceapa

Bravo man!

Si Raimond a observat asta, la mine la o auditie.

As mai continua ca poate fi mult atenuat si de celula R/C de pe intrarea amplifului.

Link spre comentariu

Două simulări Excel , poate nu foarte exacte , dar care prezintă fenomenul.

Treaba devine interesanta atunci când linia galbena si cea liliachie se intersecteaza sau cel putin se apropie suficient de mult pentru ca finalii sa ajunga sa fie comandati hard on. Si aici se vede diferenta dintre MOSFETuri (laterale si verticale) si bipolari.

Link spre comentariu

La mosfeti intersectia celor 2 linii este putin probabila daca VAS este alimentat de la aceeasi tensiune cu finalii, si capacitatea de filtrare este suficienta.

Este adevarat ca forma riplului de tensiune nu este deloc frumoasa atunci cand consumatorul este un amplificator audio ( nici riplul de curent nu-i mai breaz ), insa cu cat capacitatea de filtrare este mai mare, cu atat amplitudinea sa este mai redusa ( a riplului de tensiune ), si asta pana la urma conteaza, cu cat riplul de tensiune este mai redus cu atat mica este influenta "incarcarii" condensatorilor, nu trebuie exagerat, dar nici sa fii zgarcit. Sursele in comutatie prezinta marele avantaj al frecventei care face posibil riplu foarte mic cu capacitati mici, insa asta nu inseamna ca la un amplif pro filtrarea unei surse in comutatie este foarte simpla, chiar daca acel zgomot este peste audio totusi, daca este prea mare poate influenta performantele.

Link spre comentariu

Curbele mele erau doar un ”studiu de caz”. Filtrajul era relativ modest 4700 pe ramură - un singur canal excitat, traf de 250VA sarcina 8Ω, putere 100W. Remarca făcută de @franzm este absolut corectă - nu se asigură căderea  de tensiune necesară pe tranzistori  . Sigur, putem să micșorăm puțin puterea .  Ideea este că acest riplu ”modulează” într-o măsură și semnalul de frecvență mai mare  deci contează cât este de mare și cum arată chiar dacă acea rezervă de tensiune ar fi asigurată. 

În altă ordine de idei s-a vehiculat ideea că un filtraj prea mare dăunează pe motiv de creștere a curentului de încărcare a condensatorilor . Acest curent , zic eu , este limitat mai degrabă de posibilitățile transformatorului deci , de la o valoare a capacității în sus , el nu mai crește . În schimb riplul scade . 

Efectul sonor benefic poate fi mai degrabă datorat creșterii headroom - ului la capacități ceva mai mici . Se știe - alții pot exemplifica probabil cu nume concrete - că s-au făcut încercări și s-au realizat produse comerciale cu transformatoare ușor subdimensionate ca putere și ușor supradimensionate ca tensiune ... Dar mă rog , asta de la urmă e doar o părere - cum poate doar fi orice legat de sunet . 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări