Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fluxuri


lrai

Postări Recomandate

Va rog sa impartasiti aici parerile voastre despre despre fluxurile (in special lichide) aflate in comert. 

 

P.S. Din experienta mea, cea mai buna metoda de depozitare/aplicare a fluxului este sticluta de oja (in prealabil bine curatata). 

 

Incep eu.

 

Flux home made din colofoniu (ieftin chinezesc) dizolvat in alcool izopropilic.

Bun, rezultate bune si foarte bune daca suprafetele sunt curate. Singurul inconvenient este ca se evapora alcoolul rapid, timpul de activare e scurt. Se curata usor reziduurile. 

 

Topnik RF800

Mai bun ca flux-ul home made. Activare buna si pe suprafete putin oxidate. Rezista in stare lichida la temperatura mai bine decat flux-ul home-made. Acest lucru permite ca atat fluxul cat si cositorul sa fie lichide in acelasi timp si tensiunea superficiala a cositorului cand se afla in flux lichid  e mai mare si permite tehnica "drag solder" vezi  https://www.youtube.com/watch?v=5uiroWBkdFY

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • lrai

    6

  • gauss

    2

  • dan cod

    2

  • puriu

    2

Top autori în acest subiect

Salutare.Caci este  deschis acest subiec pentru dezlipiri componecte smd ce este  mai  bun ?flux pentru smd sau gel? Am incercat cu RF800 si Tk83 lichid dar am inteles ca  gel ar fi mai bun.

Link spre comentariu

Fluxul din fludor şi cam atît. Nici nu mai ştiu cum arată sacîzul de cînd nu am mai folosit.

 

Eu am vreo 7-8 ani de cind nu am mai folosit altceva inafara de fluxul din fludor pt lipiturile "curate".

Cind punctele de sudura sint oxidate sau murdare, aplic orice este necesar (smirghel, cutter, flux pe baza de acid etc) pt lipituri bune si nu am nici o preferinta, depinde numai de materiale.

Link spre comentariu

Depinde ce lucreaza fiecare ... Daca plantezi SMD - uri pe cablaje noi , stanate sau aurite , e una ... daca depanezi placi de invertoare , cu trasee de sute de amperi , si lipesti terminale de 10 mm diametru , dupa ce ai extras pe cele defecte , e altceva . Ca flux , colofoniu ( uscat ) . Restul e mecanica si scule de lipit . Curatirea suprafetelor , si dupa efectuarea lipiturilor , " curatenia " . O lipitura corecta e cea pe care nu o poti suspecta ca a fost executata cu decapant ( prefer acest termen , in loc de flux , e mai sugestiv si mai exact ) , desi stii ca s - a folosit . Mai schimb si SMD - uri ... tot colofoniu folosesc . Una e sa schimbi capsule de 200 de terminale si 2 cm patrati ca arie , alta e sa lipesti punti redresoare de zeci de amperi ... lucrarea impune tehnologia si materialele . Pareri personale ... puteti " sa dati cu parul " , deja lipesc de 50 de ani , n - am cum sa repar " greselile " . Cate or fi fost ... 

 

P . S . - cred ca ar trebui discutate si aliajele folosite , impreuna cu " fluxul " alcatuiesc un tandem inseparabil , chiar daca aliajul contine in canalul ( canalele ) din interior si decapantul necesar ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

eu folosesc sacaz din ala vechi mi am facut cand am avut posibilitatea un stoc ..cu fludorul mai naspa chinizerie ,,am avut de pe timpul lui ceasca o rola ..mergea impreuna jos palaria ..are un coleg fludor la vanzare o sa incerc si eu de la el ..

Link spre comentariu

Sacaz (sacaz dizolvat in alcool mai rar),pantru atunci cand mai fac cate un cablaj cel mai usor mi-e sa  folosesc pasta pentru lipit tevi de cupru  ca sa cositoresc traseele rapid si eficient.Operatiune urmata de o spalare energica a cablajului cu periuta,apa si sapun.

Link spre comentariu

Pentru lipituri uzuale folosesc o pasta de lipit poloneza, e la cutie de metal. Este ieftina, nu se usuca, o folosesti si cativa ani.

http://static1.tme.eu/products_pics/d/d/3/dd3487dcff2313449d7585bd0dbc13d9/62683.jpg

 

Pentru SMD mai pretentioase, capsule de genul MLF sau BGA folosesc RMA223. Este mai greu de folosit, se usuca si isi pierde din proprietati.

Asa cum spunea si un coleg mai sus, in cazul acestor SMD-uri folosesc flux mai mult pentru a face acea tensiune superficial pe cositor, in felul asta piesa vine singura unde trebuie.

 

 

Pentru decapari mai "agresive" folosesc Weller LW25, asta e un flux acid fara rasini, il folosesc pentru suprafete foarte oxidate.

Link spre comentariu

Colofoniul este un flux bun, dar un decapant modest, merge bine numai pe cupru neoxidat sau pe suprafete cositorite. Este casant si nu necesita curatare. Eu folosesc colofoniu amestecat cu o cantitate mica de acid oleic. Se topeste mai jos, e mai activ, nu e casant si nu e coroziv. Ceva asemanator se introduce si in fludor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări