Kostas1 Postat Octombrie 30, 2015 Partajează Postat Octombrie 30, 2015 Buna ziua! Am achizitionat de curand un aparat de radio Sony ICF-450S, cu 3 lungimi de unda: FM, AM, SW. Aparatul este un model mai vechi, cred eu anii '90. http://www.radiomuseum.org/r/sony_icf_450_sicf450.html Aparatul merge bine, cu o exceptie: comutatorul de game. Acesta, datorita actionarii repetate si indelungate nu mai face bine contact la mutarea pe alta gama si trebuie gasita prin miscari repetate o pozitie in care face contact pe gama respectiva. Este destul de frustrant si imi pare rau de aparat, caci dealtfel este foarte selective si sensibil, tipic Sony. De exemplu prind foarte bine si clar radio China International in limba romana pe banda de 49m. Benzile AM/FM de asemenea se aud clar. Problema mea este ca am desfacut aparatul, este destul de inghesuit inauntru si necesita o foarte mare atentie. Am ramas dezamagit cand am descoperit ca acel comutator DUBLU cu translatie cu 3 pozitii are 30 de pini, grupati in 3 grupuri a cate 10 pini, fiecare grup fiind masa sau pinul comun 2x2 + 3 pozitii x2 (fiind dublu comutator). O sa atasez o captura foto dupa schema, pentru a fi mai usor. Problema este ca nu pot sa gasesc nimic asemanator in comert sau la alte aparate de radio, nici macar pe NET, este un comutator facut special de catre Sony. De desfacut este f. greu, trebuie dezlipit pin cu pin si extras de pe placa, desfacut si incercat reparatii contacte, lucruri care pot avaria mai rau comutatorul. Intrebarea mea: ce pot sa fac in situatia de fata? Mi-ar parea rau sa nu pot face nimic, pacat de el. P.S. am vrut sa bag ceva spirt cu seringa in el dar este atat de bine incapsulat pe toate partile incat nu am reusit... Link spre comentariu
miron1947 Postat Octombrie 30, 2015 Partajează Postat Octombrie 30, 2015 (editat) Eu cred ca sunt oxidate contactele, incercati cu spray de curatat contacte. http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/spray-contact-300ml-p-2913 Editat Octombrie 30, 2015 de miron1947 Link spre comentariu
Kostas1 Postat Octombrie 30, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2015 Am inteles ce spuneti, numai ca nu are pe unde sa intre lichidul de la spray. Este inchis pe toate partile, inclusiv la capete, iar in lateral are parghia de plastic. Pur si simplu nu am pe unde sa pulverizez spray-ul. P e de alta parte, se simte la mana in timpul comutarii ca ceva nu este in regula cu contactele: ba merge prea usor dar nu prinde mai nimic, ba merge un pic mai greu dar face contact si prinde bine... Link spre comentariu
dan cod Postat Octombrie 30, 2015 Partajează Postat Octombrie 30, 2015 Se prea poate ca acele contacte sa fie ,,mancate,, .Foarte des intalnesc asta. Link spre comentariu
Kostas1 Postat Octombrie 30, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2015 Am sunat la Sony Service Romania (Pecef) si mi-au zis ca nu au cum sa ma ajute cu un comutator nou, ca nu se mai fabrica. Deci... Link spre comentariu
miron1947 Postat Octombrie 30, 2015 Partajează Postat Octombrie 30, 2015 O poza cu comutatorul, se poate? Link spre comentariu
Kostas1 Postat Octombrie 30, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2015 O sa incerc diseara si cu o poza. Trebuie sa desfac aparatul bucatele ca sa ajung la el. Link spre comentariu
ovidiu grigore Postat Octombrie 31, 2015 Partajează Postat Octombrie 31, 2015 incercati cu gaz lampant, pe linga pirghia ce actioneaza contactele Link spre comentariu
dan cod Postat Noiembrie 1, 2015 Partajează Postat Noiembrie 1, 2015 Daca sunt ,,mancate,,contactele nu se rezolva cu absolut nimuc decat schimbate Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 1, 2015 Partajează Postat Noiembrie 1, 2015 (editat) Desfacerea e singurul pas corect in continuare . Macar si pentru a ne da cu parerea ... eu cred ca e doar oxidat . Daca a fost mult " butonat " , stratul superficial de argint - cadmiu de pe contacte s - a tocit , si sub el a aparut alama sau bronzul , care au rol mecanic , ca substrat rezistent si a asigura o usoara presiune a contactelor mobile pe cele fixe . Dar oxideaza rapid si consistent ... Si desfacerea e o manopera " delicata " , daca se doreste refacerea comutatorului . Asa era electronica pe vremuri , nu erau magazine on - line si Youtube si forumuri si toate cele ... asa se cerneau si meseriasii , oricat de dureros sau incomod ar suna . Se desfaceau comutatoare de game de Mamaia , Albatros , etc . , din zeci de piese , pastile , cleme , arculete ... se curatau , se intorceau pastilele invers , se mai inlocuiau piese cu altele din recuperari , etc . ... Aparatele erau scumpe , si se dorea functionarea lor cam cat devenirea unui copil pana iesea " pe leafa " ... 10 - 15 ani , sau mai mult ... P .S . - cu scuze pentru off - topic ... Editat Noiembrie 1, 2015 de gauss Link spre comentariu
dan cod Postat Noiembrie 2, 2015 Partajează Postat Noiembrie 2, 2015 Si eu le desfac si schimb pinii uzati si lamela uzata Link spre comentariu
Kostas1 Postat Noiembrie 2, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 2, 2015 Va multumesc pentru raspunsuri! O sa cam am de munca cu asta. O sa incerc in prima faza sa introduc petrol lampant. Daca nu...ramane pe alta data, e lucrul naibii sa umblu la comutatorul ala. Sau poate gasesc de schimb pe undeva... Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 2, 2015 Partajează Postat Noiembrie 2, 2015 (editat) Incercati niste alcool izopropilic . Petrolul lampant nu e complet volatil , si fractia care ramane dupa evaporare nu face numai bine ... aduna si praf sau alte impuritati , si nu e deloc buna conducatoare de curent ... lichefiaza eventualii oxizi si materialul " tocit " , care se redistribuie cum vrea el ! Solutia e " de urgenta " , si numai pentru potentiometri , pe termen scurt ... Eu nu am folosit - o . Daca comutatorul e uzat , prin tocire , e doar un paleativ . Ma rog , parerea mea ... Editat Noiembrie 2, 2015 de gauss Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum