sk24bpo Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 In primul rand distorsiunile de racordare nu dispar niciodata in clasa B sau AB. Reglajul optim al curentului de bias face ca acestea sa fie la un minimum care se poate in aceste clase. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 Subscriu la ce a spus Raimond, dar pentru ca m-ai intrebat ce fac eu, repet ce am scris deja pe topic, daca ma intereseaza optimul ( se subantelege etaj final bipolar complementar, repetor pe emitor cu rezistente in emitori ) reglez pana obtin ceva mai mult de 20mV pe rezistentele din emitor. Daca nu ma intereseaza valoarea optima ( schema simpla ca aici ) atunci imi aleg un curent de mers in gol dorit, si reglez pana obtin caderea necesara de tensiune pe rezistentele din emitor, ca sa am acel curent ales, apoi monitorizez evolutia cu temperatura pana la atingerea echilibrului termic pe radiator. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 As adauga cateva cuvinte legat de ceea ce am sesizat eu practic la schemele mele, care au etaje de iesire oarecum clasice, deci posibil de aplicat si la multi altii. Observatiile le-am facut cu ajutorul unui sistem de masura in care vizualizam in mod continuu distributia armonica a semnalului de test, adica THD-ul. Nivelul thd-ului era minim un pic mai jos fata de valoarea optima a curentului de bias, din cauza Re' interna a tranzistorului si a rezistentei din baza. Cu cat era mai jos ? Cam cu 10-15% , adica pe rezistenta externa RE citeam o valoare in jurul a 22mV. Daca subbiasezi pana la jumatatea curentului, adica pana pe la o tensiune citita pe RE in jurul a 12mV-14mV, cresterea thd-ului nu este de speriat, deci puteti merge si asa foarte bine, totul este inca foarte bine iar radiatorul va sta mai rece . Dezastrul incepe daca scadeti sub un sfert din curentul de bias optim. THD-ul incepe sa creasca si pana la cateva sute de ori in cazul amplificatoarelor cu THD-ul extrem de mici. De asemenea incepe sa se auda lipsa de bias. Sunetul devine mai dur iar in tweeter la semnale mici se aude un fosnet ca de hartie stransa in mana. Cresterea biasului pestre valoarea optima duce din nou la cresterea thd-ului dar mult mai bland. Pe de alta parte chiar daca thd-ul mai creste, marim aria de lucru a clasei A, cu beneficiu asupra frecventelor inalte care nu au nivele de tensiune si curenti mari. Practic inaltele vor lucra in clasa A. Ca sunet inaltele devin mai relaxate, mai frumoase, dar usor se pierde la medii care din cauza unui thd mai mare devin usor mai neclare, dispare putin din senzatia de "crystal clear". Metoda citirii curentului pe rezistenta RE iti asigura precizia cu care poti duce sunetului amplificatorului acolo unde iti doresti. Personal as recomanda orice regim preferati mai putin cel de subbiasare, cand curentul este mai mic de 1/4 din curentul optim. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 (editat) Multumesc pentru raspunsurile celor doi colegi , foarte interesante ! Foarte , foarte interesanta este cea a lui marian , mai ales cind avem 20mV ...sa zicem ..pe rezistente de 0,1 ..0,15 ohmi in emitoarele tanzistorilor finali , moderna si se mare actualiate stiintifica noua metoda de reglare a biasului , se vede ca stiinta evolueaza . Editat Martie 25, 2017 de viobio Link spre comentariu
sk24bpo Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 Cu mare placere Viobio. As mai adauga inca ceva... Unele topologii nu se axeaza prea mult pe reactia negativa globala din diverse strategii, nu stam sa le enumeram acum. In cazul lor reglarea curentului de bias este ceva mai critica, de asemenea si superdioda trebuie sa fie mai complexa si mai precisa fata de cea standard. Pentru ele eu unul as incerca sa nu cobor curentul sub valoarea optima. De frica mai degraba as face exact contrariul, as suprabiasa usor. Treaba asta chiar am vazut-o la mai toate amplificatoarele noi, de fitze,asa zise hi-end, care nu se bazeaza pe reactia negativa globala. In cazul lor subbiasarea se resimte chiar foarte urat la ureche pierzandu-se toata "magia" din dezideratul "no global feedback". Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 (editat) Am spus cum reglez eu , reglez cu : generator de frecventa osciloscop analizor de spectru milivoltmetru 20hz, 400hz,1khz,20khz/1W/ sarcina - pentru care este conceput ampul ( 4/8 ohmi ) , cum masor si ce ....unii stiu , de ex Dorin stie , fiind o metoda mai complexa , o fac doar pentru scule de top , care merita asa ceva ,pentru " jumbe" ieftine nu imi bat capul prea tare . Editat Martie 25, 2017 de viobio Link spre comentariu
vlad_2770 Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 ... cum masor si ce ....unii stiu , de ex Dorin stie , fiind o metoda mai complexa pai nu ne-o spui si noua? Link spre comentariu
Marian Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 (editat) marian, o data cu modificarea curentului prin tranzistorii finali se modifica si tensiunea Ube . Acum te intreb eu pe tine , tu cum stabilesti curentul de repaos corect prin finali? Ca sa nu ai distorsiuni de crossover . Dupa ce imi raspunzi tu , daca o sa raspunzi , o sa-ti spun cum reglez eu . Da, m-am lamurit de raspunsul tau, nici ca putea fi mai criptic...Ne pierdem timpul si eu si Raimond sa detaliem anumite chestiuni si apoi vii cu o replica la misto si trantita de foarte sus. Sa-mi fie invatatura de minte sa mai acord atentie intrebarilor tale... Vlad bineinteles ca nu ne detaliaza, suntem prea mediocrii pentru el. Editat Martie 25, 2017 de marian Link spre comentariu
vlad_2770 Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 marian i-a uite cine este mediocrul: Poti regla curentul de repaos , la o anumita valoare , etajul final este stabil , superdioda lucreaza , totusi ai distorsiuni crossover , cum afli curentul de repaos corect ,pentru a disparea distorsiunile de crossover ? Asta este intrebarea mea . In primul rand distorsiunile de racordare nu dispar niciodata in clasa B sau AB. Reglajul optim al curentului de bias face ca acestea sa fie la un minimum care se poate in aceste clase. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 (editat) Haideti ca am inteles toti cam cum este cu curentul de bias. Mai departe nu fecem decat sa ne tragem cu parul in cap unul altuia fara rost. Nu e nimic fascinant in a vedea ca prietenii pot ajunge la dusmanii. Nu e nimeni perfect si niciunul din noi nu are nervii de otel. Mai bine o lasam moale pana nu regretam ca ne jignim intre noi. Mie mereu imi pare rau dupa ce trantesc cate o rautate. Fiecare are dreptul sa vada lucrurile din ce unghi doreste. Ce naiba, e duminica. Editat Martie 25, 2017 de RaimondAudio Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 Am spus cum reglez eu , reglez cu : generator de frecventa osciloscop analizor de spectru milivoltmetru 20hz, 400hz,1khz,20khz/1W/ sarcina - pentru care este conceput ampul ( 4/8 ohmi ) , cum masor si ce ....unii stiu , de ex Dorin stie , fiind o metoda mai complexa , o fac doar pentru scule de top , care merita asa ceva ,pentru " jumbe" ieftine nu imi bat capul prea tare . Sunt 2 posturi 1026 si 1119, nu cred ca difera de metoda ta. Poti confirma? Multumesc. In ceea ce priveste analizorul de spectru, intr-o singura propozitie: ce urmaresti? Care armonici sunt acceptabile si cum suna ampliful in functie de prezenta lor. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 Discutia o purtam cu < marian > care tot nu a raspuns la intrebarea mea . Asta este....... Ei nu zau? Intrebarea ta a fost aici: http://www.elforum.info/topic/109059-amplificator-simetric-simpludarlington/?p=1513841 Ai repetat-o aici: http://www.elforum.info/topic/109059-amplificator-simetric-simpludarlington/?p=1513862 Iar eu am raspuns aici: http://www.elforum.info/topic/109059-amplificator-simetric-simpludarlington/?p=1513869 Sustinand totodata si postarea lui Raimond de aici: http://www.elforum.info/topic/109059-amplificator-simetric-simpludarlington/?p=1513863 Deci ti s-a raspuns cat se poate de clar la intrebare, asa ca rogu-te, nu face afirmatii nefondate. Ti-am raspuns, e problema ta daca ai citit sau nu, daca iti convine sau nu. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 (editat) Subscriu la ce a spus Raimond, dar pentru ca m-ai intrebat ce fac eu, repet ce am scris deja pe topic, daca ma intereseaza optimul ( se subantelege etaj final bipolar complementar, repetor pe emitor cu rezistente in emitori ) reglez pana obtin ceva mai mult de 20mV pe rezistentele din emitor. Daca nu ma intereseaza valoarea optima ( schema simpla ca aici ) atunci imi aleg un curent de mers in gol dorit, si reglez pana obtin caderea necesara de tensiune pe rezistentele din emitor, ca sa am acel curent ales, apoi monitorizez evolutia cu temperatura pana la atingerea echilibrului termic pe radiator. Asta este de inramat ! Oricum eu te intrebasem cu totul altceva , te eschivezi . Hai sa aveti toti o zi frumoasa ! Sunteti tare buni ...! Editat Martie 25, 2017 de viobio Link spre comentariu
Marian Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 Ai intrebat cum fac eu reglajul ca sa nu am distorsiuni de crossover, si ti s-a raspuns cu varf si indesat. Lucrurile stau exact asa, TU esti cel care se eschiveaza, culmea, mintind cu nerusinare, si culmea culmilor, acuzand pe altii de minciuna... Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 25, 2017 Partajează Postat Martie 25, 2017 Ai intrebat cum fac eu reglajul ca sa nu am distorsiuni de crossover, si ti s-a raspuns cu varf si indesat. Lucrurile stau exact asa, TU esti cel care se eschiveaza, culmea, mintind cu nerusinare, si culmea culmilor, acuzand pe altii de minciuna... Prietene ai grija la limbaj ! Extrem de mare grija ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum