Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ADC stricat sau nu

nimeni_altci

Postări Recomandate

Salut. Achizitionez un semnal, cu ajutorul unui ADC TLC5540, si am o problema. Partea din semnal ce se afla sub VRef/2 este citita excelent, in timp ce partea care se afla peste Vref/2, este citita in trepte, si deformat. Credeti ca e posibil sa fie stricat convertorul A/D? Mentionez ca referinta lui este 5V.

post-195068-0-01237300-1446230086_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nimeni_altci

6

• cirip

4

• sesebe

4

• ratza

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ai facut ceva ce ar fi putut sa strice ADC-ul?

E plantat de tine?

Ceva masuri de protectie antistatica ti-ai luat cind l-ai plantat si ai lucrat cu el?

Cum ai obtinut imaginea de mai sus?

Da niste detalii:

schema la prelucrare semnal si modul ADC 

cum este prelucrata informatia de la ADC

etc

Link spre comentariu

Salut. ADC-ul e plantat de mine. Am tot lucrat azi cu placa, si am lipit diverse rezistente. Ideea e ca montajul asta mergea perfect ieri, si afisa imaginea foarte bine. Imaginea e obtinuta printr.o interfata C#, care primeste un pachet de la uC.

Link spre comentariu

Pai asa numai din ceea ce ai postat eu nu pot sa-ti spun.

Filtrarile la referinte sint OK? Daca sint SMD verifica sa nu fie crapate sau mai bine schimba-le.

Pe alimentare nu ai zgomot?

Daca mai ai un integrat poti sa schimbi sa vezi dar comportamentul este putin ciudat.

Link spre comentariu

Poti sa te uiti cu osciloscopul pe date? Din poza pare ca ai coduri lipsa.Poti sa exporti si sa atasezi valorile numerice din care a rezultat poza postata sau una asemanatoare? Iti fac eu o histograma cu distributia probabilitatii si se vede imediat daca si ce coduri lipsesc (Am mai facut chestia asta). Sinusul are histograma ca o cada de baie, cu distributie continua. Daca are gauri, acolo lipsesc coduri. Cu cat e inregistrarea mai lunga, cu atat mai bine.Ce rata de esantionare folosesti? Esti in specul cipanului? Daca scazi rata de esantionare, ce se intampla?

Link spre comentariu

M-am uitat cu osciloscopul, si datele par ok. Daca scad viteza de esantionare, obtin o imagine curata. Ideea e ca la viteza maxima de esantionare, nu am un ceas de forma prea buna, si e destul de deformat, dar trece peste nivelul logic pentru HIGH. Se poate ca asta sa fie cauza?

Link spre comentariu

Da. Clocul nasol poate da multa bataie de cap. Orice mizerie pe cloc se transfera direct in domeniul digital ptr ca esantionarea nu e altceva decat o multiplicare in timp. Daca clocul zbarnaie dupa ce a trecut de Vih sau Vil, e okei, dar daca are jitter sau duble tranzitii (probleme de integritatea semnalului), atunci astea se transfera direct pe datele extrase.O alta metoda de depanare e sa extragi un buffer de date si sa-i arzi un FFT. Pe FFT se vad toate mizeriile. Dar atentie, ca trebuie facut cu cap. Frecventa de intrare in ADC trebuie sa pice exact pe unul din binurile FFTului, alfel apare scurgere spectrala si dai de alta belea. Adica ai erori de masura.Daca zici ca datele sunt OK (am auzit de n-shpe ori chestia asta si de fapt nu era okei, dar e greu cand OP da informatii cu pipeta), atunci e posibil sa ai probleme de setup si hold, ptr ca situatia se imbunatateste cand scazi frecventa. Intreb ptr a doua oara: la ce frecventa operezi ADCul? In plus, ce frecventa i-ai dat in intrare?Inca o data solicit un buffer de date cat mai lung pe care sa pot face analiza statistica si FFT. De obicei ies la iveala gainile imediat.Parerea mea e ca ADCul nu e prajit. Ai probleme la nivel de sistem.

Link spre comentariu

Cred ca ai dreptate. O sa mai renunt la viteza de esantionare. Si mai am o problema. Eu din acelasi microcontroller din care generez ceasul, comand si castigul unui amplificator. Amplificatorul e comandat prin aplicarea 0 sau 3v3 pe grila unui mos. Problema e ca mi se induce ceasul ala si in semnalul de comanda, deci si in semnalul analogic amplificat. Oricunde pun un fir, in ala apare zgmot foarte mare, de vreo 100 200 mv. Ce solutii am in acest caz? Imi cer scuze ca vin cu intrebari asa deodata, dar am maine un concurs pentru care am facut(de fapt incerc sa termin), un osciloscop digital, si sunt in criza de timp.

Multumesc.

Link spre comentariu

Intreb ptr a treia oara: la ce frecventa operezi ADCul? Cat e frecventa pe care ai aplicat-o la intrare?Fa o poza la montaj si posteaz-o! Suspectez ca e plin de sirme, nu ai plan de masa, alea, alea ... E cam strans sa-l perii pana maine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări