Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

27 Mhz FM pe un radio obisnuit?


Vizitator slider

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Gheorghe Dracu

    3

  • yo9hrb

    2

  • cirip

    1

  • ywar2

    1

Top autori în acest subiect

Ai doua variante: convertor 27MHz - > 88..108MHz sau demodulator FM pe 455KHz si receptorul tras putin in sus sa mearga in 27MHz. Dezavantajele primei variante sint: segmentul de banda este foarte mic si ( cred ) datorita deviatiei mici de frecventa la emisie, receptia va avea modulatia slaba.Adoua varianta presupune sa ''aranjezi'' un receptor sa receptioneze banda de 27 si cind totul e ok, ii atasezi demodulatorul FM.Nu stiu cit de mult merita, dar nu e chiar imposibil.

Link spre comentariu

Ce vrei sa spui cu "radio obisnuit"? Vrei sa receptionezi CB (26.965-27.405MHz)?Daca ai un receptor de unde scurte cu subbanda de 11m (25.60-26.10MHz), poti incerca sa tragi de oscilatorul local inca circa 1MHz si poate ai noroc. Dar mai trebuie sa faci un oscilator de batai de 455kHz ca sa elimini purtatoarea si sa poti receptiona emisiunile SSB. Daca ai un receptor de ultrascurte si vrei sa asculti emisiunile CB FM e mai complicat. Ai folosi doar detectorul, circuitele de intrare si oscilatorul le-ai face din nou.

Link spre comentariu
Vizitator slider

...."Daca ai un receptor de ultrascurte si vrei sa asculti emisiunile CB FM e mai complicat. Ai folosi doar detectorul, circuitele de intrare si oscilatorul le-ai face din nou"Da, cam la asta ma gandeam...

Link spre comentariu

Se cauta un RTP dezafectat care are media frecventa si demodulatorul FMfunctionale. Modulul este foarte mic, sensibil, demoduleaza FM si are si SQ (Hi). Practic se poate introduce in orice radiou domestic. Evident functioneazabine la deviatia de frecventa pentru care a fost proiectat, adica +/- 7,5 kHz.

Link spre comentariu
Vizitator slider

Iote ce zice nenea asta aici:Get an FM RADIO (88-108) with telescopic antenna. Inside you will find 2 or 3 coil (with 4-6 turns) on air, one of that has a less number of turns, it' s the local oscillator coil (98-118 MHz) . Now you have to get up the frequency of the radio by eliminating 2 or 3 turns from each coil . So you will receive the (120-150) MHz band. After then use a Grid dip Oscillator (tuned on 150) to set the received frequency adjust the main capacitor's trimmers ( 2 for FM) until you hear the GDO SIGNAL .Ensure that antenna is fully extended (preferably in outdoor). If you don't have a GDO do as above but search for some signal different from fm broadcasting , if you are lucky you will find some transmitting station or repeating station with 1700 Khz tone .Note that you should make the antenna longer if there's no signal at all and get out of your home to get best reception. You will hear the signal at a very low level than fm band because the 144 band is more narrow than fm.Asta inseamna ca daca marim nr de spire la bobinele respective ar putea urca receptia de la 88 la 27 Mhz. Acu problema este cat marim nr. de spire. Si nu cumva trebuiesc schimbati si trimerii respectivi?

Link spre comentariu
  slider a spus:

Acu problema este cat marim nr. de spire. Si nu cumva trebuiesc schimbati si trimerii respectivi?

Se calculeaza. Vezi frecventa de oscilatie a circuitului LC (fizica de liceu :smt003 ). Apoi vezi cum se calculeaza inductanta solenoidului (in aceeasi carte). Trebuie sa obtii 37,7 MHz cu variabilul inchis.
Link spre comentariu

Munca de chinez batran... Inteleg pasiunea (care la mine a cam apus din pacate) de a construi. Dar pana la echilibru, pana la compromisul intre munca si cost trebuie mers si verificat!!! Sa scoti circuitul de intrare si oscilatorul local dintr-un radio FM e posibil pe schema. Pe PCB lucrurile nu stau chiar asa. Se construieste practic de la zero tot receptorul si se pastreaza FI si demodulatorul. Ma cam abtin...

Link spre comentariu

Nu merge sa modifici un receptor de radiodifuziune ca sa receptionezi banda de 27MHz. Mai bine faci unul de la inceput. Sunt cel putin doua motive:1)Banda FI-ului este de 300KHz la rec. de radiodifuziune. Distanta intre 2 canale CB alaturate este de 10KHz (parca asa am citit). Asta inseamna ca receptorul tau va "auzi" simultam 300/10=30 de canale.2)Panta de conversie a demodulatorului este prea mica si semnalul obtinut va fi practic innecat in zgomot. Deviatia de frecventa la FM de radiodifuziune este de 75KHz. CB foloseste NBFM care deviaza maxim 5KHz. Detectorul scoate semnal decent la 75KHz deviatie, dar va scoate nivel mic la semnal cu deviatie de numai 5KHz.Nu mai vorbesc de efortul de a modifica blocul de intrare...Incerca sa cauti o schema cu MC3357, 3359, 3361, 3362, 3371, 3372. Toate astea sunt integrate specializate ptr receptie NBFM.Cirip

Link spre comentariu

Hai, ca m-a prins chestia asta. In cursul saptamanii experimentez ideea unuifront end: 27Mhz->XF10,7->IF-RTP. Cred ca este perfect realizabila si da onoua viata batranului RTP. La Ploiesti, la Simpozion, s-au vandut cu 1 (unu)RON bucata. E drept ca nu aveai garantia ca functioneaza, dar la pretul asta...Acum cateva observatii:* VFO 27 - 10,7 = 16,6 MHz. Nu e rau. Cu atentie se poate face ceva suficient de stabil.* Mixerul poate fi realizat cu o tetroda MOS sau se poate folosi chiar mixerul RTP-ului (dublu echilibrat cu diode)* Se poate utiliza chiar frontend-ul de la A412 dar din placa A in loc de placa F se intra in XF10,7 si apoi in media frecventa de RTP. In acest caz filtrul de banda larga se reacordeaza f. usor in 27 MHz.

Link spre comentariu

Partea de IF si audio se mai poate recupera dintr-un telefon cordless, foloseste MC3361 sau echivalenti.Trebuie doar partea de intrare pana la 10,7Mhz.Daca ai ocazia sa gasesti prin targ, un telefon cu bateria terminata este chiar la pret de o bere. :drinkers:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări