+_Florin_+ Postat Octombrie 31, 2015 Partajează Postat Octombrie 31, 2015 (editat) Pentru cei ce isi doresc sa devina radioamatori si ar vrea sa se familiarizeze cu traficul radio dar nu au inca un transceiver, propun o solutie simpla si sigura care permite o receptie decenta a benzilor de 40m si 20m, folosind ca tuner o superheterodina AM de constructie industriala. Fara modificari in schema aparatului deci fara a afecta functionarea normala a acestuia. Se monteaza doar un cv suplimentar pentru acord fin, si se culege semnal de la ultimul etaj AFI prin intermediul unei mici sonde cu FET, strecurata in receptor ori pe spatele acestuia. Cum adaugarea unui banal BFO in aparat ofera intotdeauna rezultate slabe/proaste din motive evidente, am trecut la constructia unui demodulator mai serios ca unitate separata. Este mai comod si mai usor de reglat comparativ cu "fabricarea" unui receptor de la zero. Chiar si o simpla sincrodina necesita aliniere a filtrelor din ARF, aducerea in banda a oscilatorului, diferite precautii constructive, etc si ... nu va avea niciodata avantajele unei superheterodine. Mai jos un filmulet cu receptia unor statii din YO in banda de 40m (facut pe la orele dupa-amiezii, in conditii de propagare mediocre): Si inca un film facut prin vara, in care ansamblul este "butonat" mai mult: Demodulatorul contine un BFO cu reglaj fin de frecventa (asa-zisul "clariffier"), realizat cu ajutorul unui cv de 18pF cu aer, un etaj separator cu FET si posibilitate de reglaj al nivelului semnalului la iesire, demodulatorul propriu-zis, amplificatorul audio clasic cu 4 tranzistoare si sonda pentru culegerea semnalului, tot cu FET. Totul clasic, nimic exotic. Precizez ca aceasta este varianta de baza care va fi imbunatatita prin adaugarea unui S-metru (am lasat loc pe panou), si inca un etaj suplimentar AFI cu doua filtre comutabile (LSB-USB) pentru a reduce banda de trecere a semnalului de frecventa intermediara la 3kHz . Editat Octombrie 31, 2015 de +_Florin_+ 2 Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 31, 2015 Partajează Postat Octombrie 31, 2015 (editat) Felicitari...pe vremuri faceam receptia ssb cu doua receptoare unul langa celalalt.Sincer, metoda ta este excelenta;de multe ori adaugarea simpla unui bfo facea ca raa-ul receptorului sa isi faca datoria si(cei 455khz intrau de multe ori in primul etaj de fi)scadea mult sensibilitatea receptorului.Foarte util si pot. semireglabil de 1kohm de la separator;un semnal bine ales ca nivel de atac al mixerului face minuni...mai ales in privinta zgomotului!!! Editat Octombrie 31, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 31, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 31, 2015 (editat) Multumesc pentru aprecieri. Intr-adevar, la adaugarea unui simplu bfo circuitul RAA percepe semnalul dat de acesta ca semnal util drept urmare scade amplificarea lantului AFI. Apoi nivelul semnalului din bfo aplicat pe dioda de detectie din receptor este de obicei "la nimereala" in lipsa unui reglaj, de aceea rezultatele sunt dezamagitoare in cazul acestei solutii prea simpliste. O alta cerinta importanta este ca atat semnalul dat de oscilatorul de purtatoare (bfo) cat si semnalul util venit pe calea AFI sa intre in demodulator cat mai curate adica nedistorsionate, de aceea am preferat sa utilizez FET-uri in etajul separator si in sonda de extragere a semnalului din receptor. Mixerul mi-a dat cea mai mare bataie de cap. Initial am facut o varianta in inel cu toruri si 4 x 1N4148 sortate pentru identitate de caracteristici, apoi am incercat un mixer "incrucisat" cu 2 tranzistoare, in ambele cazuri sunetul era urat si nenatural, distorsionat, indiferent de nivelul semnalului bfo. Abia a treia varianta - cea prezentata aici - a functionat ok, desi nu m-am mai obosit sa imperechez diodele cu germaniu, doar am ales doua cu aceeasi rezistenta in conductie directa (metoda neconcludenta). Daca fac si acel etaj cu tranzistor si doua filtre comutabile LSB/USB avand banda de trecere 3kHz ma declar multumit Editat Octombrie 31, 2015 de +_Florin_+ Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum